IDEJA MOSTA

Reforma prema njemačkom modelu: Želimo uvesti jedinstven dječji doplatak za sve roditelje

Sadašnje porezne olakšice bi se ukinule, a mjesečno bi se za prvo dijete davalo 600, za drugo 800, treće 1100
 Damjan Tadić/Cropix

Nakon što su u lipnju predstavili "Političku deklaraciju", kojom su se definirali "otvorenom strankom desnog centra" kojoj je obitelji nukleus društva i središnja točka svih budućih javnih politika, Most će uskoro u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog o uvođenju novog modela dječjih doplataka.

Mostova ideja vrlo je jednostavna: umjesto poreznim olakšicama, država će roditeljima pomagati direktnim novčanim transferima. To je, tvrde, pravednije jer će svi roditelji, bez obzira na visinu prihoda, primati jednaku novčanu pomoć, a ne da kao dosad bolje prolaze oni s većim plaćama. Most predlaže izmjene u sustavu poreza na dohodak, točnije ukidanje porezne olakšice za djecu te uvođenje jedinstvenog nacionalnog doplatka za djecu.

Ravnopravan položaj

Fiksni iznos državne pomoći za zaposlene bi, bez obzira na visinu njihove plaće, iznosio 600 kuna mjesečno za prvo dijete, 800 kuna za drugo, 1100 kuna za treće, 1500 kuna za četvrto te dvije tisuće kuna za peto i svako iduće dijete.

"Sada osoba s prosječnom plaćom u tekstilnoj industriji (oko 4900 kuna neto) i troje djece temeljem osobnog odbitka ostvaruje poreznu olakšicu u visini 240 kuna, dok direktor nekog državnog poduzeća s bruto plaćom od 31.000 kuna (oko 22.000 kuna neto) za troje djece ima pravo na olakšicu temeljem osobnog odbitka od 1705 kuna.

Trenutni sustav još je apsurdniji u situaciji u kojoj bi oboje imali četvero djece. Tada bi osoba zaposlena u tekstilnoj industriji i dalje ostvarivala pravo na 240 kuna dok bi, primjerice, direktor FINA-e ostvario pravo na 2700 kuna olakšice temeljem osobnog odbitka. U sustavu koji mi predlažemo, oboje bi s četvoro djece primali isti dječji doplatak u visini od 4000 kuna. Ovime bi roditelje s nižim primanjima stavili u ravnopravan položaj onima s višim primanjima", poručuju iz Mosta.

Njemački Kindergeld

Inspiraciju za reformu sustava dječjih doplataka našli su, kažu, u njemačkom modelu isplate dječjih doplataka. U Njemačkoj, naime, pravo na naknadu - na Kindergeld - imaju svi roditelji, bez obzira na to rade li i kolika im je plaća. Kindergeld iznosi 219 eura mjesečno za prvo i za drugo dijete, te 250 eura za treće i svako iduće dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:27