SKUP SPORT

Recesija udarila lovce: Za članarinu nemaju, za preglede prestari, a krivolovci otimaju ulov

Podaci DSZ-a nisu točni, ne znamo otkuda im, kažu u Lovačkom savezu

ZAGREB - Lovci u Hrvatskoj izumiru, barem ako je suditi prema podacima Državnog zavoda za statistiku, objavljenima 5. studenoga ove godine. Broj lovačkih udruga je lani, tvrde u DZS-u, bio manji za 19,3 posto u odnosu na 2006. godinu. U lovačkim je udrugama aktivnih članova također sve manje, pa je u posljednje tri godine lovačku iskaznicu vratilo njih 17,9 posto. Iako na razini cijele države broj lovaca pada, u Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji sve ih je više.

Stiže nova generacija

- Mnogo je članova koji su zbog krize izašli iz Lovačkog saveza. Unatoč tome, u našem se savezu broj lovaca, pogotovo mladića i djevojaka, čak malo povećao. Odlazi uglavnom ova starija garda jer zbog godina sve teže prolaze na liječničkim testovima, a i ne da im se više - ustvrdio je Vladimir Cvetko, predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačkle županije.

Dodao je kako se, prema podacima kojima raspolaže, i u Splitu broj lovaca posljednjih godina povećao.

- Moguće je da se na razini države ipak smanjuje. Vjerojatno je manje lovaca u Slavoniji i drugim siromašnijim područjima Hrvatske - rekao je Cvetko.

Različite brojke

Međutim, čelnici Hrvatskoga lovačkog saveza, krovne udruge hrvatskog lovstva, tvrde da podaci DZS-a nisu istiniti.

- Njihovi se podaci gotovo nikad ne slažu s našima. Ne znam kako oni dolaze do tih brojki. U Hrvatskoj je trenutačno oko 57.000 lovaca i 950 udruga - izjavio je Ivica Budor, tajnik HLS-a.

- Istina je da su mnogi članovi u krizi shvatili da će uštedjeti 3000 kuna na članarine, preglede i priehranu životinja ako prijeđu u ilegalu. Možda se smanjio broj lovaca, ali se zato povećao broj krivolovaca, što je za divljač mnogo pogubnije - naglasio je naš sugovornik koji je bivši lovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:46