'TO NIJE STAV NJEMAČKE'

REINERA NE BRINU OŠTRE PORUKE IZ BERLINA 'Samo se sjetite kako je taj gospodin komentirao ulazak Hrvatske u Europsku Uniju...'

 Bruno Konjević / EPH

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner odbacio je u subotu kritike predsjednika Odbora za Europsku uniju njemačkog Bundestaga Hrvatskoj zbog blokade pregovora između Srbije i EU rekavši da to nisu i stajališta Njemačke i Europske unije te da Hrvatska neće odustati od svojih.

- To nije stav Njemačke i Europske unije nego je to stav jednog njemačkog političara koji se, bojim se, u našim medijima iz određenih razloga predimenzionira - rekao je Reiner u Splitu zamoljen za komentar.

Guenther Krichbaum je u subotu oštro kritizirao hrvatsku blokadu pregovora između Srbije i Europske unije rekavši da Zagreb zlorabi EU za rješavanje svojih otvorenih pitanja s Beogradom.

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom. Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Na novinarski upit znači li to da unatoč Krichbaumovih kritika Hrvatska ne odustaje od svog stava, Reiner je odgovorio “Hrvatska od svojih stavova neće odustati.“

Po Reinerovu tumačenju, ne može se izjava „jednog jedinog“ političara u nekoj zemlji tumačiti kao stajalište te zemlje, a "kamoli" kao stajalište Europske unije.

„Upravo se to ovaj puta čini. Ja sam pogledao naslove i upravo se to radi,“ dodao je Reiner.

Istaknuo je da se sjeća izjava, kako se izrazio, „tog istog gospodina“ prije nekog vremena o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

- Podsjetite se i vi toga - dometnuo je Reiner novinarima.

Novinarima Reiner nije precizirao sadržaj izjave na koju je mislio.

Krichbaum je 2013., kada je Hrvatska ulazila u EU najavio da Njemačka planira zatražiti uvođenje dodatnih klauzula kao uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i EU te bi se Hrvatskoj namenuto monitoring i nakon ulaska zbog problema u pravosuđu i borbi protiv korupcije. Njemačka je to odbacila, a Europska komisija to tada nije željela komentirati.

Reiner je u subotu u Splitu bio domaćin XIV. Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21