ZADNJI BANDIĆEVI SATI

Reanimacija je počela već u kolima Hitne pomoći, a obdukcija će pokazati točan uzrok smrti

Zadnjih godina Milan Bandić često imao zdravstvenih problema zbog kojih je završavao kao hitni pacijent
Bolnica Sveti Duh
 Tomislav Kristo/CROPIX

Premda je službeno objavljeno da je Milan Bandić umro od srčanog udara, kako saznajemo, kao i kod svih naglih smrti radit će se obdukcija, i to na sudskoj medicini.

Zadnjih godina Milan Bandić je često imao zdravstvenih problema zbog kojih je završavao kao hitni pacijent u nekoj od zagrebačkih bolnica što i nije iznenađenje jer uz dva moždana udara, ugrađena su mu četiri stenta, imao je nekoliko operacija i plućnu emboliju koje mu je ostavila trajne posljedice na plućima.

No, po svemu sudeći, srčani udar koji je imao u subotu navečer bio je toliko jak da mu liječnici nisu uspjeli spasiti život.

Informacije govore da je hitna pomoć stigla do Bandića vrlo brzo i da je reanimacija počela već u kolima hitne pomoći, ali bezuspješno. No, kako to predviđaju protokoli, reanimacija započeta u kolima hitne pomoći nastavlja se u bolnici, a u Bandićevu slučaju u KB-u Sveti Duh.

Uobičajeno, kad je imao srčanih problema Bandić je pomoć potražio u KB-u Sveti Duh, kako je nerijetko isticao, gradskoj bolnici.

Zasad nema informacija koliko je trajala reanimacija, ali kako su nam objasnili liječnici hitne medicine, u takvim situacijama sve ovisi o tome koliki je trenutni uspjeh oživljavanja. Naime, u nekim slučajevima već nakon 15-ak minuta pokaže se da nema nikakvog uspjeha, ali ako se povremeno uspije pa i minimalno uspostaviti srčani ritam, s reanimacijom se nastavlja.

No, i u jednom i u drugom slučaju kad se proglasi smrt pacijenta procedura kaže da je nužno pričekati dva sata do konačne potvrde smrti. U svakom slučaju kod tzv. masivnih i moždanih udara reanimacije, ma koliko se primijenile u vrlo kratkom vremenu, ostaju neuspješne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:37