LOKALNE NOVINE

Redakcija Varaždinskih vjesti u samoizolaciji zbog moguće zaraze koronavirusom

Neki su dobili rješenje, drugi su se izolirali na preporuku. Broj dana u izolaciji za svakoga je drukčiji
Ivica Kruhoberec
 Varaždinske Vijesti

Cijela redakcija Varaždinskih vijesti, jedinih lokalnih novina na tržištu Varaždinske županije, u samoizolaciji je zbog mogućnosti da su zaraženi koronavirusom. Neki su dobili rješenje, drugi su se izolirali na preporuku. Broj dana u izolaciji za svakoga je drukčiji.

Kod kuće su od petka ujutro, kad im je direktor Mirko Jurič javio da ima test pozitivan na korona virus.

image
Mirko Jurič
Varaždinske Vijesti

Direktor Jurič jedan je od uzvanika sa svadbenog veselja u Ivancu prošlog vikenda, 15. kolovoza, s kojega je samo u prvom valu bilo detektirano 15-tero zaraženih Covidom-19, a ta brojka svakim danom raste. Jučer, 25. kolovoza, iz županijskog Stožera civilne zaštite stigla je obavijest o još tri osobe oboljele od Covida-19, a povezane sa svadbom u Ivancu.

Jurič je, prije bilo kakvog razloga za sumnju, redovno dolazio na posao, od ponedjeljka do četvrtka, pa nije bilo druge nego zaključati redakciju i nastaviti rad od kuće.

Dok se novinari i ostali zaposleni, njih ukupno 15-ak, osjećaju dobro, Mirko Jurič prošao je, kaže, pravi pakao.

- Čim sam čuo da je jedna osoba sa svadbe zaražena, otišao sam na testiranje. Rezultat sam dobio u četvrtak navečer, bio je pozitivan. Odmah sam javio svima da ne dolaze na posao. Sve je bilo dobro, s blagim simptomima do nedjelje poslijepodne. Temperatura je naglo skočila na nešto više od 39 i nije se spuštala do utorka ujutro. Veliki su to bolovi. Kao da se mišićno tkivo odvaja od kostiju. Od njih sam i sad, kad su hvala Bogu, prošli, totalno slomljen i trom i malaksao - teško nam priča Jurič.

Mirko Jurič jedva govori. Strašno je to čuti. Kad čovjek kojega poznajete kao dičnog čovjeka, govori isprekidano i teško.

- Ne boli me grlo, nego bronhije čim progovorim – objašnjava i kaže da će nam rado sve ispričati kad ozdravi.

Ipak, unatoč teškom i bolnom govoru, smatra da je važno reći jedno:

- Ozbiljna je ovo stvar. Iz svoga iskustva imam pravo apelirati na ljude da se ne okupljaju na događanjima poput svadbi. Zbog zdravlja sebe i drugih - zaključuje Mirko i ide se malo odmoriti. Da iskoristi dok mu je bolje.

Glavni urednik Varaždinskih vijesti, Ivica Kruhoberec jedan je od onih sretnijih, koji je zahvaljujući slobodnom danu, izbjegao potpunu samoizolaciju. Kaže da tjednik i portal dosad uredno funkcioniraju, ali "pitanje je što će biti razvije li netko ili ne daj Bože svi, simptome bolesti".

image
Ivica Kruhoberec
Varaždinske Vijesti

- Rad od kuće nam nije novost, radili smo tako i za vrijeme lock downa. Međutim, sad je izazovnije jer svijet oko nas normalno funkcionira i događanja idu, za razliku od proljeća kad je sve bilo zatvoreno. A mi novinari smo doma. Ne znam kako bismo radili da kolege iz samoizolacije razviju bolest i ne mogu raditi. No, u tom bi slučaju posao bio najmanje važan. Ipak, što god da se dogodilo, nema nikakve šanse da novina prvi put u 70 godina dugoj povijesti ne izađe - zaključuje Kruhoberec.

Varaždinske vijesti izlaze od 1945. godine, prate gradska i županijska događanja i kao takve su kroničar Varaždina i Varaždinske županije.

image
Varaždinske vijesti
Varaždinske Vijesti
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:24