SPOR OKO UHIDBENIH NALOGA

REDING O LEX PERKOVIĆ 'Jako sam žalosna i razočarana ponašanjem Hrvatske'

 AFP

NAMUR - Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding izrazila je u petak razočaranje ponašanjem Hrvatske u vezi sa zakonom o primjeni europskog uhidbenog naloga, ali nije ni potvrdila ni opovrgnula da će to pitanje staviti na dnevni red na sljedećem sastanku Komisije.

"Jako sam žalosna zbog ove situacije. Godinama sam radila zajedno s hrvatskom vladom da zatvorimo poglavlje 23 i omogućimo ulazak Hrvatske u EU", izjavila je Reding novinarima u Namuru, glavnom gradu južne belgijske pokrajine Valonije nakon jednosatnog razgovora s građanima o budućnosti Europe.

Potpredsjednica Komisije, zadužena za pravosuđe i temeljna prava, rekla je i da su posljednje reforme u Hrvatskoj prije pristupanja bile vezane uz područje pravosuđa. "Hrvatska je uspjela, osobno sam to potpisala i sretna sam što sam to mogla učiniti. Govorila sam da Hrvatsku treba tretirati kao i sve druge članice, da nema nadzornog mehanizma kakav imaju Bugarska i Rumunjska. Ja sam se borila za to", rekla je Reding.

"I što se onda dogodilo? Tri dana prije ulaska, Hrvatska je promijenila zakon, koji nikada nije bio na pregovaračkom stolu. Taj zakon je bio dobar i u skladu s europskim pravilima. Neposredno prije ulaska Hrvatska je jednostrano promijenila svoje stajalište. Jako sam žalosna i razočarana", rekla je.

Dodala je kako vjeruje "da možemo riješiti ovaj problem što je moguće prije u dobroj vjeri".

Na upit hoće li to pitanje staviti na dnevni red sljedećeg kolegija povjerenika i koje će mjere predložiti, Reding nije izravno odgovorila.

"Prema pristupnom ugovoru, Komisija ima obvezu provjeriti primjenjuje li zemlja pristupnica pravila na koja se obvezala. Cijela Komisija će to provjeriti i predsjednik Komisije je rekao da ćemo iskoristiti sve naše ovlasti ako bude potrebno", odgovorila je Reding.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:49