DEMANTI

Reakcija Podružnice SDLSN-a RH u Gradu Osijeku na članak ‘Prosječna primanja u Osječkoj gradskoj upravi 1213,67 eura‘

Podružnica SDLSN-a RH u Gradu Osijeku reagirala je na tekst koji je 3. siječnja 2024. objavljen u tiskanom izdanju Jutarnjeg list

Zgrada Gradskog poglavarstva u Kuhačevoj 9 u Tvrđi u Osijeku

 Vlado Kos/Cropix/

Nakon što je 3. siječnja 2024. u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista objavljen članak naslova "Prosječna primanja u Osječkoj gradskoj upravi 1213,67 eura", Jutarnji je zaprimio reakciju povjerenika Podružnice SDLSN RH u Gradu Osijeku dipl. iur. Zvonimira Lončarića koju prenosimo u cijelosti:

U Jutarnjem listu od 3. siječnja 2024. objavljen je članak pod naslovom "Prosječna primanja u Osječkoj gradskoj upravi 1213,67 eura". Budući da Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (dalje u tekstu: SDLSN RH), koji u gradskoj upravi Grada Osijeka djeluje s Podružnicom koja broji gotovo 2/3 ukupnog broja službenika i namještenika upravnih tijela Grada Osijeka, nije kontaktiran radi davanja točnih informacija o razlozima nezadovoljstva koje je prije Božićnog domjenka iskazao značajan broj službenika i namještenika, želimo istaknuti sljedeće.

Točne su informacije:

- da je 31. ožujka 2023. sklopljen novi Kolektivni ugovor za službenike i namještenike upravnih tijela Grada Osijeka nakon pregovora vođenih više od godinu dana i da Grad Osijek, kao poslodavac, uredno izvršava sve preuzete obveze iz potpisanog Kolektivnog ugovora.

- da novim Kolektivnim ugovorom nije povećana osnovica za obračun plaća, iako je to bio glavni zahtjev Sindikata u pregovorima vođenim od prosinca 2021. do zaključno kraja ožujka 2023. Osnovica za obračun plaće utvrđena Kolektivnim ugovorom iznosi 585,37 eura.

Materijalna prava su uvećana na način da je ugovoreno novo pravo, naknada za podmirivanje troškova prehrane (topli obrok) u iznosu od 50 eura neto mjesečno te fiksni mjesečni dodatak na osnovnu plaću u iznosu od 50,00 eura bruto (što neto iznosi od 20-30 eura). Ostali neoporezivi primici koje Poslodavac može isplatiti na temelju Pravilnika o porezu na dohodak nisu uvećani i ostali su znatno ispod maksimalno dopuštenih neoporezivih iznosa.

Pojedina prava su na inzistiranje poslodavca brisana iz Kolektivnog ugovora (npr. pravo na uvećanje koeficijenta složenosti poslova obzirom na akademski stupanj službenika) ili umanjena (godišnja nagrada za radne rezultate sa 3.500,00 kn na 250 eura/1,883,63 kuna, pravo na naknadu za vrijeme bolovanja do 42 dana s 85 na 80 posto), ali je, u konačnici, generalno gledano, ostvareno blago povećanje u ukupnom iznosu materijalnih primitaka službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Osijeka.

Članovi SDLSN RH, Podružnice Grada Osijeka zbog toga nisu bili zadovoljni, ali je ocijenjeno da je nakon dugih pregovora bolje potpisati novi Kolektivni ugovor, makar i s malim pomakom u materijalnim pravima te nastaviti socijalni dijalog nego se dovesti u situaciju da Kolektivnog ugovora nema.

Nezadovoljstvo službenika i namještenika upravnih tijela Grada Osijeka proizlazi iz činjenice da su se nakon sklapanja Kolektivnog ugovora znatno promijenile okolnosti u Republici Hrvatskoj u smislu da su uslijed povećanja osnovice i drugih materijalnih prava znatno porasle plaće i neoporezivi primici državnih i javnih službenika i povećat će se još tijekom 2024. kako je utvrđeno u pregovorima sa sindikatima javnih i državnih službi te kako je najavljeno primjenom novog Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama.

