SVEUČILIŠTE

Rektor Sveučilišta Damir Boras se sastao s dekanima uoči sjednice Senata

Jedan od scenarija u petak bi mogao biti pojavljivanje prijedloga glasanja o povjerenju rektoru Damiru Borasu
Damir Boras
 Bruno Konjević/Cropix

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, najavljenoj za petak, očekuje se rasprava o aktualnom stanju i perspektivama Sveučilišta, uzdrmanog nizom afera u mandatu aktualnog rektora Damira Borasa. Uoči sjednice, rektor je jučer sazvao neformalni sastanak s dekanima.

Sastanak je trajao dulje od tri sata, a većinu vremena Boras je govorio o uspjesima njegove uprave. Pojedini dekani koji mu daju podršku zaključili su da je perspektiva Sveučilišta sjajna te da nema raskola unutar Sveučilišta. Ozbiljnija rasprava o stanju na Sveučilištu očekuje se u petak na sjednici Senata, tijela koje čini 70 članova. Riječ je sjednici čije je sazivanje zatražio Sveučilišni savjet, nadzorno tijelo Sveučilišta.

Sjednica bi se prvi put nakon travnja prošle godine trebala održati uživo (dosad su se održavale dopisnim putem, bez mogućnosti rasprave). Jedan od scenarija u petak bi mogao biti pojavljivanje prijedloga točke dnevnoga reda s glasanjem o povjerenju rektoru Borasu.

Državni inspektorat ovog je tjedna podnio optužni prijedlog protiv Sveučilišta zbog prekršaja prilikom sklapanja ugovora o radu s rektorovim najbližim suradnikom Antom Čovićem (71). Kako je jučer Jutarnjem potvrđeno iz Državnog inspektorata, nakon obavljenog inspekcijskog nadzora podnesen je optužni prijedlog Općinskom sudu u Zagrebu zbog osnovane sumnje na počinjenje prekršaja iz članka 23. stavka 1. Zakona o radu.

U Ministarstvu znanosti su pojasnili kako je utvrđeno da od trenutka sklapanja ugovora o radu s Hrvatskim studijima, 20. rujna 2019., Čović ne ispunjava uvjete za radno mjesto redovitog profesora u trajnome zvanju jer je tada imao više od 70 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:22