STANDARD & POOR'S

REJTING AGENCIJA UPOZORAVA RH To što se kod vas događa je žalosno, a tek ste izašli iz recesije

 CROPIX

Politička nestabilnost u Hrvatskoj nakon što je hrvatskoj vladi prošlog tjedna izglasano nepovjerenje žalosna je i mogla bi nanijeti nove štete gospodarstvu koje je tek izašlo iz dugotrajne recesije, kazao je u utorak jedan od vodećih analitičara agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P).

Važeći je kreditni rejting Hrvatske kod agencije S&P 'BB' i ispod je investicijske razine, uz negativne izglede. Zemlja je ipak izašla iz šestogodišnje recesije, koja je bila među najduljima u svijetu, a njezin ključni turistički sektor doživljava snažan procvat, napominje Reuters.

Taj oporavak sada ugrožava pad vlade nakon što je stranka HDZ, dominantni partner u vladajućoj koaliciji, nametnula glasanje o opozivu premijera. HDZ nije uspio formirati novu vladu i Hrvatska se sada sprema za prijevremene izbore.

"Čini se da je pad gospodarskih aktivnosti dotaknuo dno a također se stekao dojam da je aktualna vlada prionula rješavanju nekih od temeljnih problema koji su doveli do slabih rezultata", kazao je vodeći S&P-ov analitičar za kreditne rejtinge zemalja u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) Moritz Kraemer sudionicima Global Markets Foruma u organizaciji Reutersa.

"Tim je žalosnije što bi nestabilnost vlasti mogla ugroziti te prve naznake oporavka", poručio je Kraemer.

S&P bi prema kalendaru novu ocjenu kreditnog rejtinga RH trebao objaviti 15. srpnja, istoga dana kada i agencija Moody's.

Vodeći Moodyjev europski analitičar Dietmar Hornung dodaje da i njegova agencija budno prati situaciju u Hrvatskoj. Ove je godine Moody's već snizio hrvatski rejting, na 'Ba2', dodijelivši mu negativne izglede.

"Naše su prognoze negativne, što pokazuje da su rizici usmjereni prema mogućem padu aktivnosti, pa pratimo kako se stvari razvijaju. Kada to stavimo na stranu a vezano za određene visokofrekventne pokazatelje i kretanja u sektoru turizma, podaci sadrže i određene pozitivne elemente", kazao je Hornung agenciji Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:19