Osim toga, tijekom 2023. i od početka 2024. značajno su porasle plaće službenika i namještenika u područnoj (regionalnoj) samoupravi, konkretno upravnim tijelima Osječko-baranjske županije.

Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem je u ovom mandatu učinila puno kako bi poboljšala materijalni status državnih i javnih službenika u Republici Hrvatskoj (uvećanja osnovice za obračun plaća, povećanje neoporezivih primitaka i dr.). Uredbom o visini minimalne plaće koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 25. listopada 2023. utvrđena je minimalna plaća u RH od 1. siječnja 2024. u iznosu od 840,00 eura bruto, što predstavlja značajno povećanje.

Za razliku od svih navedenih službenika, službenicima i namještenicima u upravnim tijelima Grada Osijeka plaće se u proteklih više od 15 godina nisu gotovo uopće povećale.

Na početku mandata gradonačelnika Krešimira Bubala osnovica za obračun plaća je umanjena za 6%. Tijekom mandata gradonačelnika Ivana Vrkića SDLSN RH je uspio dogovoriti uvećanje osnovice za 3 puta po 3% (od siječnja 2019., 2020. i 2021.)

Razvidno je da je osnovica za obračun plaće u Gradu Osijeku u promatranom razdoblju nominalno porasla za cca 3%, a suvišno je trošiti riječi koliko su porasli životni troškovi uslijed inflacije samo u protekle 2 godine te je realno zabilježen značajan pad životnog standarda službenika i namještenika upravnih tijela Grada Osijeka.

Ključni razlog nezadovoljstva odnosno razlog prosvjeda službenika i namještenika je taj što gradonačelnik Ivan Radić nije prihvatio prijedlog SDLSN RH za održavanje sastanka na temu problematike plaća i ostalih materijalnih prava službenika i namještenika upravnih tijela Grada Osijeka.

SDLSN RH je, u cilju proaktivnog djelovanja, gradonačelniku Ivanu Radiću 13. studenoga 2023. uputio i konkretan prijedlog za izmjenu Odluke o određivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Osijeka te za uvećanje osnovice utvrđene Kolektivnim ugovorom za 10,50%.

Napominjemo da je trenutno važeća Odluka o određivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Osijeka donesena 2010. i do sada nije mijenjana niti dopunjavana.

Gradonačelnik Ivan Radić nije odgovorio na upućeni prijedlog i zamolbu za održavanje sastanka niti nakon dvije upućene požurnice (4. prosinca 2023. i 12. prosinca 2023.), nego je tek 21. prosinca 2023. posredno, usmeno obavijestio povjerenika Podružnice SDLSN RH u Gradu Osijeku da smatra da trenutno nema potrebe za izmjenom Odluke o određivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Osijeka i da nitko neće biti oštećen jer će svim službenicima kojima je umnožak koeficijenta složenosti poslova i osnovice za obračun plaće niži od iznosa bruto plaće u RH od 1. siječnja 2024. biti isplaćena minimalna plaća u skladu s Uredbom Vlade RH.

Takav odgovor nije mogao zadovoljiti službenike i namještenike upravnih tijela Grada Osijeka jer bez izmjene Odluke o određivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Osijeka od 1. siječnja 2024. dolazimo u situaciju da će jednaku plaću primati namještenik s najnižim koeficijentom i službenik sa složenijim opisom poslova (spremač, koef. 1,00 i npr. referent 3, koef. 1,35 ili administrativni tajnik 3, koef. 1,38).

Tvrdnja navedena u članku od 3. siječnja 2024. da "Grad Osijek poštuje i sve zakonske odredbe na način da niti jedan zaposlenik niti u jednom mjesecu nije dobio plaću koja je ispod zakonski propisanog minimuma odnosno ispod minimalne plaće", nije nešto čime bi se poslodavac poput Grada Osijeka trebao hvaliti jer se valjda podrazumijeva da Grad Osijek neće kršiti zakone Republike Hrvatske.

