CRNI FOND HDZ-A

Reketarili su i nakon odlaska Sanadera: U siječnju 2010. Mravak dao Barišiću 600 tisuća kuna od ucijenjenih poduzetnika

Mravak: To je ‘donacija’ četvorice koji su dobili posao u HEP-u. Barišić: Taj sam novac u siječnju 2010. godine predao HDZ-u
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Utorak, 1. srpnja 2009. Ivo Sanader upravo je na nacionalnoj televiziji dao ostavku.

Odlazi s riječima: “Hvala i doviđenja”. Tog istog dana Mladen Barišić , u uredu šefa Carinske uprave, ima spremljeno 300.000 eura i još dva milijuna kuna iz “crnog fonda”.

“Dođi hitno u Vladu!”, Sanader je pozvao Barišića. Ovaj je znao zašto. Skupio je novce, povezao buntove žutim gumicama, spustio se u garažu i krenuo... Novac je ipak ostavio u kasi.

U kabinetu na Markovu trgu dočekali su ga Ivo Sanader i Jadranka Kosor.

“Mladene, koliko kod tebe ima novca?”, pitao ga je Sanader.

“Dva milijuna kuna i 300 tisuća eura!”, odgovorio je.

“Jadranka, izbori se ne mogu dobiti samo legalnim novcem. Izbori se dobivaju s dvije trećine novca ispod stola, a trećina je na stolu, legalna”, rekao je tada Sanader, prema Barišićevom iskazu, zbunjenoj nasljednici na čelu stranke i Vlade. Pritom je gestikulirao rukom i pokazivao iznad i ispod stola.

Kratak sastanak

Sastanak je bio kratak, ispričao je Barišić istražiteljima. Ali dva milijuna kuna i 300 tisuća eura i dalje je stajalo zaključano u blagajni u Humboldtovoj ulici, u uredu šefa Carine, unatoč činjenici da je Sanader, jedini Barišićev gazda, otišao s funkcije. Barišić je kasnije objašnjavao istražiteljima da se htio što prije riješiti tog novca.

Zvao je Branka Bačića, novog glavnog tajnika stranke koji je imenovan umjesto Ivana Jarnjaka nakon dolaska Jadranke Kosor. No, kako je ispričao istražiteljima, on se nije obazirao na njegove zahtjeve da mu preda novac.

“Pravili su se da me ne čuju, ignorirali su me”, opisivao je svoje jalove pokušaje pred istražiteljima USKOK-a.

“Nakon nekog vremena pozvao me Bačić i rekao da predam taj novac. Tako sam i učinio. Uzeo sam ga iz blagajne u carini i odnio gospođi Marici Glavaš koja je tada vodila stranačke financije. Ne znam što je bilo dalje s tim novcem. Ja Bačiću niti ikome drugome nisam govorio otkud taj novac.

Prije sam novac predavao isključivo Ivi Sanaderu i u dva navrata po njegovu nalogu Ratku Mačeku. I to za kupnju opreme za osječku televiziju i za kupnju Hrvatskog lista, pojasnio je jednoj od zamjenica ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana Mladen Barišić još početkom studenoga 2010.

Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a, u dogovoru s Jadrankom Kosor , donio je novac iz crnog fonda 20. listopada 2010. u sjedište USKOK-a u Gajevu.

Branko Bačić u četvrtak nam je rekao kako ne smije govoriti o okolnostima pod kojima je novac stigao u stranku jer ga na to obavezuje tajnost postupka. No, kako smo neslužbeno doznali, HDZ je obavijestio USKOK da je u stranačkoj blagajni novac iz crnog fonda i da će ga oni predati. Navodno je tamo stigao prije Barišićeva uhićenja i smjene u rujnu 2010. Novac je bio iz stranačke blagajne, prebrojan je u HDZ-u. Kasnije i u USKOK-u.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:52