ŠEF SABORA O KRIZI VLASTI

REINER 'Karamarko je povukao državnički potez. Potisnuo je svoj ego već drugi put!'

Željko Reiner
 Damjan Tadić / EPH

Predsjednik Sabora Željko Reiner bio je gost Dnevnika Nove TV kako bi komentirao krizu vlasti i najnoviji prijedlog prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da ostavku u banskim dvorima daju premijer Tihomir Orešković, potpredsjednik Božo Petrov, ali i on sam.

Je li Karamarkova izjava nova HDZ-ova strategija izbjegavanja izbora? - bilo je prvo pitanje novinara Andrije Jarka.

- To je bio potez Karamarka kojim je on pokazao veliku odgovornost i povukao pravi državnički potez. On je potisnuo svoj ego već drugi put, kao i prilikom sastavljanja Vlade, i to je potez koji može razriješiti ovaj gordijski čvor u kojem se našla Vlada.

Na pitanje tko će biti novi mandatar Reiner je dao tek dio odgovora:

- Ovo s Oreškovićem je bio neuspjeli eksperiment, tu se svi slažu. Mislim da bi novi mandatar trebao biti netko iz najjače parlamentarne stranke, kao što je to dobar običaj. Ne bih licitirao o imenima - kazao je Reiner.

Jarak je zamolio Reinera i da prokomentira neslaganje dijela HDZ-ovaca (pogotovo europarlamentaraca) s politikom čelništva stranke:

- Ovo je najbolji dokaz da je HDZ demokratska stranka. Mi ne moramo isto razmišljati, a je li njihov stav utemeljen na dovoljno informacija je drugo pitanje, budući da oni nisu svaki dan ovdje - kazao je šef Sabora.

Hoćete li na dnevni red uvrstiti zahtjev Laburista za raspuštanje Sabora, ali i ovaj za opozivom gospodina Karamarka - pitao je Jarak.

- Zahtjev za opoziv sve trojice predsjednika i potpredsjednika Vlade nije još stigao u pisanoj formi, prema tome ako on stigne, bit će uvršten, i to bez diskusije jer tako kaže i Poslovnik. A ovaj drugi zahtjev će biti isto žurno uvršten, vjerojatno u petak u dnevni red.

Kada očekujete ova dva zahtjeve za opoziv gospodina Oreškovića i gospodina Karamarka?

- Teško mi je reći. Kad ih dobijem ja ću ih žurno, istoga dana uvrstiti, ili sljedećeg dana, ovisno kada stignu, u dnevni red - odgovorio je predsjednik Sabora.

Na kraju je Reiner još jednom ponovio da je Karamarko danas povukao veliki potez za državu:

- Mislim da to može pomoći razrješenju situacije. Karamarko je svoj stav rekao, a sad je na drugoj dvojici da se izjasne kako bi se ova situacija razriješila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:29