BITKA NA SJEVERU

Reformisti dvostruko uspješniji nego 2017., Čačić siguran da će pobijediti za župana

Na sjeveru HDZ izgubio dobar dio mandata, Reformisti sve jači, nadaju se i prvom mjestu gradonačelnika
Radimir Čačić
 Damir Krajač/Cropix

Čačićeva Narodna stranka Reformisti srušila je i prijeti srušiti najviše HDZ-ovih lokalnih lidera u Varaždinskoj županiji. Taman nakon što se HDZ nakon dugogodišnje, neprikosnovene dominacije HNS-a, počeo nametati kao politički faktor na sjeveru, sad su im Reformisti pomrsili račune.

Na izborima 2017. godine nisu osvojili ni jedan mandat načelnika i gradonačelnika, a sada se Reformistima smiješi osam do deset mandata. Pet su već dobili, još toliko očekuju kroz drugi krug

U dvije su općine već srušili dugogodišnje načelnike, ozbiljna su prijetnja HDZ-ovoj utvrdi od rata naovamo, Jalžabetu, a veliki su izgledi da će Čačić dobiti i prvog gradonačelnika. U Varaždinskim Toplicama će Željko Bedeković, donedavno politički autsajder, koji je ravnopravno izborio drugi krug, ozbiljno parirati Dragici Ratković (HSLS), koja ima podršku HDZ-a.

U općinama u kojima se ide u drugi krug, postoci su gotovo izjednačeni ili su na strani Čačićevih kandidata.

Radimir Čačić nije jedan od župana koji su u prvom krugu izborili mandat. U drugom će se krugu suočiti s HDZ-ovim Anđelkom Stričakom. U bitku ulazi s nešto manje od četiri postotna poena prednosti. Precizno, Čačić je osvojio 21.704 glasa ili 30,65%, a Stričak 19.153 glasa, 27,05%.

Puno je to bolji rezultat za aktualnog, a moguće i budućeg župana, nego na izborima 2017. godine, kad se s mizernih 16 glasova prednosti pred HDZ-ovim Alenom Runcem jedva probio u drugi izborni krug. Predrag Štromar, dotadašnji župan, u sraz je s Čačićem (25,48%) pak, ušao s čak 40,20 % osvojenih glasova.

Radimir Čačić na koncu je, samostalno bez koalicijske podrške, dobio mandat župana.

Uvjeren je da će ga dobiti i sada.

- U prošlom izbornom ciklusu sam u prvom krugu imao 25%, sad 31%. Štromar je u borbu sa mnom ušao s 41%, Stričak ulazi s 27% i što je najvažnije HDZ-u se sad suprotstavljaju centar i lijevi centar pa su rezultati lako predvidljivi. Rezultati su takvi, kakvi su oduvijek bili na prostoru Varaždinske županije, uz uvjet da glasači izađu na izbore i kažu da HDZ ovdje "no passaran". Kao i uvijek - kaže Radimir Čačić.

I u Županijskoj su skupštini Čačićevi Reformisti dobili više vijećnika nego na prošlim izborima.

- U Skupštini smo se popeli s 15 na 22 posto. Povećanje od 50 posto, fantastičan je rezultat - kaže Radimir Čačić.

Tvrdi da su s ovim rezultatima Reformisti od danas vodeća stranka Varaždinske županije.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, Alen Runac, iako najozbiljniji kandidat te stranke u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa, završio je tek na četvrtom mjestu. Na postizbornoj konferenciji za medije u ponedjeljak, izjavio je da Stričak "sigurno pobjeđuje Čačića u izboru za župana". Međutim, teško je povjerovati da će SDP-ovi glasači, čija je Barbara Antolić Vupora bila treća, svoj glas dati HDZ-ovom kandidatu.

- Neće sigurno, ili će ga dati meni ili neće izaći na izbore - kaže Čačić.

Činjenicu da Reformisti u Varaždinu nisu ozbiljna konkurencija (za Gradsko vijeće su dobili 7,5 posto glasova) tumači u glasovima za nezavisne Budimo grad.

- Budimo grad nije imao listu na županijskoj razini. Međutim, građani koji nisu ni HDZ ni SDP glasaju i za Čehoka. Činjenica da je Čehok ovog trenutka na odlasku nama je posebno važna jer su to u suštini naši glasovi. Njegovi će se glasači opredjeljivati za centar, a mi smo centar. – zaključuje. Nije siguran je li ovo bio njegov zadnji izborni ciklus. Bila je ovo vrlo prljava kampanja u Varaždinskoj županiji.

Jedan od kandidata za gradonačelnika, kontroverzni poduzetnik Davor Patafta, vlasnik je besplatnog lokalnog tjednika velike tiraže, u kojemu nije štedio svoje protivnike. Osobito se okomio na Čačića i na grupu građana Budimo grad, čije kandidate je na naslovnici specijalnog izdanja nazvao "đavoljim odvjetnicima". Na jumbo plakatima Reformista spremnima za drugi krug, piše "Čačić DA, HDZ NE", bez fotografija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 00:05