ODLUKA ODBORA

‘Reiner nije povrijedio Poslovnik kada je Daliji Orešković izrekao stegovnu mjeru udaljenja‘

Takav zaključak Odbor je donio većinom glasova, odlučujući o prigovoru koji mu je podnijela Orešković
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik zaključio je u utorak da potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nije povrijedio Poslovnik kada je Daliji Orešković (Centar) izrekao stegovnu mjeru udaljenja sa plenarne sjednice u dvostrukom trajanju.

Takav zaključak Odbor je donio većinom glasova, odlučujući o prigovoru koji mu je podnijela Orešković.

Prošlog tjedna, za rasprave o imenovanju Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje, Orešković je proširila temu i na rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

Oporba: Reiner je bio prestrog

Reiner ju je prvo opomenuo, a nakon što je nastavila na isti način izrekao joj je opomenu s oduzimanjem riječi, pa udaljenje sa sjednice te udaljenje sa sjednice u dvostrukom trajanju.

Članovi Odbora iz oporbenih redova smatrali su da je Reiner bio prestrog jer Orešković nije radila što ne rade i drugi zastupnici, a ponekad je teško samo usko govoriti o znanosti.

Orešković ima svoj stil, a kad raspravlja to je kao da Reiner ima crvenu krpu pred očima, ustvrdila je Vesna Nađ (SDP) priznajući da je Orešković malo izašla izvan teme.

I Tomislav Tomašević (ZLB) ima primjedbe na Reinerov način vođenja sjednica jer smatra kako on primjenjuje praksu koju ne primjenjuju drugi, često ocjenjuje što je u zastupničkom istupu (ne)primjereno.

HDZ-ovi članovi branili su Reinera, pa Marija Jelkovac i Damir Habjan podsjećaju da je Reiner prvo bez opomene upozorio Orešković da se drži teme, no ona je nastavila po svom.

"Pet puta je nastavila, svjesno znajući kuda je to može dovesti“, kazao je Habjan ocjenjujući da je Orešković, možda, isprovocirala, stegovnu mjeru.

Branko Bačić (HDZ) pomalo rezignirano kaže kako su se u Saboru naslušali puno rasprava koje imaju malo veze s točkom dnevnog reda, a ono što je bila iznimka, da zastupnici ne govore o dnevnom redu, postaje pravilo.

„Je li akademik Reiner reagirao oštro možemo razgovarati, no ako pristanemo da o temi govorimo izvan dnevnog reda, usput idemo ad hominem na nekoga tko nije u sabornici i o kome se ne raspravlja, devastiramo i Sabor i sebe“, kazao je Bačić.

Bačić: Ne da nam se čitati zakone, pripremiti za temu

Osvrnuvši se na činjenicu da Sabor ne stoji dobro u očima građama, ustvrdio je kako "sve više postajemo, ne zastupnici opće praske, nego ispod toga".

"Ne da nam se čitati zakone, pripremiti za temu, jer možemo govori o čemu god nas volja. Ako nas predsjedavajući upozori, to je prilika da pred Baščanskom pločom kažemo da se ponaša diktatorski i ne dopušta slobodu govora. I tako iz dana u dan“, kaže Bačić.

Podilaženje takvom načinu rasprave i nepripremljenim zastupnicima nije dobra poruka, poručio je Bačić i podsjetio da zastupnici u formi slobodnog govora mogu govoriti o čemu god žele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:57