NAJVEĆA PODRŠKA U ISTRI, ZAGREBU I NA KVARNERU

REFERENDUM PROLAZI: Šezdeset posto građana u nedjelju će glasovati ZA ulazak u EU!

Istraživanje je izvedeno terenskom metodom, na uzorku od tisuću ispitanika

Šezdeset posto hrvatskih građana u nedjelju bi trebalo glasovati ZA, na referendumu o ulasku Republike Hrvatske u Europsku Uniju .

Ovo je, prirodno, najvažniji rezultat istraživanja javnog mišljenja što ga je po narudžbi Nove TV provela agencija Ipsos Puls.

Istraživanje je izvedeno terenskom metodom, na uzorku od tisuću ispitanika. Terenska metoda znači da su anketari osobno, uživo, razgovarali sa svakim sudionikom u istraživanju te je, definitivno, točnija od telefonskih ispitivanja javnosti, a upravo neusporedivo pouzdanija od različitih internetskih anketa.

S obzirom na činjenicu da su istraživanja javnog mišljenja u posljednjih dvanaest godina vrlo precizno predvidjela rezultate svih izbornih ciklusa u Hrvatskoj (dakle, i pobjedu Račanove i Budišine koalicije 2000. godine, i obje pobjede Stjepana Mesića, i pobjedu Ive Josipovića na predsjedničkim izborima, 2009. godine, kao i uvjerljiv trijumf Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima prije mjesec i pol dana); s obzirom na sve te činjenice, ne bi trebalo sumnjati da će se Hrvatska preksutra izjasniti za ulazak u Europsku Uniju.

Najteže u Švedskoj

Pulsovo istraživanje, dapače, pokazuje kako se broj protivnika našeg članstva u Uniji smanjuje. Prethodna je terenska anketa zabilježila 36 posto građana koji su bili spremni glasovati protiv ulaska u EU, a ovih se dana taj broj reducirao na 31 posto.

Hrvatska se, međutim, sasvim sigurno neće ubrojiti u zemlje koje su u Europsku Uniju ušle apsolutnim nacionalnim konsenzusom, poput Slovačke, u kojoj je čak 92 posto građana glasovalo za članstvo (referendum je, s druge strane, najteže prošao u Švedskoj, gdje je jedva postignuta natpolovična većina).

(...)

Komentar Davora Butkovića u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:17