PRISTIŽU PRIJAVE

Rektor Boras: Sveučilište je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja

Neke od institucija na kojima su prijavljeni slučajevi spolnog uznemirivanja i zlostavljanja već su interno poduzeli neke korake
Damir Boras
 Davor Pongračić/Cropix

Sveučilište u Zagrebu jest i bit će mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja, poručio je u utorak rektor Damir Boras u vezi prijava za spolno uznemirivanje i zlostavljanje podnesenih tijekom proteklih dana i na nekoliko fakulteta toga sveučilišta.

Nakon što je pokrenut regionalni Me Too pokret, na facebook stranici "Nisam tražila", stigle su i prijave o spolnom uznemiravanju i zlostavljanju i na nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Neke od institucija na kojima su prijavljeni slučajevi spolnog uznemirivanja i zlostavljanja već su interno poduzeli neke korake, pa je tako dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković najavila da će ovaj tjedan uputiti prijave DORH-u.

Sveučilište u Zagrebu također je na svojim web stanicama osudilo svaki oblik spomenutoga ponašanja. Na pitanje Hine hoće li se Sveučilište službeno očitovati na te prijave i koje bi bile eventualne sankcije ako se dokaže da je doista riječ o spolnom uznemiravanju ili zlostavljanju, pisani odgovor uputio je rektor Boras u kojemu je ustvrdio kako Sveučilište jest i bit će mjesto nulte tolerancije za svaki oblik zlostavljanja.

Oštra osuda zlostavljanja; snažna potpora svima koji su spremni deklarirati traumu

Rektor Boras istaknuo je da Uprava Sveučilišta oštro osuđuje sve oblike zlostavljanja te snažno podupire i štiti sve koji su spremni deklarirati doživljenu traumu.

S tim u vezi, napomenuo je da se zlostavljanje ili sumnja na zlostavljanje može prijaviti na način utvrđen odredbama Etičkoga kodeksa Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Boras izvijestio je da Sveučilište u Zagrebu u ovome trenutku nije zaprimilo nikakve službene obavijesti o bilo kakvim događajima ili statusu članova akademske zajednice u vezi s postupanjem državnih tijela Republike Hrvatske. Najavio je da će o svim budućim možebitnim postupcima i odlukama na Sveučilištu u Zagrebu javnost biti pravovremeno obaviještena.

U Etičkom kodeksu Sveučilišta u Zagrebu, među ostalim, pak stoji da postupak pred etičkim povjerenstvom sveučilišne sastavnice pokreću zahtjevom za davanje mišljenja o sukladnosti određenoga djelovanja ili ponašanja s načelima i pravilima Etičkog kodeksa.

Zahtjev za davanjem mišljenja podnosi dekan sastavnice ili rektor Sveučilišta, po vlastitoj inicijativi ili na prijedlog drugih tijela ili članova sveučilišne zajednice. Zahtjev se podnosi predsjedniku nadležnog etičkog povjerenstva ili, ako nadležno etičko povjerenstvo nije osnovano, Etičkom savjetu.

Ako se pak zahtjev za davanjem mišljenja odnosi na mišljenje o sukladnosti djelovanja ili ponašanja dekana ili rektora s načelima i pravilima Etičkog kodeksa, inicijator se može obratiti fakultetskom vijeću sastavnice ili Senatu Sveučilišta koji će većinom glasova svih članova odlučiti hoće li se pokrenuti postupak pred etičkim povjerenstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 17:07