NEVJEROJATNA PRESUDA

Rekordnu kaznu mora platiti s braniteljskom mirovinom: ‘Neka se policija zapita što su učinili‘

Presuda me nije iznenadila. Do nje nije trebalo doći ni u prvom, ni u drugom stupnju da se sud vodio dokazima

Dragan Umičević

 AYS arhiva

"S ljudske strane gledano stojim iza svega što sam napravio u vezi obitelji Hussiny - smatrala me država krivim ili ne. Za mene su to prvenstveno ljudi u nevolji kojima je trebalo pomoći u zahtjevu za azilom, a sve ostalo je manje bitno. Ponavljam, u toj skupini od četrnaest članova obitelji Hussiny, bilo je jedanaestoro djece različite dobi, a djeca su ovakvim migracijama najranjivija i najnezaštićenija skupina. Ja sam tim ljudima pomogao koliko sam mogao, a neka se policija zapita što su učinili oni", kazao nam je aktivist udruge Are You Syrious, Dragan Umičević, komentirajući pravomoćnu presudu kojom je osuđen na novčanu kaznu od 60.000 kuna.

Presudu je dočekao prilično mirno. "Što se tiče same presude, ona je takva kakva jest, i nije me iznenadila. Do nje", dodao je, "nije trebalo doći ni u prvom, ni u drugom stupnju da se sud vodio dokazima koje smo na suđenju predočili. U našim rukama su bili nepobitni dokazi da smo svaki korak u postupku pomoći toj obitelji da zatraži međunarodnu pravnu zaštitu napravili u skladu sa zakonom. Sud se, međutim priklonio lažnim policijskim iskazima, a ne našim nepobitnim dokazima", kazao nam je umirovljeni branitelj Umičević koji živi u Osijeku.

Njegova invalidska braniteljska mirovina koja je 2018., kad je suđenje protiv njega počelo, iznosila 5.500 kuna. Danas je nešto viša, ali i dalje daleko ispod 12.000 kuna koliko iznosi jednomjesečni obrok otplate kazne koju će prema presudi morati plaćati kroz 5 mjeseci, sve dok ne isplati dosuđenih 60.000 kuna.

"Ova je presuda nažalost dokaz da naše sudstvo nije neovisno od politike, pa je čitamo kao nastavak višegodišnjih političkih pritisaka na našu organizaciju. I presuda Europskog suda za ljudska prava prepoznala je da su naši aktivisti sustavno maltretirani kako bi se zataškao slučaj smrti male Madine i mučenje njene obitelji", rekli su nam iz udruge Are You Syrious u prvoj reakciji na ovu presudu." Ne možemo pristati na to da se građani naše zemlje koji su radili sve po zakonu maltretiraju za bilo kakav politički cilj. Nastavljamo se pravno i u svakom drugom smislu boriti za pravdu za obitelj Hussiny, ali i naše volontere koji su im pružili podršku u najtežim trenucima. U tom smislu, ponosni smo na našeg volontera Dragana koji je odabrao biti na pravoj strani ove sramotne epizode naše recentne povijesti" - rekli su nam iz udruge AYS.

Slučaj sudskog progona aktivista AYS-a Dragana Umičevića samo je jedan od oblika višegodišnjih pritisaka i zastrašivanja hrvatskih vlasti prema toj udruzi. Pritiscima je prethodio javni napad ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića koji je u travnju 2018., nakon što su se te udruge angažirale na slučaju obitelji Hussiny, AYS i Centar za mirovne studije, teško optužio za poticanje ilegalnih migracija u Hrvatsku. Uslijedio je sudski progon Dragana Umičevića u kojem je policija tražila da ga se drakonski kazni s 320.000 kuna i zatvorskom kaznom, a udruzi AYS zabrani djelovanje, kao i niz drugih oblika zastrašivanja aktivista te udruge.

Posebnom obliku policijskog zastrašivanja i odmazde izložena je Tajana Tadić zaposlenica udruge AYS-a koja je u više navrat u ime te udruge javno kritizirala hrvatsku policiju i vlasti zbog odnosa prema migrantima. Sredinom travnja 2018. nakon što su nevladine udruge i odvjetnici obitelji Hussiny najavili konferenciju za novinare o pritiscima na aktiviste, policija je njezinim roditeljima uputila poziv za njezino saslušanje pod sumnjom da je umiješana u pribavljanje "nelegalne" odvjetničke punomoći obitelji Hussiny. Zaprijetili su joj prisilnim privođenjem, ako se ne odazove što je njezine roditelje prestrašilo i uznemirilo. Krajem rujna 2018. ured udruge AYS-a i Zagrebu je vandaliziran, a policija joj je istražujući taj napad postavljala pitanja koja zadiru u njezin osobni život.

Njezinom partneru, Omeru Mahdiju, mladiću iz Iraka sunitskog porijekla, MUP je 2018. je odobrio azil u Hrvatskoj s utemeljenim razlozima jer mu je u rodnoj Faludži u Iraku iz koje je 2015. pobjegao ugrožen život. Kao sunit bio je izložen napadima i sektaškom nasilju šijitskih paravojski koje su ubijale sunitske muškarce i dječake. S druge je strane bio u opasnosti da ga islamska država uvojači što nije želio. Međutim, nakon godinu i pol od odobravanja azila, 9. listopada 2019. dobio je poziv s nepoznatog broja - SOA ga je počela vrbovati da bude njihov suradnik i da ima dojavljuje informacije o drugim izbjeglicama što je Mahdi odbio kazavši im da u Hrvatskoj ima posao i svoj život. To i činjenica da mu je djevojka istaknuta aktivistica druge AYS-a doprinijeli su da mu je državni tajnik MUP-a, Žarko Katić u proljeće 2020. potpiše odluku o ukidanju azila u Hrvatskoj i izručenju Iraku jer je "postao opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak u RH". Njemu i njegovom odvjetniku nikada nije bio dopušten uvid u razloge zbog kojih predstavlja opasnost za Hrvatsku jer su ti razlozi proglašeni državnom tajnom. Danas Omer Mahdi živi u drugoj članici EU-a.

Pritisci hrvatskih vlasti na AYS ušli su u izvješća najrelevantnijih međunarodnih organizacija: Izvješće Amnesty Internationala, u Studiju Vijeća Europe iz prosinca 2019., u Studiju EU Parlamenta iz 2018. u kojem se slučaj sudskog progona Dragana Umičevića navodi kao pritisak države na branitelje ljudskih prava.

U ožujku ove godine 37 zastupnika parlamenta EU uputilo je premijeru Andreju Plenkoviću pismo u kojem izražavaju duboku zabrinutost zbog pritiske vlasti na aktiviste Udruge Are You Syrious i navode slučaj sudskog progona aktivista Dragana Umičevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:02