DRUGI POKUŠAJ

REINER OPORBI 'Više neću stavljati na dnevni red raspravu o Povjerenstvu jer je odbijeno već dvjema odlukama ovog Odbora'

Željko Reiner, Peđa Grbin
 Damjan Tadic / CROPIX

Ni u drugom pokušaju oporbeni zastupnici u saborskom Odboru za Ustav nisu uspjeli otvoriti raspravu o tome tko odlučuje o izuzeću predsjednice Povjerenstva za sukob interesa Nataše Novaković, jer je u četvrtak vladajuća većina u tom tijelu odbila raspravu temeljem prigovora HDZ-ovca Marka Šimića da Odbor nije nadležan raspravljati o tom konkretnom prijedlogu.

Nakon duge i žučne rasprave predsjednik Odbora Željko Reiner oporbi je, od koje nikoga više nije bilo u dvorani, poručio da „ako opet dobije bilo kakav novi prijedlog vezan uz Povjerenstvo, unaprijed ga odbija“.

"To pitanje više neću stavljati na dnevni red, jer je odbijeno već dvjema odlukama ovog Odbora“, poručio je Reiner.

Odbijanje vladajućih da otvori raspravu tome tko je nadležan odlučiti o izuzeću predsjednice Povjerenstva Novaković, a što je tražio premijer Andrej Plenković prije odluke o njegovoj ulozi u pisanju lex Agrokora, oporba vidi kao kršenje Ustava i odluke Ustavnog suda iz 2007. da je demokratsko pravo predstavničke manjine da se o njihovom prijedlogu raspravlja i odlučuje.

Zbog toga je SDP-ov Arsen Bauk najavio da će se obratiti Ustavnom sudu.

Bauk je Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav formalno predložio i da se provede edukacija oporbenih zastupnika kako se podnose prigovori te da je provede Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, a da predavači budu članovi Odbora iz parlamentarne većine, što je Reiner ocijenio uvredljivim za članove Odbora.

"Od Odbora i Sabora stvarate šou i cirkus i to mi je žao“, poručio je Reiner Bauku.

SDP-ov Peđa Grbin uzvratio je Reineru da ga Baukov podnesak nije uvrijedio.

"Mene je jedino uvrijedilo to što ste vi spremni prekršiti Ustav, Poslovnik i parlamentarne procedure kako bi zaštitili lik i djelo Andreja Plenkovića i spriječili da se protiv njega vodi postupak pred Povjerenstvom“, istaknuo je Grbin.

Odbor za Ustav većinom glasova je od Vlade zatražio provjeru potpisa koje je za referendum protiv mirovinske reforme prikupila inicijativa '67 je previše'. Inicijativa je gotovo 750.000 potpisa predala u Sabor 13. lipnja ove godine.

Grbin je pozvao Vladu da ne provjerava svaki potpis s obzirom na veliki broj prikupljenih potpisa.

"Bilo bi dobro da se izuzme uzorak i temeljem toga u kratkom roku utvrdi imali li dovoljno potpisa. Smatramo da nema nikakve potrebe za ulaženje u velike troškove, a posebno nema potrebe za odugovlačenje“, poručio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 22:16