VLAST NIJE ZABRINUTA

REAKCIJE NA ISKLJUČENJE ČAČIĆA Karamarko: 'To nije dobro za Vladu, koja ionako jako loše radi'

U strankama vladajuće koalicije smatraju da izbacivanje Radimira Čačića iz HNS-a neće imati utjecaja na njihovu zajedničku budućnost
 Dragan Matić / CROPIX

U strankama vladajuće koalicije - SDP-u, IDS-u i HSU, nisu željeli komentirati večerašnju odluku Predsjedništva HNS-a o isključenju Radimira Čačića, no svi drže da ta odluka neće utjecati na budućnost koalicije.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan na upit Hine da se očituje o jednoglasnoj odluci Predsjedništva HNS-a o isključenju iz stranke bivšega predsjednika Radimira Čačića, rekao je da se neće očitovati o tome, ali da ta odluka nema nikakvog utjecaja na vladajuću koaliciju.

Ni vodstvo IDS-a nije htjelo večeras komentirati tu odluku i također smatraju da se ta odluka neće odraziti na budućnost vladajuće koalicije.

Potpredsjednik IDS-a i jedini kandidat za predsjednika te stranke na idućem izbornom saboru te pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je kako ova stranka nije nikada do sada komentirala unutarstranačke odluke, pa neće ni sada. "Svaka stranka ima svoja tijela koja autonomno donose odluke, a mi te odluke poštujemo," kazao je Miletić za Hinu.

RADIMIR ČAČIĆ IZBAČEN IZ HNS-a! Vesna Pusić: Odluka je jednoglasna i sasvim logična

Na upit može li se ova odluka odraziti i na budućnost to jest na funkcioniranje vladajuće koalicije, Miletić je odgovorio da "koaliciju čine četiri stranke, a ne pojedinci".

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić također nije želio komentirati večerašnju odluku Predsjedništva HNS-a kao ni predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja koji, kako je rekao "osobno raspolaže s malo informacija i premalo argumenata".

"Ne želim se miješati ni u čije unutarstranačke odnose. Bit ćemo svi pametniji sutra i upravo zato ne želim donositi ishitrene zaključke" , kazao je za Hinu predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji smatra kako se ta odluka ne može odraziti na budućnost i na odnose unutar vladajuće koalicije.

"Ta odluka može prouzročiti samo neke nestabilnosti kod jednog partnera, ali koalicija može i dalje funkcionirati i bez Čačića, kao što je to bio slučaj i do sada. Može li bolje, sud će dati birači na idućim izborima", poručio je Hrelja.

Karamarko: 'To svakako može utjecati i na HNS i na Kukuriku koaliciju'

HDZ smatra da isključenje Radimira Čačića može imati utjecaja i na HNS i na vladajuću koaliciju, u čijim redovima su, ocijenio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, "očiti procesi disperzije".

"To svakako može utjecati na i HNS i Kukuriku koaliciju kao takvu. Očiti su procesi disperzije u njihovim redovima, što nije dobro za Vladu koja ionako jako, jako loše ili nikako ne radi", izjavio je Karamarko.

On je to rekao novinarima koji su u HND-u pratili tribinu HDZ-a u povodu 22. obljetnice priznanja Hrvatske, dok je predsjedništvo HNS-a još odlučivalo o Radimiru Čačiću.

Rekao je također da mu je teško komentirati i uplitati se u događaje u drugoj stranci.

Glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek kazala je Hini večeras nakon što je objavljena odluka predsjedništva HNS-a, da je o toj temi predsjednik stranke Karamarko sve rekao u HND-u.

Vukšić: 'Na primjeru Čačića vidi se da se soliranje u strankama ne isplati'

Laburist Branko Vukšić komentirajući isključenje Radimira Čačića iz HNS-a, rekao je kako se na njegovu primjeru vidi se da se solistička politika u strankama ne isplati.

"Na primjeru Radimira Čačića vidi se da se solistička politika u strankama ne isplati te da, kada ste u nekoj stranci, morate prihvatiti njezina pravila", rekao je večeras Hini Vukšić.

Iako je istaknuo kako je riječ o unutarstranačkoj stvari HNS-a, Vukšić je ipak ocjenio kako je Čačić provocirao, vodio nestranačku politiku te odskakao od politike Hrvatske narodne stranke koja se u zadnje vrijeme konsolidirala.

"Sve medijske najave posljednjih su dana ukazivale i vodile ka zaključku da Vesna Pusić i HNS pripremaju njegovo isključenje iz stranke", zaključio je Vukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 01:19