OGLASIO SE HND

‘Reizbor Periše Čakarun za šeficu Informativnog programa još je jedan čavao u lijes profesionalizmu i medijskim slobodama na HRT-u‘

Ogranci HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u smatraju da je postupak odabira proveden netransparentno i neprofesionalno.

Katarina Periša Čakarun

 Tomislav Kristo/Cropix

Ogranci HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u izrazili su u petak nezadovoljstvo izborom Katarine Periše Čakarun za urednicu Informativnog medijskog servisa HRT-a, smatraju da je postupak njezina odabira proveden netransparentno i neprofesionalno.

Reizbor Periše Čakarun držimo nastavkom poslovne i programske politike koja dovodi u pitanje poštivanje temeljnih profesionalnih standarda, novinarskih sloboda, ali i prava cjelokupne javnosti na objektivno i vjerodostojno informiranje, priopćili su ogranci HND-a i SNH na HRT-u.

Dodaju kako je njen izbor, kao i način na koji je proveden, još je jedan čavao u lijes profesionalizmu, objektivnosti i medijskim slobodama na javnom medijskom servisu.

Iz postupka se, navode, može zaključiti da je rađen za određenu kandidatkinju jer nije poznato tko je u komisiji koja je provela natječaj, po čemu su utvrđivalo ispunjavanje uvjeta, koliko se kandidata prijavilo, a koliko ih je zadovoljilo uvjete, te na kraju iz Odluke i obrazloženja o izboru Katarine Periše Čakarun nije razvidno po čemu je ona jedina kandidatkinja koja zadovoljava tražene uvjete natječaja.

Potpisnici priopćenja ističu da su izbori za ključne pozicije na HRT-u daleko od razine kakvu zahtijeva odgovorno ponašanje prema pretplatnicima i javnosti, jer se od kandidata traže samo osobni podaci i kratko obrazloženje motiva prijave.

Rriječ je o kandidatkinji koja je i do sada radila na radnome mjestu urednice IMS-a HTV-a, a čiji je mandat počeo 2016. godine „vikend“ smjenama nepodobnih te je obilježen skandalima, propustima, egzodusom cijenjenih novinara i urednika, javnim optužbama za mobbing i zataškavanjem seksualnog uznemiravanja zaposlenica, krajnjim padom profesionalnih standarda te na kraju pravomoćnim presudama o cenzuri, autocenzuri i ograničavanju slobode izražavanja, navode ogranci HND-a i SNH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:49