ZORAN MILANOVIĆ

‘Rekao sam Plenkoviću da razmisli o ukidanju imuniteta ministrima, mislio je da ga vabim u stupicu. Stalno je u paranoji‘

Predsjednik je u Puli komentirao najavu izmjene Zakona o Vladi

Zoran Milanović

 Goran Sebelic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je brodogradilište Tehnomont u Puli te održao radni sastanak s Upravom brodogradilišta. Obišao je i pogon proizvodnje brodova, nakon čega je dao izjavu novinarima.

Komentirao je najavu izmjene Zakona o Vladi – skidanje imuniteta članovima Vlade za sva koruptivna kaznena djela te kodeks ponašanja državnih dužnosnika

“Od kodeksa ništa, on je efikasan kao i sankcije bilo koje vrste. Mislim da je to užasno opasno i to sam rekao Plenkoviću kad smo razgovarali zadnji put telefonski. Rekao sam mu da pazi što radi, uhapsili su mu ministra. To se dogodilo prvi put u 20 godina i to smatram opasnim u državi... Da netko, DORH, bilo tko, može upadati u stanove ministara, kakvi god oni bili, i privoditi ih i rasturati Vladu. Imunitet tome služi. Ne da biste mogli krasti i pustošiti, nego da bi postojala jedna ravnoteža odgovornosti i moći u državi. Nekoga uhititi i strpati u pritvor i dovesti kamere je velika moć. Nakon toga da osoba je gotova i zato je tu imunitet, rekao je Milanović, javlja N1.

Rekao je i da to govori kao netko tko je zaštićen apsolutnim imunitetom, jer to stoji u Ustavu.

- Ali Ustav je nedorečen kada je u pitanju imunitet članova Vlade koji su jako važni ljudi, premijer da ne govorim. Ovo što se on elegantno, šarmantno, kavalirski odriče nekakve zaštite, to se odnosi i na premijera. Sutra i premijeru može netko nepoznat, s nalogom koji je dobio pet minuta prije, uhititi ga, staviti mu lisice i onda se ti braco vadi. To je loše i to samo pokazuje Plenkovićevu slabost. Ja sam ga nagovarao da jako razmisli o tome. On je valjda mislio da ga vabim u neku stupicu. On je u stalnoj paranoji. Ja sam bio dobronamjeran, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 10:39