HNS-ove IDEJE

Reformski prijedlozi HNS-a: Radni tjedan od 36 sati, liberalizacija 2. stupa...

‘Zadovoljan i sretan radnik je produktivniji tako da to onda to neće biti trošak, nego dobitak za poslodavce‘

Stjepan Čuraj

 Damjan Tadic/Cropix

Radni tjedan od 36 sati, jedinstveni natječaji za javne i državne službe te liberalizacija 2. mirovinskog stupa dio je reformskih prijedloga Hrvatske narodne stranke (HNS) koje će u idućih mjesec dana predstaviti javnosti, najavio je u subotu predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

Predlažemo smanjenje satnice u radnom tjednu - s obaveznih 40 na 36 sati, opcionalno 32 sata, u slučaju da se radnik odrekne plaćenog dnevnog odmora, istaknuo je Čuraj na konferenciji za medije nakon sjednice Središnjeg odbora HNS-a.

Skraćivanje radnih sati u tjednu povećalo bi cijenu rada, ali i produktivnost. S tim, da onima koji rade više, poslodavac bi morao platiti prekovremene sate, objasnio je Čuraj.

"Zadovoljan i sretan radnik je produktivniji tako da to onda to neće biti trošak, nego dobitak za poslodavce", istaknuo je.

Ovaj je prijedlog dio paketa reformi koje će HNS uputiti u javni prostor na raspravu kako bi se iznjedrili najbolji prijedlozi s ciljem povećanja kvalitete i standarda života građana.

HNS će predložiti i izmjenu načina prijema u javne i državne službe, odnosno jedinstveni natječajni sustav i jedinstvenu rang listu za pojedine struke, a natječaj bi provodilo neko vanjsko tijelo, primjerice Agencija za vanjsko vrednovanje obrazovanja ili Hrvatski zavod za zapošljavanje.

"To bi značilo jedinstvenu rang listu pravnika, ekonomista ili bilo koje druge struke, iz koje će se, kada se raspisuju natječaji, javljati ljudi i već biti selektirani po svojem mjestu na listi", rekao je Čuraj.

Istaknuo je da bi to bio "antiuhljebnički zakon", jer se više ne bi moglo dogoditi da netko dobije radno mjesto u javnoj ili državnoj službi na temelju toga što ga netko preferira.

Što se tiče daljnjih smanjivanja opterećenja rada, HNS predlaže liberalizaciju 2. mirovinskog stupa na način da radnici sami biraju hoće li ga uplaćivati.

"Želimo potaknuti, ali i fleksibilizirati mirovinske fondove. Posljedično, to može umanjiti opterećenje bruto plaće za pet posto", naglasio je Čuraj.

HNS će predložiti i decentralizaciju poreza na dohodak, iz kojega se financiraju jedinice lokalne samouprave - gradovi, općine i županije.

"Trebamo njima prepustiti da odluče koliki taj prihod treba biti i koliko žele opteretiti svoje građane", poručio je predsjednik stranke

HNS će o ovim prijedlozima sljedećih mjesec dana tražiti mišljenje građana i jedinica lokalnih samouprava na okruglim stolovima i javnim tribinama, a kada se iskristaliziraju konačni izračuni i rezultati s terena, predstavit će ih i koalicijskim partnerima vladajuće većine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:42