DRAMA U MEĐIMURJU

Rekli su da će djeca živa ući u školu, ali neće živa iz nje izaći: 6-godišnji Romi u malu školu ušli pod zaštitom policije!

 Srđan Vrančić / CROPIX

Umjesto da, poput svojih vršnjaka diljem zemlje, u školu krenu radosni zbog prvog zvona, novih učitelja i prijatelja, 50-ak mališana u područnu školu u Gornjem Hraščanu kod Čakovca krenulo je danas pod jakim policijskim osiguranjem.

Problem je što su od 54 polaznika male škole, odnosno predškolskog odgoja unutar škole, njih čak 44 romske nacionalnosti. To se ne sviđa mještanima većinski hrvatskog naselja koji su u ponedjeljak tijelima blokirali njihov ulazak u školu.

Vikali da će nas ubiti

Nakon tog prosvjeda gdje je zavađene strane odvajala i policija, postignut je dogovor da maleni Romi ipak krenu u malu školu, no ni to nije prošlo bez problema.

Kada su oko 12.30 sati došli do školske zgrade u autobusu, dočekalo ih je mnoštvo roditelja i mještana hrvatske i romske nacionalnosti. Djelatnici škole počeli su ih, dvoje po dvoje, izvoditi iz autobusa. Uplašeno su gledali oko sebe.

- Odmah smo vidjeli da će biti problema. Odjednom se iz gomile čula prijetnja. Vikali su da će nas ubiti. Rekli su da će djeca živa ući u školu, ali neće iz nje živa izaći.

Nasrtali i kolcima

Roditelji su pritrčali svojoj djeci i počeli ih uguravati u autobus, bili su uplašeni za život svoje djece. Mališani su uspjeli ući u školu tek kada su u Gornji Hraščan došle jake policijske snage - kaže Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Tvrdi da su na neke od Roma mještani Gornjeg Hraščana nasrnuli i kolcima, no nitko nije ozlijeđen. U Gornji Hraščan upućeno je nekoliko policijskih ophodnji u automobilima i kombijima. Policija je tako zasad spriječila eskalaciju sukoba, još nitko nije priveden zbog širenja rasne ili nacionalne mržnje, a Božana Dogša, ravnateljica Osnovne škole dr. Ivan Novamk u Macincu, pod koju spada i područni odjel u Gornjem Hraščanu, šokirana je razvojem događaja.

- Dogovor je postignut, no on se ne poštujue. To su za djecu veliki stresovi koje će pamtiti cijelog života - rekla nam je nakon što se prostor ispred škole počeo raščišćavati od roditelja, policije i velikog broja predstavnika medija.

Hrvatska i Europski sud

Upravo je njezina škola 2010. bila pod povećalom jer je zbog segregacije u razrednim odjelima u koja su stavljana samo romska djeca Hrvatska izgubila spor na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Situacija je sada znatno drugačija pa od više od četiri stotine polaznika osnovne škole u Macincu njih dvije trećine romske su nacionalnosti. Tu je i nastao problem jer je većina djece iz romskog naselja Parag koje je od obiju škola, i one u Macincu i područnog odjela u Gornjem Hraščanu, udaljena samo nekoliko kilometara. Parag je inače najveće romsko naselje u Međimurskoj županiji i jedno od najvećih u Hrvatskoj, a većina djece uredno pohađa osnovnu školu.

Problem je što mještani Gornjeg Hraščana nisu ni najmanje skloni Romima, iako to ne žele javno reći. Optužuju ih za krađe, uništavanje tabli, a nekima čak smeta i što hodaju bosi. Neki su nam tako, ne želeći se predstaviti, zgranuti rekli kako je u Paragu trenutno 120 trudnica.

- Za šest godina to je još 120 romske djece u našim školama. To je previše - rekla nam je jedna mještanka.

Dramu u Gornjem Hraščanu došao je jučer smiriti i međimurski župan Ivica Perhoč.

- Preuzimam odgovornost za sigurnost svakog djeteta. U nekim sredinama uvijek postoje tenzije, ovdje živi puno osoba romske nacionalnosti, no moramo raditi na smirivanju situacije. Nadam se da nakon ovog danas i nakon intervencije policije više neće biti problema - rekao nam je Perhoč.

Romi u to nisu uvjereni. Boje se za svoju djecu i traže od države da ih efikasnije zaštiti. Spominju i kako je sve bilo spremno za gradnju škole u naselju Parag u kojem je trenutno više od pet stotina djece školske dobi. No, kažu, taj projekt godinama stoji u ladici iako su u Međimursku županiju navodno pristigla i određena financijska sredstva europskih organizacija za romska prava za gradnju škole i ambulante.

I odlazak uz policiju

- Ne valjamo im kad naša djeca ne idu u školu, a ne odgovara im ni kada se naša djeca žele školovati. To više nema smisla. Radimo na integraciji i socijalizaciji Roma, a oni nas žele getoizirati - kaže Balog.

Da Romska djeca nisu nimalo problematična, potvrđuje i ravnateljica Dogša.

- Problema ima s pubertetlijama, 15-godišnjacima koji ni sami ne znaju što bi sa sobom. No tako je sa djecom svake nacionalnosti, to nije rezervirano za romsku djecu. Ovo su mališani koji nikome ne mogu nauditi - kaže.

Obišli smo i učionice s djecom koju mještani Gornjeg Hraščana ne žele vidjeti u svom selu. Oni nisu bili nimalo zainteresirani za situaciju oko sebe. Samo su razgledavali novu učionicu i igračke, bili oduševljeni papirom za crtanje i šalili se kao i sva druga djeca njihove dobi. Možda će im tek u sjećanju ostati da su u školsku zgradu ušli pod zaštitom naoružanih policajaca koji su u Gornji Hraščan došli i jučer nešto prije 17 sati kako bi osigurali njihov odlazak kući. Do kada će policija osiguravati šestogodišnjake na putu do male škole?

- Zasigurno još neko vrijeme, ali nadam se da će se strasti smiriti - kaže župan Perhoč. - Bit će svega, ne želimo ih ovdje - poručuju, s druge strane, mještani Gornjeg Hraščana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:25