HDZ-ova SVAĐALICA

Reiner se poskliznuo već na prvom pitanju novinara, Bačić bi to puno iskusnije odigrao

Reiner nije napravio medvjeđu uslugu svom šefu zbog kakvog usputnog lapsusa ili neiskustva, već zbog pretjerane sigurnosti

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Željko Reiner

 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon što je premijer Andrej Plenković odlučio premjestiti Branka Bačića, svog iznimno pouzdanog i učinkovitog političkog gromobrana, s mjesta predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a na poziciju ministra graditeljstva, u Bačićeve saborske cipele ubacio je akademika Željka Reinera.

Plenković je očito bio uvjeren da će i Reiner, baš poput Bačića, kao iskusan političar koji je unazad tri desetljeća obnašao brojne stranačke i javne dužnosti - bio je i zamjenik i ministar zdravstva, i potpredsjednik i predsjednik Sabora - bez problema održavati disciplinu među zastupnicima HDZ-a i istovremeno besprijekorno braniti stranku, Vladu i svog šefa od napada oporbe ili nezgodnih medijskih objava.

Koliko će (ne)uspješno Reiner održavati red i mir unutar HDZ-a i ostatka parlamentarne većine tek ćemo vidjeti, a što se tiče njegove uloge "gromobrana" komotno možemo reći da teško zakazao u svom prvom nastupu.

Komentirajući prepisku bivše ministrice Gabrijele Žalac i nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac, dviju optuženica u korupcijskim aferama, u kojoj nekadašnje suradnice premijera u par navrata spominju da su razgovarale ili da se tek trebaju čuti sa stanovitim AP-om, akademik Reiner pokazao je višak samopouzdanja, pa je svom šefu napravio medvjeđu uslugu.

- To može biti bilo tko. Ima desetke tisuća ljudi u Hrvatskoj. To je irelevantno jer da je to tako kako govorite, zar ne bi do sada Uskok postavio pitanje o tome? - rekao je friški šef Kluba zastupnika HDZ-a odgovarajući na pitanje krije li se iza inicijala "AP" premijer Andrej Plenković. Očito zadovoljan svojim prvim rečenicama, Reiner je nastavio "dokazivati" kako su bedasti svi koji inicijale AP povezuju s premijerom Plenkovićem.

- Radi se o smiješnoj, a možda i tragikomičnoj stvari. Oporba u svojoj nemoći, jadu i žalosti što su zajedno toliko slabiji od HDZ-a svakog dana izmisli neku temu... Sutra očekujem pojavu bijelog medvjeda na Medvednici, kojeg je organizirao HDZ, a možda na njemu jaši Andrej Plenković ili AP - samodopadno je docirao novinarima.

Premijer je sigurno bio "oduševljen" kako akademik igra Bačićevu ulogu. Jer ako je prije Reinerova nastupa u Hrvatskoj i postojao netko tko inicijale AP nije povezivao s Andrejom Plenkovićem, nakon njegovih izjava takvih dobronamjernih duša više sigurno nema.

Reiner nije napravio medvjeđu uslugu svom šefu zbog kakvog usputnog lapsusa ili neiskustva, već zbog pretjerane sigurnosti u svoju duhovitost i bistroću uma. Bilo bi mu pametnije da je pokazao skromnost i samo kopirao svog prethodnika Branka Bačića koji je bio pravi majstor za situacije u kojima mora čupati krumpire iz vatre i braniti nebranjivo.

Nije nam teško zamisliti kako bi Bačić na novinarsko pitanje "krije li se iza inicijala AP premijer Andrej Plenković?" pričao deset minuta, a da pritom ništa ne bi rekao. Barem ništa što je povezano uz postavljeno pitanje. U svom desetminutnom praznogovoru Bačić ne bi ni jednom izgovorio ime šefa HDZ-a i Vlade, ali bi zato u svoj "odgovor" nekim čudom uspio ugraditi i Pelješki most i europske fondove, i ulazak u Schengen i eurozonu, i rusofilnog Milanovića i njegove sljedbenike iz oporbe.

Uglavnom, pričao bi o svemu samo ne o AP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:08