TKO JE NASLJEDNIK?

REAKCIJE NA KUŠČEVIĆEVU OSTAVKU Poznati HNS-ovac: 'Bojimo li se Plenkovićeve odmazde? To se neće dogoditi' BAČIĆ 'HDZ postavlja visoke standarde...'

Ministar uprave Lovro Kuščević jučer je podnio ostavke nakon što su mediji u zadnja tri tjedna otkrili niz afera koje se vežu za njegovo ime. Danas u 13.30 sati  u Banskim dvorima HDZ sa koalicijskim partnerima razgovara o toj temi i budućoj suradnji
 Boris Kovacev / CROPIX

NOVO 12:28 Međimurski župan, HNS-ov Matija Posavec, komentirao je ostavku Lovre Kuščevića, prenosi N1.

"Meni je drago da je Kuščević shvatio ozbiljnost problema, šteta je što je to uradio pod pritiskom javnosti i medija. Ne govorimo o pobjedi, nego o jasno izraženom stavu i shvaćanju da problem postoji i da je učinjeno ono jedino što je bilo zdravorazumski i logično", rekao je Posavec.

"Ne mislim da je nekorektno imati stav i da je nekorektno javno komunicirati i iznositi svoj stav. Mislim da svatko ima pravo na slobodu govora i javno izgovoriti svoj stav. Ovo nije zemlja ili Vlada jednoumlja i takva ne smije biti", rekao je Posavec.

Upitan što očekuje od sastanka koalicijskih partnera, Posavec je rekao da se očekuje razgovor. "Ne vidim da bi moglo doći do bilo kakve drame. Što god da bude, opet ne vidim nikakav problem", rekao je Posavec.

---------------------

11:20 HNS ostaje u Vladi, ime novog ministra uprave još nije poznato - osim da nisu u igri oni koji su se ovih dana spominjali u kuloarima, ni Darko Nekić ni Josipa Rimac. Vladajući najavljuju da bi novi ministar mogao biti izglasan u petak u Saboru.

Potvrdio je to novinarima u Saboru šef Kluba HDZ-a Branko Bačić, kazavši kako je to odluka ipak na predsjedniku Vlade, a "mislim da će on najbolje odlučiti, ne bih špekulirao s imenima, pričekajmo, to će vrlo brzo doći u Sabor. Premijer hoće, a i ja mislim da bi to bilo jako dobro, da ova dva mjeseca dok Sabor ne radi Ministarstvom upravlja ministar, a ne državni tajnik".

Bačić odbacuje tezu da je premijer Plenković pristao na ultimatum HNS-a da Kuščević mora otići nakon nekretninskih afera i tvrdi da bi u tom slučaju radije izabrali prijevremene izbore: "Nije pristao na ultimatum i koliko ja znam, Andreja Plenkovića, nikada ne postupa temeljem ultimatuma, to odbacujem, jako dobro ga poznajem. Nije odstupanje s pozicije ministra uprave bio razlog ultimatum ili stav HNS-a. Kada bismo pristali na ultimatum bilo koje stranke u koaliciji, radije bismo išlo na izvanredne parlamentarne izbore, nego što bismo protiv svog uvjerenja mijenjali ministre i dužnosnike iz kvote HDZ-a zato što se ne sviđa nekome".

Zagreb, 090719
Saborski zastupnik Branko Bacic daje izjavu za medje u Hrvatskom saboru.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Na opasku novinara da je HDZ ipak pristao Bačić uzvraća: "Nismo pristali, ministar je ponudio ostavku i vrlo jasno rekao zašto to radi, jer okolnosti, teret koji se stavlja na njegova leđa prema njegovim procjenama ne omogućava normalan rad Vlade, opterećuje rad Vlade s čime se slažem. S druge strane, rekao je da želi zaštiti svoju obitelj i da jednostavno više nije moguće u takvim okolnostima normalno obavljati dužnost ministra uprave i s time se apsolutno slažem. U trenutku kada se s ničim drugim ne možete baviti nego odgovorima, reakcijama na optužbe koje idu prema vama, vi u tom trenutku postajete teret i Vladi, i ne možete normalno obnašati tu funkciju i to je bio jedini razlog zbog čega je odstupio. Dakle, nije prihvatio ničiji ultimatum".