Stav SDLSN RH je da nitko od zaposlenih u upravnim tijelima Grada Osijeka ne zaslužuje raditi za minimalnu plaću u Republici Hrvatskoj.

U članku je navedeno da su prosječna mjesečna primanja u 2023. u gradskoj upravi Grada Osijeka iznosila 1.213,67 eura neto.

Prema informacijama kojima raspolaže SDLSN RH, taj podatak nije točan. Prosječna isplaćena neto plaća u gradskoj upravi Grada Osijeka je u 2023. iznosila 1.125,00 eura.

Osim mjesečne plaće, službenicima i namještenicima je u 2023. isplaćena prigodna godišnja nagrada u iznosu od 400,00 eura, nagrada za radne rezultate u iznosu od 250,00 eura, dar u naravi u iznosu od 100,00 eura (bon u jednom trgovačkom centru) te dar za dijete do 15 godina starosti u iznosu od 100,00 eura.

Treba napomenuti da je u upravnim tijelima Grada Osijeka bio zaposlen veliki broj službenika sa VSS, njih 119 te da oni dižu prosjek plaće, dok je službenika sa VŠS zaposleno 11. Službenika i namještenika sa SSS je 83 i treba se zapitati kakve su njihove plaće i kako s tim plaćama preživljavaju.

Kao primjere vrlo niskih plaća ističemo komunalne redare, koji imaju koeficijent 1,36 te njihova bruto plaća bez radnog staža iznosi 846,10 eura!!

Prometni redari imaju koeficijent 1,40 te njihova bruto plaća bez radnog staža iznosi 869,52 eura!! U navedene iznose je uračunat fiksni mjesečni dodatak na osnovnu plaću od 50,00 eura bruto.

Napominjemo da se radi o službenicima koji nadziru provedbu Odluke o komunalnom redu i radne dane provode na ulici, po svim vremenskim uvjetima, da rade poslijepodne, u večernjim satima, vikendima i blagdanima te da su u kontaktu sa sugrađanima koji često svoje nezadovoljstvo izrečenim kaznama iskaljuju upravo na njima verbalno, a zabilježene su i fizičke prijetnje pa i fizički napad. Osim toga, oni naplaćenim kaznama pune proračun Grada Osijeka.

Za razliku od službenika u upravnim tijelima Grada Osijeka, npr. službenici i namještenici u upravnim tijelima Osječko-baranjske županije neće biti u takvoj situaciji jer je na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije održanoj 30. studenoga 2023. donesena nova Odluka o određivanju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Osječko-baranjske županije kojom su uvećani koeficijenti za gotovo sva radna mjesta, a osobito za radna mjesta s najnižim plaćama. Osim toga, osnovica za obračun plaće u upravnim tijelima Osječko-baranjske županije je viša nego u Gradu Osijeku i iznosi 600,00 eura.

Odluke o određivanju koeficijenata za radna mjesta su pred kraj 2023. izmijenili i dopunili brojni drugi gradovi i općine u Republici Hrvatskoj za službenike i namještenike u svojim upravnim tijelima kako bi izbjegli situaciju da od 1. siječnja 2024. moraju isplaćivati zajamčenu minimalnu plaću u Republici Hrvatskoj.

Najavljena "značajna racionalizacija radnih mjesta u gradskoj upravi" znači da će se povećati opseg poslova službenika i namještenika upravnih tijela Grada Osijeka. Službenici koji su raspoređeni na radna mjesta u upravnim tijelima Grada Osijeka obavljaju odgovorne poslove i nesporno su zaslužni za realizaciju projekata koje je ova gradska vlast realizirala, a bez stručnog angažmana zadovoljnog i motiviranog službenika neće biti moguće kvalitetno realizirati ni projekte koji su planirani za nastavak mandatnog razdoblja.

Stoga SDLSN RH poziva gradonačelnika Ivana Radića na konstruktivan socijalni dijalog u interesu zaštite materijalnih prava službenika i namještenika, ali i u interesu Grada Osijeka.

Zvonimir Lončarić, dipl. iur.

Povjerenik Podružnice SDLSN RH u Gradu Osijeku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:40