RAST BROJA ZARAŽENIH

Rekord je pao, a kriza bi tek mogla eskalirati: Nismo se držali mjera i to će nam skratiti sezonu

Hoće li se potpuno zabraniti rad noćnih klubova na obali ili ograničiti broj okupljenih na raznim događanjima, zasad nije poznato
Alemka Markotić
 Boris Kovacev/Cropix

Talijanska odluka prema kojoj povratnici s ljetovanja u Hrvatskoj moraju na testiranje za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. Krunoslava Capaka dio je specijalnog rata kojem je cilj da Talijani svoje godišnje odmore ipak provode u Italiji.

Diskriminacija

Dodao je da Hrvatska kad se otvarala nije radila diskriminaciju prema zemljama EU koje su imale značajno veći broj zaraženih na milijun stanovnika. No, činjenica je da brojka od 180 novozaraženih, najveća od početka epidemije i dvostruko veća nego prije dva dana, potaknula donošenje odluke da od petka noćni klubovi smiju raditi samo do ponoći.

Ta će se odluka ponovno razmotriti za deset dana. Inače, u četvrtak je u Hrvatskoj bilo ukupno 811 aktivnih slučajeva Covida-19, 115 pacijenata bilo je na bolničkom liječenju, a od toga 10 na respiratoru, dok je jedna osoba umrla. U samoizolaciji je 2752 osobe, a u posljednja 24 sata testirana je 1201 osoba.

Hoće li se potpuno zabraniti rad noćnih klubova na obali ili ograničiti broj okupljenih na raznim događanjima, zasad nije poznato. Ipak, sve govori u prilog tome da su nove mjere potrebne ako ne želimo da Hrvatska u jesen uđe s velikim brojem zaraženih. Naime, da su partijanja po Jadranu glavni uzrok povećanog broja zaraženih potvrđuju brojke po kojima je u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen 41 novi slučaj, kao i u Zagrebu. Zagrebački epidemiolozi pak objašnjavaju da su od tog broja njih čak 24 povratnici s godišnjih odmora i, dakako, mladi.

“Očekivali smo rast broja zaraženih jer smo se otvorili turistima, ali ne ovako velik. Posljedica je to nepridržavanja mjera, koje je preporučio Stožer, kako onih koji su došli na odmor, tako očito i onih koji organiziraju razna okupljanja. Da smo se svi pridržavali preporuka o distanci i higijeni, mogli smo imati još čitav mjesec dobre turističke sezone, a ovako je to dovedeno u pitanje. Jedina je sreća da nema puno teško oboljelih, a onda niti smrtnih slučajeva”, kaže prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Sigurnost starijih

“Moramo sve učiniti da se ove loše brojke ne odraze na povećanje broja oboljelih kroničnih pacijenta i starijih osoba. Zasad u tome uspijevamo i u Zagrebu nije bilo problema s domovima za starije. Istina, maksimalno kontroliramo svaki ulaz u dom, a testiramo i sve one koji se vraćaju s godišnjih odmora. No, kad su brojke velike, uvijek se može dogoditi da se virus ‘provuče’”, objašnjava prof. dr. Branko Kolarić, član Vladina znanstvenog savjeta za Covid-19.

Rast broja oboljelih od početka tjedna sigurno će narušiti donedavne brojke po kojima smo imali 18,8 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana.

Prosječna dob zaraženih pala je s 46,37 godina na 34 godine. Iz svih stožera stižu podaci po kojima su zaraženi uglavnom mlađi od 30 godina koji su koronu “donijeli” s godišnjeg. Očito, godišnji odmori razlog su što je u većini zemalja došlo do povećanja broja zaraženih koronavirusom. No, kako uskoro slijede hladniji dani, činjenica je da bi situacija mogla eskalirati, drže stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 10:02