BITKA S TUMORIMA

‘Rekli su mi da imam rak prostate. Nakon operacije proširio se na zdjelicu, jedna stvar me spasila‘

Ova bolest godišnje pogađa 2300 muškaraca, a Velimir Korak ispričao je kako kako je izašao na kraj s rakom koji je najčešći u zemlji

Velimir Korak

Rak prostate, njegova prevencija i rano otkrivanje koje ima bitan utjecaj na smanjenje smrtnosti i podizanje kvalitete života bolesnika, bile su glavne teme okruglog stola koji su organizirali tvrtka Astellas i Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate.

Velimir Korak, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, ispričao je svoje iskustvo borbe protiv trenutnog najčešćeg oblika raka kod muškaraca u Hrvatskoj od kojeg godišnje oboli oko 2300 osoba.

Opisao je svoj slučaj kao pomalo neobičan, budući da je godinama regularno odlazio na preglede i testove, jer mu je otac također imao problema s prostatom.

- Prve dvije godine je sve bilo u redu, ali nakon treće godine se PSA marker povećao i tijekom biopsije su otkrili kancerogene stanice, pojasnio je Korak nadodajući kako nije imao nikakve simptome.

Prebrodio je operaciju i kasnije krenuo s terapijom koja je bila uspješna. U određenim periodima ju je i prekidao na par mjeseci, a onda je nakon četiri godine saznao da se rak metastazirao na zdjelicu i pronađene su mu točke na plućima.

Promijenjena mu je terapija koju sad koristi već treću godinu, a kaže da je s njom zadovoljan i nema nikakvih problema. U Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate učlanio se 2018. godine, a trenutno im je najvažnija aktivnost organiziranje javnih zdravstvenih akcija u jesen i proljeće.

Tijekom njih pozivaju muškarce starije od 50 godina na provjeru PSA markera pomoću kojeg se kasnije procijeni zdravstveno stanje i postoji li potreba za biopsijom. Zadovoljan je odazivom na njihove akcije tijekom kojih dijele i knjižice s informacijama o ovoj vrsti raka.

Još jedna bitna uloga društva je međusobna podrška članova, druženje i dijeljenje iskustva budući da je bolest kod svakog drugačija. Potvrdio je da se muškarci sa svojom bolesti teško eksponiraju u bilo kojoj situaciji, pa im udruga pomaže i u tom aspektu.

Tomislav Omrčen, specijalist onkologije i radioterapije u KBC Split, naglasio je važnost pravovremenog otkrivanja raka, budući da je u Hrvatskoj visok postotak dijagnosticirane metastazirane bolesti.

- Prema podacima smo jedna od 10 najlošijih zemalja u Europskoj Uniji kada se radi o preživljavanju raka prostate. Ako se bolest otkrije ranije, postoji veća mogućnost izlječenja, a pogotovo jer je jedna od faza hormonski osjetljivi rak prostate kojem je potreban testosteron za razvoj, rekao je Omrčen.

image

Igor Tomašković i Marijo Sekerija

Igor Tomašković, specijalist urolog u zagrebačkom KBC Sestre Milosrdnice i predsjednik Hrvatskog urološkog društva HLZ, složio se s iznimnom važnosti pravovremenog otkrivanja bolesti.

Smatra da nije dovoljno visok postotak izlječenja pacijenata i pravovremenog pronalaženja raka prije metastaze. U tom slučaju su troškovi liječenja zračenjem ili operacijom u ranoj fazi između 5 i 10 tisuća eura, a kada dođe do metastaze trošak raste na nekoliko stotina tisuća eura, ovisno o tome koje se metode koriste.

- U fokusu je uvijek pacijent kojem želimo spasiti život i sasvim je jasno što tu treba napraviti, nadodao je Tomašković.

Zalaže se za masovni screening populacije, jer statistike oportunističkog screeninga pokazuju da nema efekt na postotak smrtnosti bolesti. Prema iskustvu, pacijenti im trenutno dolaze na dva različita načina – zbog simptoma ili inicijativno.

Kaže kako se ponekad ispostavi da tegobe nisu vezane uz rak prostate, a vrijednost PSA markera može podići i upala. Ipak, ne mora ni doći do pojave nekih simptoma, jer se kod ranog stadija oni ne očekuju.

- Treba podignuti svijest i otići na preventivni pregled s 50 godina ako ne postoji povijest oboljenja u obitelji ili s 45 godina u slučaju da postoji. Veliki dio pacijenata dolazi i preko liječnika obiteljske medicine, rekao je Tomašković.

Specijalist onkologije i radioterapije u KBC Split, Tomislav Omrčen, također se složio s važnosti liječnika obiteljske medicine u lancu ranog otkrivanja bolesti, jer rana dijagnostika označava mogućnost izlječenja, a metastaza održavanje na životu. Ipak, ne želi da to bude njima na teret.

Marijo Šekerija, specijalist epidemiologije i voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo osvrnuo se na statistiku prema kojoj je od 2016. godine rak prostate najčešći, dok je prije njega prevladavao rak pluća.

Također je u prva tri najčešća maligna uzroka smrti kod muškaraca, ali njegovo peterogodišnje preživljenje je za zadnju skupinu bilo preko 82 posto, što označava porast.

U Akcijskom planu za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2025. godine spominje se i mogućnost uvođenja probira za rak prostate.

Kombinacijom ranog otkrivanja bolesti i široke dostupnosti suvremenih terapija dokazano se može produljiti život bolesnika, poboljšati njihova kvaliteta života i odgoditi nepovoljni ishodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:57