ZDRAV RAZUM

Reći da liječnik ne zna tko mu je prioritet za cijepljenje je opasna poruka

Različite situacije traže različite odluke iza kojih mora biti dobrobit pacijenta. Bez šalabahtera...
 Robert Fajt/Cropix
Objavljeno: 19. veljača 2021. 19:56

Ma ne, nije nikakav problem u tjedna dana u ordinaciji procijepiti i više od 50 pacijenata! Njih desetak dnevno naručim odmah ujutro i onda nastavim s pregledima, uputnicama, lijekovima... Uostalom, tako radim i kad je vrijeme cijepljenja protiv gripe". Govori to obiteljska liječnica u čijoj je županiji već počelo cijepljenje protiv koronavirusa druge skupine građana, onih starijih od 65 i kroničnih pacijenta, i ne vidi nikakvu 'dramu'.

Nema problema, ne protestira, ne govori da je to nemoguća misija, ne traži punktove za cijepljenje jer u ovom trenutku količina cjepiva koja stigne u Hrvatsku nije tolika da bi se to moglo nazvati 'masovno cijepljenje'. Više posla, ali prilagodila se situaciji kao što to i inače život traži. Nema idealnog jer vrijeme korone sigurno to ne može biti. Većina liječnika samo se reorganizira ili će to učiniti i, kako sami kažu, 'sve će biti u redu'.

Ovaj optimizam, međutim, ne dijele neke pesimistične liječničke udruge koje bi te iste optimistične doktore trebale predstavljati u javnosti. Naprosto, događa se da većina liječnika obiteljske medicine ide poznatom šumom, a njihove udruge kolegama nepoznatim drumom! Naime, otkako je krenula korona, 'zaštitnici' liječnika obiteljske medicine uglavnom 'izvještavaju' javnost o problemima koje bi za njih trebao riješiti netko drugi.

U početku pandemije objašnjavali su da je u obiteljskoj medicini 'nemoguće pratiti pacijente, nije bilo ni uvjeta za liječenje zaraženih koronom, vrata ordinacija trebala su se otvarati samo slučajno' - i sve tako. Srećom za građane, većina liječnika nije poslušala svoje 'vođe' i uz sve početne nepoznanice situacija se uhodavala pa se sad već može reći - nema većih problema, a i 'glasnogovornici' su u tom dijelu utihnuli.

No, onda je panični perpetuum mobile liječničkih udruga ponovo proradio približavanjem 'D' dana cijepljenja u ordinacijama obiteljske medicine. Sad je na redu 'skidanje odgovornosti' s organizacije cijepljenja. Naime, teško je slušati koliko se trudi šefica jedne od udruga uvjeriti građane da liječnici 'ne mogu preuzeti odgovornost za sastavljanje lista prioriteta svojih pacijenta'.

Riječju, liječnik koji godinama liječi nekog pacijenta ne zna traži li njegova bolest da bude cijepljen što prije!? To bi valjda trebao odlučiti 'netko treći' tko ga u životu nije vidio nakon što iščita gomilu medicinske dokumentacije. Druga pak udruga traži da se 'cijepljenje odvija prema dobi, od najstarijih prema mlađima jer sve ostalo dovodi do sukoba liječnika i osiguranika'. Ista udruga traži i da se prijave za cijepljenje rade isključivo preko digitalne platforme bez nazivanja ordinacija, bez poruka, bez...

Teško to podnosi zdrav razum jer je nezamislivo da liječnik ne mora donositi nikakve odluke. Takva medicina naprosto ne postoji. Svakodnevno liječnici donose tisuće odluka za dobrobit svojih pacijenta za koje im nitko nije dao i ne može dati naputak. Različite situacije traže različite odluke iz kojih svakako mora stajati dobrobit pacijenta. Nema šalabahtera, nema šaptača doktorima... Ni koronavrijeme nije ništa drukčije i većina liječnika na njega ne gleda drugim očima.

Uostalom, razdoblje koje je zasad iza nas u kojem su liječnici 'padali s nogu' ne bi li pomogli poglavito teškim pacijentima upravo je ono u kojem su liječnici morali donositi i vrlo teške odluke. Reći da liječnik ne može 'trijažirati' svoje pacijente 'po zdravstvenim prioritetima' prije svega je uvreda za liječnike, a onda i opasna poruka pacijentima o liječničkoj kompetenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:03