JEDINO ČAČIĆ TVRDI DA MU JE POLITIKA NANIJELA ŠTETU

Recept uspjeha bile su dobre veze dok su bili u politici: Fižulić pred krahom, a Miljavac je već propao

Recept njihova uspjeha bile su dobre veze dok su bili u politici. Danas su neki od njih već propali

ZAGREB - Goranko Fižulić, vlasnik Magme i bivši ministar gospodarstva iz Vlade Ivice Račana, traži strateškog partnera jer njegova tvrtka već dvije godine vodi bitku za opstanak na tržištu. Priznao je da mu treba 40 do 50 milijuna kuna koje ne može dobiti u bankama, u prvih šest mjeseci ove godine imao je 59,23 milijuna kuna gubitka i 25 posto manji prihod. Zatvara trgovine i pregovara s potencijalnim investitorima.

Fižulić poput Peveca

Iako u Magmi sve opravdavaju krizom, stručnjaci tvrde kako se i Fižulić, poput primjerice Peveca, proteklih godine preinvestirao i zadužio što mu je srozalo poslovanje kad je počela kriza i pad potrošnje. Fižulić je samo jedan u nizu biznismena kojima, otkad nisu u politici, ide loše. Recept njihova uspjeha pritom se najčešće svodio na korištenje veza koje su u svijetu domaće i međunarodne politike i biznisa stekli još 90-ih, u vrijeme dok su bili političari.

Danas to manje ili više otvoreno priznaju. - Naravno da su mi puno pomogle veze koje sam stvorio kao političar.

Pomogla im politika

Poslovni partneri drugačije razgovaraju s vama ako vam na zidu vise slike na kojima ste s Billom Clintonom ili Svetim ocem - kaže Jure Radić, nekadašnji ministar u više hrvatskih vlada, a danas jedan od suvlasnika i direktor IGH.

Propast građevine

Radić se u IGH vratio 2004., upravo u doba procvata građevine u Hrvatskoj. Kaže da mu je 2008. bila najuspješnija, no recesija je sasjekla upravo građevinu, pa je već 2009. bila najteža..

- Pomoglo mi je poznato ime, a ne političke veze. Kada sam ušao u Vladu, čak nisam ni bio član HDZ-a - ističe Borislav Škegro, nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar financija, a danas suvlasnik i predsjednik Uprave Quaestusa. Tvrtku je osnovao 2003., a danas u njoj ima trećinu udjela. Priznaje da je i njega pogodila recesija, no za njega je ona i završila, pa mu je 2010. do sada najuspješnija.

Jedini koji tvrdi da mu politika u poslovnoj karijeri nije pomogla, već mu je samo odmagala je Radimir Čačić, koji je u vrijeme Vlade Ivice Račana bio ministar graditeljstva. Politika je, kaže Čačić, njegovu tvrtku početkom ‘90-ih upropastila, a tvrdi da poziciju ministra nije zlorabio kako bi tvrtki osigurao poslove.

Milijunski gubici

Čačić je osnovao Coning još 1978., a danas u njemu ima otprilike četvrtinu udjela. Najbolje su mu godine, kaže, 1985. i 1986., a najgore 1991. i 1992. Priznaje da ga je recesija pogodila. Lani je imao tri puta manje prihode nego 2008.

Jedan od bivših istaknutih političara u biznisu je i bivši ministar obrane Pavao Miljavac, koji je u samo sedam godina prošao put od poduzetnika s velikim planovima do čovjeka koji prodaje cijelu tvrtku da ne bi ostao bez imovine.

Napustio je politiku 2003. i posvetio se razvoju pilana u Novigradu na Dobri, a potom kupio DIP pilanu Ogulin. Tvrtka ubrzo počinje stvarati milijunske gubitke, a zbog duga HŠ uslijedila je ovrha. U zadnji tren ga je spasio Jozo Kelemen, vlasnik Euro-petrola koji je otkupio tvrtku zajedno s dugom. Među još aktivnim političarima je i Željko Kerum, splitski gradonačelnik i vlasnik trgovačkog lanca Kerum. Početkom godine najavio je da razmišlja o prodaji trgovine koja ima godišnji prihod od milijardu i pol kuna. Do prodaje nije došlo, a već najavljuje da će otvoriti četiri nova centra u Dalmaciji. Stipe Gabrić Jambo stranački je angažiran u HSS-u.

U politiku je ušao 1993. Nad njegovom tvrtkom početkom je godine pokrenut predstečajni postupak jer je državi za porez dugovao oko devet milijuna kuna. Jedan od najbogatijih saborskih zastupnika Stjepan Fiolić sam je prije dvije godine svoju imovinu procijenio na 40 milijuna eura. Njegov posao i dalje cvate: ove će godine uložiti nešto više od 36 milijuna kuna u proizvodne kapacitete u Zagrebu i širenje svog maloprodajnog lanca.

PAVAO MILJAVAC Pm Lignum (ministar obrane 1998./2000.)

posao: modernizirao je obiteljsku pilanu i krenuo u proizvodnju parketa za izvoz

ovrha: dug Hrvatskim šumama popeo se na 20,8 milijuna kuna, spasio ga je prijatelj koji je kupio tvrtku

GORANKO FIŽULIĆ Magma (ministar gospodarstva 2000./2002.)

najbolja godina: 2007. (dobit 40 milijuna kuna, veliki iskorak u regiju)

najgora godina: 2010. (traži strateškog ulagača)

STJEPAN FIOLIĆ Fiolić (saborski zastupnik HDZ-a)

poslovanje: Fioliću i u recesiji ide dobro pa najavljuje nova ulaganja

rezultati:krizne 2008. imao je 574 tisuće kuna dobiti, lani 1,23 milijuna kuna gubitka

STIPE GABRIĆ JAMBO (Jambo d.o.o.) (gradonačelnik Metkoviža i saborski zastupnik HSS-a)

poslovanje: lani je imao 15 milijuna kuna prihoda i 16,8 milijuna kuna gubitka, a godinu ranije 30 milijuna kuna gubitka

steČaj: početkom godine otvoren predstečajni postupak zbog duga od 9 milijuna kuna

JURE RADIĆ IGH (ministar i potpredsjednik u Vladi od 1994. do 2000.)

najbolja godina: 2008. ostvaren prihod od 782 milijuna kuna, te dobit od 72,26 milijuna kuna

najgora godina: 2009. (dobit 7,63 milijuna kuna)

RADIMIR ČAČIĆ Coning (ministar od 2000. do 2003., saborski zastupnik HNS-a)

najgore godine: 1991. i 1992., početkom rata

poslovanje: lani je imao prihod 12,78 milijuna kuna, a dobit 25.000 kuna, kriza mu srušila prihode

ŽELJKO KERUM Kerum (od 2009. gradonačelnik Splita)

poČetak: 1989. otvorio je prvu trgovinu u Splitu

poslovanje: lani su mu prihodi iznosili 1,37 milijardi kuna,a dobit 13,54 milijuna kuna, najavio otvaranje 4 nova centra

BORISLAV ŠKEGRO Quaestus (ministar i potpredsjednik u Vladi od 1993. do 2000.)

najbolja godina: 2010. (tvrdi Škegro, podataka o poslovanju još nema)

poslovanje 2009.: ukupni prihod 23,5 milijuna kuna, gubitak 0,9 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:36