NOVCIMA IZ EU

Rektor sveučilišta u Splitu: Izgradit ćemo istraživački medicinski centar i obnoviti fakultet

Onima koji, pak, budu upisivali fakultet u idućoj akademskoj godini u ponudi će se naći i nekoliko novih studija.
Rektor sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić
 Jakov Prkic/Cropix

Usprkos pandemiji koja je bitno utjecala na sve, pa tako i na Sveučilište u Splitu, ova najveća dalmatinska organizacija s oko dvije tisuće zaposlenih i dvadesetak tisuća studenata pokazala se izuzetno žilavom i u ovim teškim okolnostima, piše Slobodna Dalmacija.

Nastava je, na ovaj ili onaj način, održavana redovno tijekom cijelog prvog semestra, a zahvaljujući činjenici da su se i prije nego što su imali prvog oboljelog organizirali i osnovali Povjerenstvo za praćenje COVID-19, a potom i sveučilišni COVID punkt, koronavirus sve ove mjesece uspješno drže pod kontrolom.

– Nije lako mladim ljudima, željnima druženja i svega što ide uz studentski život, u ovakvim okolnostima, ali većina je poštovala epidemiološke mjere i sačuvala sebe i druge – zadovoljan je rektor prof. dr. Dragan Ljutić.

Ističe kako su se pritom jako potrudili da svaki student, a pogotovo stranci koji su daleko od doma i obitelji, ima osiguranu medicinsku skrb, ali i psihološku podršku u slučaju zaraze koronavirusom i (samo)izolacije.

– Teški su mjeseci iza nas, ali možemo biti zadovoljni. Zadržali smo poziciju najboljeg sveučilišta u Hrvatskoj, ali i šire. Naš STIM centar izvrsnosti ostvaruje vrhunske rezultate, a naši znanstvenici objavljuju na stranicama visoko rangiranih časopisa. Radimo na sebi, a pomažemo i drugima. Evo sada konkretno dajemo podršku Sveučilištu u Puli da pokrene svoj studij medicine. Od infrastrukturnih projekata dovršili smo rekonstrukciju Doma "Bruno Bušić", izgradili smo Tehnološki park u Spinutu, preselili Rektorat na Kampus... – rekapitulira rektor što se sve zadnjih mjeseci napravilo.

Novi studentski dom

Bilo je još toga: gotov je projekt uređenja dislociranog studija Hotelijerstvo i gastronomija na mjestu staroga samostana u Makarskoj, a rektor nas informira kako su tamo riješili i problem oko organizirane studentske prehrane, što je posebno mučilo one studente koji nisu "na materinoj spizi". Njima se servira hrana iz "Biokovke" i jako su zadovoljni.

I Sinj je odnedavno postao "ispostava" Sveučilišta u Splitu. Tamo je sjedište studija Mediteranska poljoprivreda, a Grad je uskočio s prostorima u Alkarskim dvorima. Dio nastave imaju i u novouređenim prostorima na Peristilu.

– Uložili smo i 300 tisuća kuna za uređenja okoliša i Parka skulptura na Kampusu, uredili sportske dvorane u domu, nogometne terene, energetski obnovili Zgradu triju fakulteta, preselili Ured za međunarodnu suradnju u Sinjsku, a tamo smo opremili i prve virtualne učionice – nabraja profesor Ljutić.

Posebno ističe važnost izmjene urbanističkog plana uređenja Kampusa, ključnog za izradu projektne dokumentacije izgradnje novog studentskog doma, koji bi se trebao graditi sredstvima Europske unije. U njemu bi se moglo smjestiti još 600 studenata.

– Novost je i da nam je odobreno financiranje uređenja zgrade Medicinskog fakulteta, čiji je četvrti i peti kat devastiran i nije u upotrebi neko vrijeme, a izgradit ćemo i istraživački medicinski centar u suradnji s KBC-om Split. Sve će se to financirati sredstvima Europske unije – najavljuje rektor.

Lakša mobilnost

Studentima će biti posebno važno da se ove godine planira uvesti europska studentska iskaznica, a projekt vodi Sveučilište u Splitu. To će im bitno olakšati mobilnost, Erasmus razmjene, dobit će jednostavan pristup nastavnom materijalu, upisivat će se online, a ECTS bodovi će im se automatski priznavati. Imat će i izravan pristup uslugama sveučilišta domaćina, kao što su knjižnice, prijevoz i smještaj, popuste za kulturne aktivnosti diljem EU-a, te brojne druge pogodnosti.

Onima koji, pak, budu upisivali fakultet u idućoj akademskoj godini u ponudi će se naći i nekoliko novih studija.

– To su Psihologija na engleskom, preddiplomski studij forenzike i studij novinarstva – najavljuje Dragan Ljutić.

Za daljnji razvoj splitskog Sveučilišta rektor izuzetno bitnim smatra projekt Sveučilišta mora EU, važnog transnacionalnog saveza koji povezuje šest sveučilišta. Nedavno je baš u Splitu održan "governing board" te alijanse. Sveučilište je postalo i punopravni član međunarodnog udruženja sveučilišta SGroup Universities in Europe, a potpisali su suradnju s MedILS-om... Uglavnom, nema stajanja ni malodušja, bez obzira na sve prepreke, optimističan je splitski rektor, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:24