LOKALNA SAMOUPRAVA

Reakcije na Vladinu ‘reformu‘: "Izmjene su kozmetičke, a uštede... smiješne!"

Podsjetimo, Jutarnji je objavio izračun po kojem izmjene neće uštedjeti 100 milijuna kuna, nego samo 38 milijuna
Ivan Malenica
 Bruno Konjevic/Cropix

Profesor na Katedri za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. Frane Staničić nije impresioniran izračunom nezavisnog vijećnika iz Oroslavja Viktora Šimunića, po kojem izmjene paketa zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi neće uštedjeti 100 milijuna kuna, kako tvrdi ministar uprave Ivan Malenica, nego samo 38 milijuna.

- Ušteda ovisi o tome hoće li zamjenici postati pročelnici i hoće li lokalne vlasti odrediti maksimalne naknade ili će ići prema nekoj sredini - kaže dr. Staničić.

Poantu, međutim, vidi drugdje.

- Slažem se da su promjene kozmetičke, a uštede smiješne kada se sve uzme u obzir. Nama treba dubinska reforma lokalne samouprave, koju se ne želi dirnuti. Ne bih dirao regionalnu upravu, ali lokalnu da. Treba ukinuti niz općina koje su same sebi svrha. Ali, nijedna politička opcija nije to željela napraviti. Hoće li ušteda zakonskim izmjenama biti 100, 51 ili 38 milijuna, manje je važno - kaže dr. Staničić.

Pročelnička mjesta

Slično razmišljaju i u oporbi.

- Ne vjerujem da će doći do ušteda. Plaće za zamjenika profesionalca preusmjerit će se na plaće drugih osoba ili upravo one koja je trebala biti zamjenik, ali će biti službenik ili zaposlenik nekog komunalnog ili drugog poduzeća. Tom intervencijom unosi se nepotreban nered u sustav koji je postavljen - kaže bivši ministar uprave iz SDP-a Arsen Bauk i navodi da njegova stranka neće podržati zakonske izmjene kojima se smanjuje broj zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te članova predstavničkih tijela.

Ante Kujundžić iz Mosta kaže da nije problem broj dužnosnika, nego jedinica lokalne i regionalne samouprave.

- Ako razgovaramo o broju dužnosnika i članova predstavničkog tijela, istina je da je on prevelik i da ga ili treba smanjiti ili još bolje definirati volonterskim naknadama za zamjenike i jednako tako paušalnim iznosima za vijećničke naknade. Ovakvim zakonskim prijedlogom dolazimo u realnu opasnost smanjenja broja dužnosnika, ali povećanja broja službenika za isti ili veći broj od onog koji se planira smanjiti u dužnosničkom broju - kaže Kujundžić i napominje da će se dužnosnici koji će se zakonom ukinuti zbrinuti na pročelnička mjesta.

Površno napravljeno

U Mostu su uvjereni da se to već događa, to prije što ministar uprave Malenica nije pismeno odgovorio na ovaj njihov upit.

- Ovim prijedlogom doći će do određenog broja 'funkcijsko-dužnosničkih' ušteda, no glavno pitanje i odgovor na njega dobit ćemo kada vidimo izdvajanja koja se u svakoj jedinici regionalne i lokalne samouprave izdvajaju za plaće zaposlenih u mjesečnoj sumi te materijalnih prava općenito - navodi naš sugovornik iz Mosta.

Za predsjednika IDS-a i gradonačelnika Pule Borisa Miletića također se ne može govoriti ni o kakvoj reformi.

- To je na brzinu i površno napravljeno, a niti je najveći problem, niti prioritet. To je površna intervencija i neće biti velikih ušteda. Problem je što se ide u zahvate o kojima se nije niti promislilo. To će biti tresla se brda, a rodio se miš. Takve su sve naše reforme - kaže Miletić.

Navodi primjer Pule, gdje je vijećnička naknada samo 700 kuna. Prokomentirao je i broj zamjenika koji proizlazi iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ali i statuta istarskih općina i gradova koji reguliraju zastupljenost talijanske manjine. Pula kao grad sa 60.000 stanovnika ima dva zamjenika, ali ima manjih gradova s tri zamjenika. Sada bi Pula trebala imati jednog zamjenika, a Gospić kao sjedište Ličko senjske županije dva zamjenika, iako ima višestruko manje posla

- Ako ćemo ovim riješiti probleme naše države, onda Hrvatska nema nikakvih problema - ističe Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:19