Kako je Kuščević šteta Vladi i HDZ-u, a nije Saboru, pitali su Bačića novinari na što je odgovorio: "To je dobro pitanje, no vrlo dobro znate da ministar ima neotuđiv mandat. Može podnijeti ostavku, ali ministar Kuščević je podnio ostavku i vratit će se u Sabor. Nema u Klubu HDZ-a različitih struja kad je u pitanju rad Vlade i funkcioniranje Sabora, prema tome, nikakvoj se struji neće priključiti već će raditi u Klubu HDZ-a kao i svaki drugi zastupnik."

Koliko je čvrsta pozicija Andreja Plenkovića u stranci, nastavili su novinari:

"Mislim da gospodin Plenković sjajno vodi Vladu RH, mislim da je ovo jedna od ako ne i najuspjelija Vlada, o čemu svjedoče svi važni makroekonomski pokazatelji i mislim da bi to trebalo biti u fokusu naših građana. Rad Plenkovića svakako je valoriziran i cijenjen u HDZ-u i njegova je pozicija iznimno čvrsta i nema nikakvih dilema oko toga kako i na koji način on vodi HDZ, Vlada radi dobro što je nama u HDZ-u najvažnije. Mislim da je Andrej Plenković svojim brojnim postupcima dokazao da je itekako odlučan onda kad to treba."

Kritičan je prema potezu HNS-a da javno traži ostavku partnera u Vladi: "Ne slažem se s takvim pristupom, to nije dobro, tako se ne razgovara s partnerom, bio on najveći ili najmanji. Mi u HDZ-u kada bi imali bilo što protiv nekog ministra koji ne dolazi iz naše kvote, to bi rekli u četiri oka tom ministru, pa i toj stranci i ne bismo takve poruke slali preko medija. Ali kažem, to što je napravio HNS na nikakav način nije povezan s ishodom. Mi ćemo nastaviti raditi u Vladi s ovom vladajućom koalicijom, u petak ćemo izglasovati sve ono što smo stavili na dnevni red i raspravili i vidimo se na jesen."

Ima vremena izabrati i nasljednicu ministrice vanjskih poslova koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe u rujnu. No, napominje Bačić, "pričekat ćemo još par dana da vidimo hoće se imenovati još na ovoj sjednici".

Nije realno, nastavio je Bačić, da danas saznamo tko će biti politički tajnik stranke umjesto Lovre Kuščevića:"Predsjedništvo zasjeda cijelo ljeto, može to biti na bilo kojoj sjednici, nismo tu vezani nekim ustavnim rokovima kao što je to slučaj s Hrvatskim saborom."

Ocijenio je kako ne igra ulogu je li Kuščević ostavku dao pet ili sedam dana prije ili kasnije, već je bitno da HDZ postavlja visoke standarde postupanja u hrvatskoj politici.

---------------------

11:15 Ostavka ministar uprave Lovre Kuščevića bila je u utorak u Hrvatskom saboru tema slobodnih govora klubova zastupnika u kojima je oporba poručila kako Kuščević nije jedini, a HDZ uzvratio da im neće dijeliti morale lekcije oni koji na to nemaju pravo, javlja Hina.

"Kada bi Kuščević bio jedini bila bi to vijest, ali on nije jedini", izjavio je Mirando Mrsić u ime Kluba HSS i Demokrata.

Zagreb, 090719.
Nastavak 12. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Mirando Mrsic.
Foto:
Boris Kovacev / CROPIX
Mirando Mrsić

Ustvrdio je da HDZ čvrsto drži Hrvatsku u 'okovima sukoba interesa, korupcije i nepotizma' koji su, kaže Mrsić, počeli od Franje Tuđmana 1990-ih i kao metastaza se nastavljaju do danas.

Mrsić također tvrdi da je Kuščević dao ostavku "samo zato jer je dopustio da bude uhvaćen i da ne kompromitira ostale kompromitirane ministre i premijera koji sve zna i ne poduzima ništa".

"Afera sustiže aferu", dodao je Mrsić, navevši - SMS aferu Franje Varge, aferu "mercedes" ministrice Gabrijele Žalac, aferu "roštilj" Tomislava Tolušića, aferu Gorana Marića s nekretninama i aferu ministra Marka Pavića vezanu za sustav razvoj ljudskih potencijala u HZZ-u.

"Ostavku trebaju dati i Pavić i Tolušić i Žalac i Goran Marić, sve su to štetočine koje nepovratno uništavaju budućnost ove zemlje a sve njih štiti premijer koji se rukama i nogama bori da nađe postao izvan Hrvatske... Vrijeme je i da Plenković podnese ostavku, dosta je bilo i izbori su jedina opcija za Hrvatsku", smatra Mirando Mrsić.

