DIO 'BALKANSKE TURNEJE'

REKONSTRUKCIJA: GDJE JE SVE U HRVATSKOJ BIO I ŠTO JE RADIO MASOVNI UBOJICA KOJI JE NOVI ZELAND ZAVIO U CRNO Doznali smo kada je točno došao u RH

 
 REUTERS

Brenton Harrison Tarrant (28), ubojica muslimanskih vjernika na Novom Zelandu, krajem 2016. i početkom 2017. godine boravio je u Hrvatskoj, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema dostupnim informacijama, Tarrant je krajem 2016. krenuo na tzv. balkansku turneju, a u Srbiju je ušao iz Hrvatske na graničnom prijelazu Bajakovo. Prema informacijama koje objavio bugarski državni odvjetnik, Tarrant je u razdoblju od 28. do 30. prosinca 2016. autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ali nije precizirao kojim redosljedom je australski krvnik obilazio navedene zemlje.

Prema podacima kojima raspolažu hrvatske obavještajne službe, Tarrant se u Hrvatsku vratio odmah na početku 2017. godine te je obišao nekoliko hrvatskih gradova. Riječ je o Poreču, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku i Zagrebu. U Hrvatskoj je bio početkom 2017. godine te se sa zagrebačkog aerodroma vratio u Australiju. Prema dostupnim informacijama, on je u ovim mjestima bio po dva do tri dana, spavao po hostelima te razgledavao turističke lokacije i zasad nema informacija o susretima s nekim sumnjivim osobama.

U Hrvatsku se vratio kopnenim putem, ali nema informacije iz koje susjedne nam zemlje.

S obzirom na sve informacije koje smo dosad dobili, donekle se može rekonstruirati njegovo putovanje krajem 2016. i početkom 2017. godine ovim područjima. Prema svemu sudeći, 28. prosinca 2016. ušao je u Hrvatsku preko Zračne luke Zagreb. U glavnom hrvatskom gradu boravio je dva dana, a 30. prosinca 2016. napustio je Hrvatsku preko Graničnog prijelaza Bajakovo te je ušao u Srbiju.

Nakon Srbije, obišao je Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru te se iz jedne od tih država odmah na početku 2017. godine vratio u Hrvatsku. Kako doznajemo, vratio se 3. siječnja, ponovno preko Zračne luke Zagreb, a u metropoli se u razdoblju do 31. siječnja, kad je ponovno zrakoplovom iz Zagreba napustio Hrvatsku, zadržao ukupno tri dana. Tom je prilikom, kako doznajemo, odsjeo u jednom hostelu u najužem centru grada.

Prema tvrdnjama bugarskog državnog odvjetnika, Tarrantu ovo nije bila prva turneja po ovoj regiji. U Bugarsku je, naime, stigao avionom iz Dubaia 9. studenog 2016. godine gdje je boravio sljedećih šest dana i obišao deset turističkih lokaliteta. Potom je avionom otišao u Bukurešt gdje je unajmio automobil i uputio se u Mađarsku. Gdje je bio sljedećih oko mjesec dana zasad nije poznato kao ni odakle je, najvjerojatnije avionom, stigao u Hrvatsku krajem 2016. godine.

Kako neslužbeno saznajemo, hrvatske sigurnosne službe i dalje će analizirati njegovo kretanje po Hrvatskoj kako bi se utvrdilo je li bilo ikakavog sumnjivog ponašanja ili bilo čega povezanog s terorističkim aktivnostima.

Plenković: Terorist s Novog Zelanda krajem 2016. nakratko bio u RH, tada nije bio u fokusu hrvatskih institucija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je potvrdio da je krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine terorist s Novog Zelanda kratko boravio u Hrvatskoj, ali da do jučer "ta osoba nije bila u fokusu naših institucija".

Na upit novinara jesu li istinite informacije da je napadač s Novog Zelanda boravio i u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio potvrdno.

"Dobio sam informacije da je to točno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo", rekao je premijer nakon subotnjeg prosvjeda u Zagrebu protiv obiteljskog nasilja, kojemu je bio nazočan.

Premijer Plenković još jednom je izrazio sućut obitelji žrtava i novozelandskoj Vladi.

"Još jednom sućut i obiteljima žrtava i novozelandskoj Vladi. Ovo je u zadnjih nekoliko godina, a bilo ih je dosta kada gledate statistiku u proteklih desetak godina, jedan od brutalnijih terorističkih napada", osijenio je premijer.

Upitan zna li se iz kojih je razloga bio u Hrvatskoj, kazao je da službe rade na tome.

"Do tog trenutka jučer, ta osoba nije baš bila u fokusu naših institucija", rekao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 08:05