SVE ZBOG NOGOMETA

Reiner: 'Jučer sam ja vodio državu, ali nije to bilo ništa posebno'

 Damjan Tadić / Damjan Tadić / HANZA media

Taj nogometni dan D, uoči utakmice s Engleskom, za akademika Željka Reinera nije se puno razlikovao od prošlih, osim činjenice da je formalno, bar ove srijede, 24 sata vodio Hrvatsku.

Predsjednica je u utorak pred večer otputovala na summit NATO-a u Bruxelles, a premijer i šef Sabora u srijedu ujutro u Moskvu, na utakmicu, pa su fotelje na Pantovčaku, u Banskim dvorima i Saboru ostale prazne. Kako Ustav nalaže, kada nema niti jednog od tri vodeća hrvatska političara u zemlji, netko je morao “voditi zemlju” i izbor je pao na potpredsjednika Sabora, profesora Medicinskog fakulteta i redovnog člana HAZU i Kraljevske akademije u Londonu.

Novo doba

“Ma, zapravo, to je za mene redovni radni dan, kao svaki drugi, samo s malo više posla u predsjedanju u Saboru. Nema tu nikakve drame što su šefovi države, Vlade i parlamenta otišli nakratko van Hrvatske. Uostalom, tijekom dana sam se s njima u više navrata i čuo”, rekao nam je Reiner u pauzi saborskog zasjedanja. Promijenila su se vremena, tvrdi, pa uz mobitele i sva druga tehnička pomagala predsjednica i premijer ionako stalno znaju što se događa u zemlji.

“Nije bilo nikakve potrebe da ih ja o nečemu posebno informiram jer su njihovi suradnici stalno u toku što se događalo i ove vatrene nogometne srijede. Možda bi prije tridesetak ili pedesetak godina bilo potrebno govoriti o nekoj ‘zamjeni’ kada nema predsjednice i premijera, ali danas to više nije in.”

Uostalom, osim što su nastavnici dočekali ministricu Blaženku Divjak i postavljali joj pitanja vezana za reformu koju provodi, ni u Saboru se nije događalo nešto posebno. “U vođenju sjednica pomogli su mi kolege potpredsjednici, Siniša Hajdaš Dončić i Božo Petrov. A kako se utakmica bližila, osjetila se i želja zastupnika da sve bude gotovo kako bi mogli mirno pratiti polufinale.”

Kao i prije svakog zasjedanja Sabora, na Markov trg je došao nešto ranije da se pripremi, tijekom pauzi otišao je u svoju sobu, a kada je sve bilo gotovo, kući, da gleda nogomet.

Znanost i strogoća

Željko Reiner ima dugu političku karijeru, bio je i predsjednik Sabora i ministar zdravstva, a nedavno objavljeni podaci pokazuju da je u svjetskoj literaturi na samom vrhu po citiranosti hrvatskih znanstvenika. “Ne znam je li ta tvrdnja točna, ali znam da je u najpoznatijoj svjetskoj bazi znanstvenih radova Google Scholar objavljeno da sam citiran nešto manje od 66.000 puta, dok sam po svjetskoj bazi znanstvenih radova, koja je mnogo restriktivnija i pokriva mnogo uži krug najboljih svjetskih znanstvenih časopisa, Web of Science, citiran oko 46.000 puta, a prema ResearchGateu oko 40.000 puta.”

U Saboru pak Reiner slovi kao jedan od najstrožih predsjedatelja. “Nisam baš siguran da je tako. One najoštrije kazne, da saborska straža odstrani zastupnika i slično, nisam donosio ja. A kada sjednice prođu, dobar sam sa svim zastupnicima. Meni je samo stalo da se u Saboru poštuje Poslovnik i da se pristojno komunicira. A preduvjet za to je dobar kućni odgoj.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:22