ODJECI

REAKCIJE NA BANDIĆEV PRIJEDLOG O TRGU MARŠALA TITA Hasanbegović: To je stvar civilizacijske higijene GRBIN: Da nije bilo Maršala, ne bih bio u Saboru

Zlatko Hasanbegović na prosvjedu u organizaciji građanske inicijative Krug za trg s ciljem promjene imena Trga maršala Tita u Kazališni trg
 Boris Kovačev / CROPIX

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak najavio kako će podnijeti prijedlog Gradskoj skupštini o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, na njegovu ideju stigle su odmah brojne reakcije.

Prva je reagirala Bruna Esih koja je za RTL Danas rekla: - Moram izraziti zadovoljstvo s ovim potezom Milana Bandića i njegovu spremnost da se promijeni ime trga. Mislim da smo nadomak te velike odluke, koja se trebala dogoditi i ranije, ali ne mogu sakriti zadovoljstvo da se to sada događa. Mi smo rekli da je preimenovanje trga naš preduvjet da bismo krenuli u dodatne pregovore o sklapanju većine i nadam se da će nakon ovoga ti razgovori i biti pokrenuti, poručila je Esih.

Jednako je zadovoljan i njezin kolega, bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović, koji je s Esih uvjetovao podršku u Skupštini promjenom imena toga trga. - Ovo doživljavam kao osobnu, moralnu zadovoljštinu i svih nas s liste gospođe Esih koji smo jasno artikulirali i u kampanji, ali i prije kao akteri hrvatskog javnog života, da je stvar civilizacijske higijene da ovaj trg ne nosi ime po osobi i simbolu jugoslavenske komunističke diktature, rekao je Hasanbegović za Dnevnik Nove TV.

Komentirao je i Drago Prgomet rekavši da je prijedlog na tragu onoga što je HDZ-ov gradski odbor tražio: - Da budemo jasni, to nije bio naš ultimatum i tek smo sad spremni za razgovore s gospodinom Bandićem oko eventualne suradnje kao partneri u gradskoj vlasti.

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je kratko da podržava promjenu imena, ‘da se makne ime druga Tita’. Ministar državne imovine Goran Marić je također zadovoljan: - Odličan prijedlog da se mijenja ime tog trga. A načelno, tko može biti protiv takvog lijepog naziva.

Nije zadovoljan Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

- Za nas u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske nije prihvatljivo da se mijenja ime Trg maršala Tita. Točno je da svaka zemlja ima trg s imenom svoje republike, tako je i normalno da Republika Hrvatska ima i Trg Republike - rekao je za Novu TV.

- Da ovaj dan završi u stilu, pobrinuo se Milan Bandić koji je odlučio imenom Trga maršala Tita platiti cijenu ostanka na vlasti u Zagrebu. Neću previše filozofirati oko toga, Istrijan sam, Puležan, da nije bilo Maršala, danas ne bih sjedio u Hrvatskom saboru (na radost mnogih). Stoga, dijelim članak čiji naslov govori sve, a hejterima poručujem: Smrt fašizmu - sloboda narodu!, napisao je na Facebooku Peđa Grbin, koji je svojim pratiteljima podijelio članak o najavi opskurne udruge postavljanja spomenika Juri Francetiću.

Iz Nove ljevice (NL) u ponedjeljak navečer su oštro reagirali na prijedlog naglasivši da se "Bandić odlučio za civilizacijski potop Hrvatske", a najavili su i peticiju protiv ovakve odluke.

- Današnjom izjavom o promjeni imena Trga maršala Tita zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije samo iskazao potpuni prijezir prema vlastitim riječima i stavovima, koje je zagovarao godinama pa i u protekloj kampanji, niti je samo pristao na ucjenu ekstremističke političke grupacije. On je ovom odlukom odlučio podržati one koji posve otvoreno tvrde da Zagreb, kao ni Hrvatska nisu oslobođeni 1945. i da bi trebalo ukinuti Dan antifašističke borbe, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Nove ljevice.

Dodaje se kako se konačnim donošenjem ovakve odluke doista otvara put za micanje antifašizma iz Ustava Republike Hrvatske.

- Nova ljevica stoga pokreće peticiju protiv ovakve odluke i poziva sve političke stranke, sve organizacije civilnog društva i sve slobodnomisleće građane da zajedno s nama podrže ovu peticiju i organiziraju prosvjed protiv ovakve odluke, stoji u priopćenju Nove ljevice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:45