POZIV NA PROMJENE

REFERENDUMSKI USTANAK Građanska inicijativa prikupila više od 100.000 potpisa za svako od četiri pitanja

Ocijenivši da se radi o impresivnom broju sakupljenih potpisa, predsjednik organizacijskog odbora Zoran Mihajlović pozvao je građane da se pridruže toj inicijativi
 Nikša Stipaničev / CROPIX

ZAGREB - Devet dana nakon što je počelo prikupljanje potpisa za četiri referendumska pitanja, sakupljeno je više od 400 tisuća potpisa - po svakom pitanju više od sto tisuća, izvijestili su danas organizatori akcije - građanska inicijativa "Referendumski ustanak".

Prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o četiri pitanja - ponavljanju referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, zabrani prometovanja i prodaje genetički modificiranih organizama, poništenju prethodne privatizacije te zabrani rasprodaje prostora, resursa i imovine Hrvatske započelo je 13. veljače, a potpisi se prikupljaju u 52 grada na više od 120 lokacija.

Ocijenivši da se radi o impresivnom broju sakupljenih potpisa, predsjednik organizacijskog odbora Zoran Mihajlović pozvao je građane da se pridruže toj inicijativi.

Zamolio je državne službe da izađu u susret i ne stvaraju probleme aktivistima sa štandovima jer je, kako je rekao, "akcija bitna za konsolidaciju društva". Istaknuo je da je akciju podržao i sindikalist Ozren Matijašević te brojne udruge.

Na novinarski upit ne kasne li s akcijom, budući da je jedno od pitanja na referendumu ulazak u Europsku uniju u koju Hrvatska ulazi 1. srpnja, Mihajlović je ustvrdio da ne kasne jer građani tada nisu pitani na ispravan način te da je također prekršen Ustav i zakon.

Dodao je da su se građani u proteklih godinu dana više informirali, pa nek ponovno kažu što misle o EU.

"Smatramo da je to normalan, demokratski proces, a ako političari misle da je EU tako dobra opcija, ne vidimo problem da se raspiše referendum i da građani još jedanput kažu što misle. Naša iskustva s terena su dijametralno suprotna onome što politika tvrdi danas u Hrvatskoj", kazao je Mihajlović.

Koordinator štanda Referendumskog ustanka na Trgu bana Jelačića Dubravko Krčmarek apelirao je na medije da obavijeste građane da je inicijativa pokrenuta. Rekao je da, usprkos svim opstrukcijama, štandovi gdje se prikupljaju potpisi rade.

Potpisi za četiri referendumska pitanja prikupljat će se do 27. veljače.

Čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević podupire referendumski ustanak

Institut referenduma Hrvatima je još nedostupan jer žive u zemlji u kojoj građani ne odlučuju ni o čemu, ustvrdio je danas u Šibeniku na konferenciji za novinare čelnik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević podupirući nestranačku inicijativu "Referendumski ustanak".

Dok je u jednoj Švicarskoj u posljednjih sto godina o raznim pitanjima na zahtjev građana raspisano 450 referenduma, u Hrvatskoj su u 22 godine raspisana dva referenduma koja je potaknula politika, a ne građani, rekao je Matijašević.

Čelnik HUS-a podupire nestranačku inicijativu "Referendumski ustanak", koja posljednjih dana prikuplja potpise građana o četiri referendumska pitanja - zabrani prodaje GMO-a na području Hrvatske, ukidanju provedenih postupaka pretvorbe i privatizacije, zabrani rasprodaje imovine i nacionalnih resursa te raspisivanju novog referenduma o ulasku u Europsku uniju.

Posljednje pitanje Matijašević smatra osobito važnim u ovom trenutku jer drži kako se, otkako je u Hrvatskoj raspisan referendum za ulazak u Europsku uniju, stanje u zajednici europskih zemalja bitno promijenilo.

U novonastalim prilikama, rekao je Matijašević, nužan je novi referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Građane treba pitati, istaknuo je, i što misle o rasprodaji nacionalnog bogatstva, dodao je Matijašević pozivajući građane da potpišu nestranačku inicijativu "Referendumski ustanak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:49