Božo Petrov u ime Kluba zastupnika Mosta poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da "može što hoće ali ne može dokle hoće" .

Ocijenio je da je nakon višednevnog natezanja, pokušaja relativiziranja postupaka ministra Kuščevića i pokušaja da se 'sve zamota u celofan' došao trenutak za rastanak. Ocjenjuje da se ostavka se nije dogodila kao čin političke i moralne odgovornosti već kao pokušaj minimaliziranja medijske štete za HDZ.

Zagreb, 090719.
Nastavak 12. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Bozo Petrov.
Foto: Boris Kovacev /
Boris Kovacev / CROPIX
Božo Petrov

"Stječe se dojam da Kuščević odlazi kao nevin čovjek koji kritiku nije ničim zaslužio, i to je poruka koju ova Vlada šalje, i svoga druga će smjestiti na rezervni položaj", izjavio je Petrov. Upitao je kako je moguće da jedna osoba nije dovoljno časna da bude ministar, ali je dovoljno časna da bude saborski zastupnik.

"Nije Hrvatski sabor popravni dom", rekao je Petrov, dodavši da je ono što je učinio Kuščević neprihvatljivo i da će narod imati priliku dati svoj sud na izborima.

Na nama je da pokažemo da nisu svi isti. Zadatak nas ostalih je pokazati građanima da korupcija i klijentelizam ne mogu carevati u Hrvatskoj. Tome mora doći kraj - ili ćemo iskorijeniti korupciju i klijentelizam ili ćemo s vremenom kao nacija nestati, ustvrdio je Petrov.

---------------------

11:10 Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić na pitanje očekuje li HNS odmazdu od strane premijera Plenkovića budući da su ga javnim ultimatumom doveli u nezgodnu situaciju, Batinić je odgovorio: „To je stvar koalicijskih partnera, koalicijskih razgovora, o svemu ćemo razgovarati na koalicijskom sastanku“.

Potom je odgovorio na pitanje: 'Vi ste prvi bili nekorektni jer ste preko medija poslali poruku na Kuščević mora otići, a sada govorite da ćete o tome na koalicijskom sastanku?'

"Vi potpuno iskrivljujete teze. Koalicijski razgovori se vode unatrag četiri tjedna. Nitko ne može nikome uskratiti pravo na stav i mišljenje, neovisno u kojem rakursu se govori."

Batinić tvrdi da je Klub HNS-a više nego jedinstven, da su razgovarali i s Tomislavom Sauchom i Marijom Habekom i ne vjeruje da će HNS biti izbačen iz vladajuće koalicije: "To je scenarij za koji vjerujem da se neće dogoditi. Premijer je povukao ispravan, državnički potez."

Što se tiče kaznene odgovornosti bivšeg ministra Kuščevvića od institucija očekuju da rade svoj posao. "Mi smo ukazali na političku odgovornost, to je bilo primarno, a dalje je na državnim institucijama da, ako ocijene da postoji dio kaznene odgovornosti, da to odrade. HNS je više nego korektan koalicijski partner, to smo dokazali ne samo u ovoj vladi nego i prije, i tako ćemo i ostati. Nikome nismo podmetali klipove."

Trebaju li u Vladi ostati Žalac i Goran Marić, zanimalo je novinare, a Batinić je rekao da će o tome razgovarati na koalicijskim sastancima.

----------------------

Potpredsjednik Vlade iz kvote HNS-a Predrag Štromar također je stigao u Vladu. Za danas u 13.30 sati je zakazan koalicijski sastanak, na kojemu će razgovarati o odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju. Bit će govora i o ostavci Kuščevića.

"Razgovarali smo i nadam se da više neće takve stvari puniti naslovnice i biti u medijima, da će se više govoriti o reformama i o onome što stvarno radimo, što treba raditi", rekao je Štromar.

I Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave s čijeg je čela jučer odstupio Lovro Kuščević, komentirala je takvu njegovu odluku.

- Sigurno da je postupio dobro, kad čovjek sam osjeti da funkcija koju obnaša stvara teret njemu, stranci obitelji... on zna koliko mu je bilo teško kad je donosio odluku, rekla je.

Na upit je li možda ona Kuščevićeva nasljednica, odgovorila je.

- U ovom trenutku Andrej Plenković zna tko će biti nasljednik, pustimo premijeru da odluku sam kaže, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:02