NOVI HNS

REFORMISTI ČEKAJU ČAČIĆEV IZLAZAK IZ ZATVORA 'Stvaramo novu hrvatsku političku snagu!'

Ubrzali smo sve zbog onih koji su željeli ‘negdje prijeći’, kaže Natalija Martinčević
 Boris Kovačev/CROPIX

Narodna stranka - reformisti - bit će naziv nove stranke Radimira Čačića. Jučer su, naime, bivši članovi HNS-a i simpatizeri predali zahtjev za registraciju Udruge Inicijative za osnivanje narodne stranke - reformisti, čiji je zadatak okupiti političke istomišljenike iz cijele Hrvatske koji će zajednički graditi platformu kao temelj za osnivanje nove političke stranke.

Predsjednica ove udruge, čije će sjedište biti u Zagrebu, bivša je HNS-ovka Natalija Martinčević, a sama stranka bit će osnovana onog trenutka kada Radimir Čačić izađe iz kaznionice u Valturi.

Član iz svakog kraja

- Mislili smo pričekati, ali se zbog pritiska javnosti i nekih kolega koji su “negdje željeli prijeći” pojavila potreba za nekom formalnom organizacijom dok se stranka službeno ne osnuje. Zato smo odlučili osnovati udrugu za čije smo osnivanje izabrali simbolično po jednog člana iz svih krajeva Hrvatske - rekla nam je jučer Martinčević koja je svoj stav detaljnije iznijela u priopćenju. Kaže kako je Inicijativa poruka i svim građanima koji prepoznaju temeljne vrijednosti nekadašnje Hrvatske narodne stranke, da im se pridruže u stvaranju “nove, kompetentne i odgovorne političke snage u Hrvatskoj”.

Dodaje i kako članovi Inicijative nove prostore za kreiranje i provođenje racionalne i mjerljive politike vide prije svega u gospodarstvu i obrazovanju.

- To ujedno znači i preuzimanje odgovornosti za provođenje niza neophodnih reformi sustava na razini države, uz istovremenu realizaciju projekata koji traže sposobnost vođenja, otvaraju prostor za sanaciju i razvoj ukupnog gospodarstva Hrvatske - stoji u priopćenju bivših HNS-ovaca.

Ističu kako Hrvatska treba hrabru i odgovornu politiku koja može preuzeti odgovornost za nužnu i što hitniju reformu javne uprave, donošenje i provedbu strategije upravljanja državnom imovinom, gospodarenja otpadom, kao i realizaciju već postojećih i za oporavak neophodnih projekata u energetici i poljoprivredi.

Na istoj adresi

- Istovremeno, obrazovni sustav u Hrvatskoj mora stvoriti temelj za pretvaranje “hrvatske pameti” u gospodarsko dobro, jer nedostatak strategije o integraciji gospodarstva i obrazovanja koči razvoj zemlje - navodi se u priopćenju, u kojemu stoji i kako nova stranka svoj put želi graditi ugledajući se na zapadne demokracije koje grabe naprijed, nude i provode konkretna rješenja za izlazak iz krize i gospodarski napredak, dok stranke u Hrvatskoj i dalje vode ideološke “ratove”.

Čačićeva ekipa ovime je doskočila bivšim kolegama iz HNS-a koji su nakon informacija da Čačić osniva novu stranku odlučili zaštiti ime svoje stranke. Tako su na istoj adresi na kojoj se nalazi sjedište HNS-a zatražili registraciju nekoliko novih stranaka čije je ime slično HNS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:06