ODLUKA IZABRANOG PREDSJEDNIKA

REAKCIJE NA MILANOVIĆEVU ODLUKU O PRESELJENJU INAUGURACIJE Nekim zastupnicima nije baš 'sjela': 'To bi trebao biti svečani čin...'

 
Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Odluka izabranog predsjednika RH Zorana Milanovića da inauguraciju s Markova trga preseli u Ured predsjednika na Pantovčak - dakle da predsjedničku prisegu položi bez velike pompe, brojnih stranih i domaćih gostiju, kostimografije, raskošne scenografije i glazbenog programa - nije baš „sjela“ nekim saborskim zastupnicima.

- Skomnost je vrlina. Međutim, Hrvatska je parlamentarna demokracija i ne bih imao ništa protiv predsjedničke inauguracije na Markovom trgu – kaže Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže kako bi predsjednička inauguracija ipak trebala biti svečani čin s obzirom na činjenicu da se predsjednik RH još uvijek bira na općim, neposrednim izborima.

- Ako vam netko da toliko povjerenje, onda bi inauguracija trebala biti svečani čin. Mislim da je ovo dobar trenutak da Hrvatska odluči kako bi se ubuduće trebao birati predsjednik države i kakve bi ovlasti trebao imati. Ako hoćemo predsjednika države bez ovlasti koji se bira posredno, u Saboru, onda je ovakav način (inauguracija u Uredu predsjednika na Pantovčaku) primjeren – kaže Grmoja.

SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić vrlo je zadovoljan izmještanjem inauguracije s Markova trga na Pantovčak. Kaže kako je to u skladu s Milanovićevom kampanjom.

- To će biti skromna inauguracija, u skladu s Ustavom i ovlastima predsjednika RH. Dobro je da nema velikog igrokaza, ne treba raditi pompu i pompozno pokazivati neke stvari – rekao je Hajdaš Dončić.

Mrak Taritaš: 'To je odlična ideja'

Odluku izabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da njegova inauguracija bude samo s nužnim uzvanicima u Uredu predsjednika na Pantovčaku komentirao je i SDP-ov Joško Klisović, Milanovićev blizak suradnik.

On smatra da će to biti 'decentna, primjerena svečanost' tom trenutku i činu preuzimanja predsjedničke dužnosti.

„Predsjednik je htio poslati poruku hrvatskim građanima da nije tamo samo zbog ceremonijala, nego zbog obavljanja posla. Ceremonijal je sastavni dio njegova posla, ali svest ćemo ga na minimum jer se od njega u ovoj državi ne živi“, izjavio je Klisović.

„Izabrali smo predsjednika sa stavom. Predsjednik ima svoj stav i javno ga je u jučerašnjem intervjuu (Novoj TV) komunicirao. Njegova predizborna obećanja ostvaruju se već u prvim potezima“, ocijenio je Klisović.

HDZ-ov politički tajnik Ante Sanader kratko je komentirao da je to odluka izabranog predsjednika. „Narod je izabrao predsjednika i dao mu ovlasti da odluči o tome“, rekao je.

GLAS-ovoj Anki Mrak Taritaš inauguracija na Pantovčaku je odlična ideja.

„Kroz cijelu kampanju predsjednik Milanović je pokazivao da želi biti normalan, pristojan predsjednik, da ne želi estradizaciju te uloge i pompu. To je izuzetno dobro jer tako već prvim potezom pokazuje da će biti pristojan predsjednik koji će predstavljati Hrvatsku u onom dijelu gdje mu je uloga i zadaća, što je već i najavio, a inauguracija je prvi stvarni čin kojim pokazuje 'ja ću biti takav' “, ustvrdila je Mrak-Taritaš. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:34