RAT U DRŽAVNOM VRHU

Recikliranje, dosađivanje, jazavci, tvitovi i halucinacije: Tvrda kohabitacija u svom punom sjaju

Sve je počelo još sinoć kada se Milanović osvrnuo na Plenkovićevu izjavu da predsjednik reciklira temu oko neustavnosti Stožera
Andrej Plenković i Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Poruke koje predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković razmjenjuju zadnja 24 sata zorno nam pokazuju kako bi tvrda kohabitacija trebala izgledati. Tijekom cijelog dana Milanović i Plenković kritiziraju jedan drugoga putem medija i pitanje je kako će se i kada ovo javno nadmudrivanje okončati.

Sve je počelo još sinoć kada se Milanović osvrnuo na Plenkovićevu izjavu da predsjednik reciklira temu oko neustavnosti Nacionalnog stožera.

Reciklaža kao kompliment

- Plenkovićevu izjavu da je to reciklaža doživljavam kao kompliment. Sutra ćemo nositi recikliranu robu, dakle, to je vrsta osviještenosti. Da, mi živimo u vremenu reciklaže, a posebno ako nekome treba deset puta ponavljati najočitije stvari, izjavio je Milanović sinoć.

- Reciklaža je kada od nečega što je potrošeno i trulo napravite nešto što je novo. To ja radim, dodao je.

Ipak, odbacio je mogućnost da se sastane s premijerom i porazgovara s njim o tome.

image
Zoran Milanović
Matija Djanjesic/Cropix

Dosada na Pantovčaku

Plenkovićev odgovor nije trebalo dugo čekati. Milanovićeve izjave komentirao je i prije sjednice Sabora, ali i tijekom razgovora s novinarima u Saboru.

- Meni se čini da je predsjedniku dosadno u političkom smislu, onda u nedostatku nekakvog ozbiljnijeg aktivizma, posla i odgovornosti kreira neke teme koje smo apsolvirali u Saboru. Sabor zna na temelju kojeg zakona postoji Stožer civilne zaštite, Vlada ga je oformila, rekao je Plenković u Saboru.

Smatra da ako netko misli da bi to što radi stožer trebao raditi Sabor, onda taj ne zna ništa o tome što je operativni, a što zakonodavni rad.

- To je takva vrsta mikro-menadžmenta da ga ne može raditi ni Vlada. Ja sam sretan da se ne moram svaki dan kao predsjednik Vlade baviti najsitnijim detaljima koje radi stožer, ali to ne znači da sve što oni rade mi ne nadziremo, kazao je Plenković.

Na pitanje je li pričao o toj temi s predsjednikom, premijer je odgovorio da jest, ali da se "ne slaže s onim što on govori" te kako su to pokazali cijeloj oporbi.

image
Andrej Plenković
Damjan Tadic/Cropix

- Ne tražimo odmora, i tu je ta ključna razlika. Oni koji se bave problemima da bi ih rješavali na korist hrvatskih građana, i oni koji imaju vremena i traže neke sitne detalje, tipa intervencija zastupnika Bauka. Imate banaliziranje, trivijaliziranje, traženje detalja i rješavanje krupnih problema. Hrvatski građani to 'kuže', ljudi to vide, išli su na izbore i izabrali su nas, poručio je Plenković.

Na pitanje kada je posljednji put razgovarao s predsjednikom Milanovićem nije precizirao nego je nabrojao kako je Milanović najprije imao netipičnu inauguraciju, drugačije poteze, minimiziranje aktivnosti za Dan državnosti, nije došao na svečanu sjednicu Hrvatskog sabora, a nije se znalo je li glasao na parlamentarnim izborima ili ne.

- Više puta smo razgovarali, i ne slažemo se. Složili smo se da se ne slažemo. Mi se politički razlikujemo. Ovo što govorim govorim vrlo namjerno i svjesno, jer slušam sad što se akumuliralo pet mjeseci. Slušam i pratim te poteze. Važno je da javnost to vidi. Imate Vladu koja radi, koja se trudi i bori u rješavanju problema. I imate nekoga tko ima objektivno više vremena i manje ovlasti te koji ima ovakve rezultate u pet mjeseci. Neka malo netko to propitkuje, ustvrdio je Plenković.

Jazavci, nepostojeći tvitovi...

Kasnije poslijepodne Milanović je ponovno imao potrebu odgovoriti premijeru misleći da je Plenkovićeva izjava o dosadi na Pantovčaku lansirana putem Twittera.

- Nije kritizirao mene, nego funkciju. Koliko razumijem hrvatski, rekao je da je to sudbina posla, da sam tek sad shvatio kakav posao radim. Dakle, nije moja krivnja, ali je činjenica, bilo meni dosadno ili ne, da onaj tko piše takve poruke na Twitteru, a premijer je, da se jako dosađuje, rekao je Milanović.

Ipak, rekao je da ne vjeruje da je kritiku premijer osobno napisao na Twitteru, već neki "jazavac" iz njegovog ureda u noćnim satima.

image
Andrej Plenković i Zoran Milanović
Goran Mehkek/Cropix

- Ne mogu shvatiti da bi Plenković napisao takvu glupost, poručio je Milanović ne precizirajući o kojem se Plenkovićevom tvitu radi.

Kad ni novinari nisu mogli pronaći sporni tweet, predsjednik se malo zbunio.

- Pa ne znam je li Twitter na nekoj ruskoj ili kineskoj mreži, ali nešto je tvitao, jel'? Nikola?', kazao je Milanović obrativši se za pojašnjenje svom glasnogovorniku Nikoli Jeliću.

- Ne. On je to izjavio, kazao je Jelić.

- To je bilo na njegovom Twitteru?, ponovno je pitao Milanović.

- Da, ali uživo, odgovorio je Jelić.

- Znači, on sam sebe prati na Twitteru? Kul. Moderno, kazao je Milanović i uz smijeh se pozdravio s novinarima.

Laž ili halucinacija

Predstavnicima medija i dalje nije bilo jasno o kakvim to tvitovima predsjednik priča pa su pojašnjenje tražili i od Vlade. Nakon njihovog priopćenja postalo je jasno kako nitko u kasnim noćnim satima nije vrijeme kratio pišući po Twitteru.

- S obzirom na brojne medijske upite “Na koji to kasnonoćni tvit misli predsjednik Republike”, pregledali smo premijerove tvitove u proteklom razdoblju kako bi provjerili je li tvitano išta u kasnonoćne sate usmjereno protiv predsjednika Republike. Jedino što nakon tog pregleda možemo zaključiti je da predsjednik Republike ili laže ili halucinira. Sasvim sigurno se jako puno dosađuje na funkciji pa izmišlja, poručili su iz Vlade.

image
Andrej Plenković i Zoran Milanović
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:19