PITANJA I ODGOVORI

Rekonstrukcija istrage: otkrivamo zašto policija nije upala u Klub tijekom primopredaje novca!

Prva i glavna meta bio je Krešo Petek i to zbog operativnih informacija da gradonačelnik Velike Gorice možda pogoduje njegovoj tvrtki
Dragan Kovačević, Klub
 Cropix, Jutarnji List

Nakon uhićenja predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića i još 12 suosumnjičenih, među kojima su i dvojica gradonačelnika i saborskih zastupnika, HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić, u javnosti su se mogle čuti brojne kritike koje su na postupanje istražitelja iznosili u prvom redu političari predvođeni trenutnim predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Glavna kritika je zašto policija nije odmah upala u famozni klub u Slovenskoj 9, kada je na Martinje 11. studenog prošle godine ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek na sastanak s Kovačevićem donio, kako su provodeći tajne mjere nadzora uočili istražitelji, 1,96 milijuna kuna.

Zašto nisu odmah uhićeni na djelu? Je li se pokušalo zaštititi tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović čiji je suprug Jakov Kitarović tog dana bio u klubu? Zašto su izvidi nastavljeni još deset mjeseci? To su samo neka od pitanja kroz koja pojedinci i izravno pokušavaju osporiti neovisnost istrage i prikazati da su policija i USKOK štitili nečije interese.

Kompleksnost izvida

Takva pitanja i sumnje, mora se napomenuti, mogu biti opravdana, ali samo ako se govori na temelju površnih informacija, ako se kritike iznose samo uz usko tumačenje javno objavljenih podataka. I ako se pritom u potpunosti ispusti iz vida kompleksnost izvida u slučajevima kao što je ovaj. U svjetlu navedenih istupa, odlučili smo prezentirati sve dostupne podatke o postupanju istražitelja u ovom slučaju od rujna prošle godine do uhićenja.

Najprije treba reći da spomenuto donošenje gotovo dva milijuna kuna nije bio vrhunac izvida. Nije se radilo o tome da su istražitelji u tajnom nadzoru ulovili razgovore u kojima Krešo Petek i Dragan Kovačević dogovaraju mutne poslove i pogodovanje Elektrocentru Petek pri dobivanju poslova od Janafa. Nisu ulovili razgovore u kojima dogovaraju koliko će mita Kovačević dobiti niti na koji način će mu ga Petek isplatiti. Da je bilo tako, onda bi policija zasigurno pripremila klasičnu klopku i uhitila obojicu s rukama u pekmezu prilikom primopredaje. Međutim, tijek istrage bio je potpuno drugačiji. Na temelju podataka iz USKOK-ova rješenja o provođenju istrage koji, da se ponovno ne bi govorilo o nekom 'curenju' podataka, nije nikakav tajni dokument, izvidi su počeli lani u rujnu i u početku nisu bili usmjereni na Dragana Kovačevića.

Prva i glavna meta bio je Krešo Petek i to zbog operativnih informacija da gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić možda pogoduje njegovoj tvrtki. Nalog za provođenje tzv. posebnih dokaznih radnji nad Petekom Županijski sud u Zagrebu izdao je 20. rujna. Tada su istražitelji počeli tajno nadzirati Petekove telefonske razgovore, a naknadno mu je u automobil ubačen i prislušni uređaj. Tek koncem listopada istražitelji su počeli 'loviti' njegove kontakte sa šefom Janafa. I to ništa posebno suspektno. "Jel' se vidimo idući tjedan?", glasila je poruka koju je 24. listopada Kovačević poslao Peteku, koji mu odgovara: "Možemo li na ručak drugi tjedan s Giljom, dogovorili bi plan i dinamiku, ako ne može ručak, može kava".

Narednih tjedan dana ulovljeni su razgovori i SMS prepiske Kreše Peteka s Kovačevićem i njegovim suradnikom u Janafu Damirom Vrbancem u kojima se sve vrti oko dogovaranja "kava" i sastanaka na kojima bi razgovarali o rješavanju nekih, tada neodređenih poslova i investicija. Ništa neuobičajeno s obzirom na to da je Elektrocentar Petek bio u poslovnim odnosima s Janafom. Potom 6. i 7. studenog Kovačević i Petek dogovaraju "kavu" u "klubu" u Slovenskoj 9. Susret je dogovoren za ponedjeljak, 11. studenog, bez ikakvog konkretnog sadržaja koji bi ukazivao na moguće koruptivne dogovore. A onda dolazi petak, 8. studenog, kada Petek u banci naručuje gotovo dva milijuna kuna koje želi podići u ponedjeljak.

