KRŠENJE SPORAZUMA EU?

REKORDNI REZULTATI, EKSPLODIRAO IZVOZ 'Hrvatska je na ratu s islamistima u samo devet mjeseci zaradila 83 milijuna eura'

 REUTERS / Screenshot YouTube

Hrvatska je u prvih devet mjeseci prošle godine Saudijskoj Arabiji prodala streljiva, bacača raketa i mina u vrijednosti od 83 milijuna eura, objavili su Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP). Oni navode kako je Hrvatska od veljače do travnja u tu zemlju izvezla više od 2600 tona starog streljiva.

Riječ je o neperspektivnom naoružanju i streljivu kojeg se Ministarstvo obrane želi riješiti kroz uništavanje ili prodaju. U svom izvještaju ove organizacije tvrde kako je već prema prvih devet mjeseci, jer se podaci za preostalih tri mjeseca tek očekuju, 2016. bila rekordna godina za izvoz neperspektivnog hrvatskog oružja i streljiva u Saudijsku Arabiju. U izvještaju se navodi kako su hrvatske vlasti ignorirale osnovane sumnje da će isporučeno streljivo i oružje biti preusmjereno u Siriju.

Saveznici SAD-a

Izvoz otpisanog oružja i streljiva iz hrvatskih vojnih skladišta namijenjenog za sirijske pobunjenike započeo je u prosincu 2012. godine. Tada su na traženje američkog State Departmenta i u organizaciji CIA-e sa zagrebačkog aerodroma Pleso jordanskim transportnim avionima prema Jordanu krenule tone streljiva i naoružanja za sirijske pobunjenike. U 2012. i 2013. u tu zemlju izvezeno je ove robe u vrijednosti od 46,2 milijuna dolara. Nakon što je u medijima razotkriven taj posao, pošiljke oružja i streljiva preusmjerene su u Saudijsku Arabiju, još jednu vjernu saveznicu SAD-a. Do tada je u tu zemlju Hrvatska izvezla zanemarivu količinu oružja i streljiva, da bi 2013. izvezla streljiva za 31,3 milijuna USD, a oružja 8,4 milijuna USD.

Sljedeće godine ukupna vrijednost prodanog oružja i streljiva Saudijskoj Arabiji penje se na 40,5 milijuna USD dok izvoz u Jordan pada na 0,38 milijuna USD. Prema dostupnim podacima, Hrvatska je u te dvije godine izvezla oko 5000 tona streljiva.

U 2015. godini izvoz u Saudijsku Arabiju pao je na samo 6,8 milijuna dolara, da bi u prvih devet mjeseci 2016. izvoz ponovo eksplodirao i zaustavio se na 87,56 milijuna USD. Prema objavljenim podacima, prošle godine u veljači, lipnju i rujnu u S. Arabiju iz Hrvatske je izvezeno gotovo 2600 tona metaka, mina za minobacače ili raketa, vrijednih 77 milijuna eura. U ožujku i kolovozu izvezeno je još 122 tone bacača raketa ili granata u Saudijsku Arabiju. Prema podacima UN-a, Hrvatska je u Jordan i Saudijsku Arabiju od 2012. do rujna prošle godine izvezla oružja i streljiva u vrijednosti 150 milijuna eura.

Kršenje sporazuma

Iako strani izvori tvrde da je rast izvoza posljedica nastavka sukoba u Siriji, u ministarstvu gospodarstva BIRN-u i OCCRP-u tvrde da je povećanje izvoza u 2016. posljedica realizacije dozvola koje su odobrene 2015. godine i koje se mogu iskoristiti godinu dana nakon izdavanja.

Ubrzo nakon što su prve količine hrvatskog streljiva i oružja 2012. godine upućene u Jordan, oružje je snimljeno u rukama islamskih skupina u Siriji. Hrvatske vlasti tvrde kako je prodaja Saudijskoj Arabiji potpuno legalna i da Zagreb nema obvezu provjeravati gdje će oružje završiti već je to obveza kupca. No, Patrick Wilcken, istraživač za oružje za Amnesty Internationala, tvrdi da je Hrvatska obavezna ne samo provjeravati dokumente, već i spriječiti preusmjeravanje oružja prema drugoj zemlji te da je moguće da se tu radi o kršenju Zajedničkog stava EU i Sporazuma o trgovini oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:22