Zašto mu treba gotovina, istražitelji u tom trenutku možda mogu naslutiti, ali nemaju nikakve konkretne podatke što Petek s novcem planira napraviti, a još manje o njegovim motivima. U ponedjeljak 11. studenog, prije sastanka s Kovačevićem dogovorenog za 13.30 sati, Petek u poslovnici PBZ-a u Ivanić-Gradu podiže spomenuti iznos gotovine te javlja Kovačeviću da će malo kasniti. "Samo polako", odgovorio mu je Kovačević. Istražitelji su cijelo vrijeme pratili Peteka pa su snimili kako u zgradu u Slovenskoj 9 ulazi s vrećicom s novcem te 22 minute kasnije napušta zgradu bez vrećice s novcem.

Pratili su i njegovo daljnje kretanje prema sjedištu Janafa u Miramarskoj ulici, te kasniji povratak u Slovensku 9 gdje je bio oko sat vremena. Iz svega navedenog može se jasno zaključiti da su istražitelji znali da je Petek došao na sastanak s Kovačevićem i da je donio novac. No, nisu imali nikakva saznanja o tome za što je taj novac bio namijenjen, a bilo je upitno i za koga. Jer, u trenutku Petekova dolaska u "klubu" je bio više od deset osoba, a do kraja proslave Martinja tog je dana kroz "klub" prošlo više od 20 osoba. Policija je tada mogla upasti u klub, zaplijeniti novac, ali bi bez ikakvih dodatnih argumenta bilo teško dokazati da se radilo o mitu i to mitu za predsjednika uprave Janafa.

Dodatni dokazi

Izvidi su stoga nastavljeni i to tako da je pod mjere tajnog nadzora stavljen i Dragan Kovačević. Da bi takav nalog ishodili na sudu, istražitelji su najprije morali napraviti dodatni krug prikupljanja dokaza, pribavljanja podataka o bankovnim transakcijama Kreše Peteka, izuzimanje snimki videonadzora, identifikaciju osoba koje su bile u klubu tog dana i slično. Nalog suca istrage za Kovačevića dobili se tek nakon više od mjesec dana, najvjerojatnije se radi o nalogu od 19. prosinca 2019.

Tek po proteku nekoliko mjeseci, u veljači, ožujku i narednim mjesecima, istražitelji su prikupili dodatne dokaze koji su bili temelj za inkriminaciju protiv Kovačevića da je od Peteka na Martinje prošle godine primio 1,96 milijuna kuna mita. Upravo u prvih nekoliko mjeseci ove godine, tajne mjere dale su rezultate i u odnosu na inkriminacije o Petekovim mutnim poslovima s velikogoričkim gradonačelnikom Barišićem. A u istom razdoblju, zahvaljujući nastavku izvida nad Petekom, u mjere je "upao" i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Ukratko, da je policija na Martinje upala u Slavonsku 9, ne bi bilo ni inkriminacija o namještenim poslovima u V. Gorici, ni u Novoj Gradišci, a slučaj zapljene nepuna dva milijuna eura bio bi vrlo, vrlo tanak. Jedino bi profitirali neki visokorangirani državni dužnosnici koji bi izbjegli javno prozivanje zbog dolazaka u "klub" tijekom ove godine, pa i u vrijeme lockdowna.

Akcija policije od jeseni 2019. do uhićenja 17. rujna

Kako je tekla istraga u kojoj je glavna meta bio vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek zbog informacija o mogućim pogodovanjima gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića

rujan 2019. USKOK počinje izvide. Prva meta bio je Krešo Petek, i to zbog informacija o mogućim pogodovanjima njegovoj tvrtki gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića.

20. rujna 2019. Županijski sud izdao je nalog za provođenje tajnog nadzora nad Petekom.

24. listopada 2019. Petek kontaktira s Kovačevićem, ali ništa nije suspektno.

6. i 7. studenog 2019. Kovačević i Petek dogovaraju piće u klubu u Slovenskoj 9.

8. studenog 2019. Petek u banci naručuje gotovo 2 milijuna kuna. Istražitelji nemaju podatke o Petekovim planovima s tim novcem.

11. studenog 2019. Petek dogovara s Kovačevićem sastanak 13.30 sati. U banci podiže 1,96 milijuna kuna te odlazi u Slovensku 9, a 22 minute kasnije napušta zgradu bez vrećice s novcem.

studeni i prosinac 2019. Istražitelji sumnjaju da se radi o mitu za šefa Janafa, pa poduzimaju dodatno prikupljanje dokaza kako bi utvrdili za što ga je dobio. Zbog izvida nad Petekom, u mjere je "upao" i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

19. prosinca 2019. USKOK dobiva nalog suca istrage za provođenje izvida na Kovačevićem.

veljača i ožujak 2020. Istražitelji su prikupili dodatne dokaze koji su bili temelj inkriminacije Kovačevića da je od Peteka na Martinje primio 1,96 milijuna kuna mita.

17. rujna 2020. Uhićeno 13 osoba, među kojima i Kovačević, Petek, Barišić te Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:09