‘TUŽIT ĆU JU!‘

Rektor Univerziteta u Travniku: ‘Neka Puljak nađe jednu diplomu koja je izdana na pumpi i ja ću zatvoriti fakultet‘

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak rekla je da svojim izjavama nikad ništa nije tvrdila nego samo postavljala pitanja

Marijana Puljak i Josip Dabro

 CROPIX

Nakon što je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak u nedjelju dovela u pitanje diplomu ministra poljoprivrede Republike Hrvatske Josipa Dabre, rektor Univerziteta u Travniku prof. dr. Rasim Dacić rekao je da će je tužiti, javlja N1 Televizija.

- Ona mora dokazati, bar jedan slučaj neka ima da se na benzinskoj pumpi završio fakultet na Univerzitetu u Travniku. Otkud njoj pravo da kaže da se tamo na pumpama dobiju diplome?! Neka nađe jednu diplomu koja je izdana na pumpi i ja ću zatvoriti fakultet i neće ništa raditi. Otkud njoj pravo da to kaže? Vrlo je bezobrazna i mi smo već angažirali odvjetnika da ju tuži - rekao je Dacić za N1 Televiziju.

Podsjetimo, diploma Josipa Dabre postala je aktualna prije nekoliko dana kada je u javnost procurila snimka razgovora Dabre s novinarima iz 2021. godine kada se Dabro kandidirao za župana.

Nakon novinarske primjedbe da ne može biti magistar s tri godine, ispravio se i rekao da je studirao pet godina. Potom je uslijedio zanimljiv razgovor. "Po struci sam kineziolog, završio sam 2013. u Zagrebu", rekao je Dabro. "Baš Kineziološki fakultet?", pitali su novinari. "Tako je", odgovorio je Dabro. "Magistar kineziologije?" pitaju novinari. "Da", odgovorio je Dabro. Na pitanje novinara je li studirao tri godine, Dabro odgovara: "Tri godine, ajde.""Onda niste magistar", replicirali su novinari. "Dobro, ajde. Mislim... Rekao sam, magistar kineziologije", odgovorio je Dabro. "Ali magistar ste nakon pet godina", rekao je novinar. "Da, tako je. Pet godina. Pet godina, da. Ne razumijem pitanje", zaključio je Dabro.

Puljak je u nedjelju za HRT rekla da će s pomoću instituta zastupničkog pitanja pokušati doznati je li Dabro svoju diplomu "kupio na benzinskoj crpki u Travniku" ili "je vrijedno učio kako bi stekao".

Puljak ističe da svojim izjavama nikad ništa nije tvrdila nego samo postavljala pitanja.

- Mislim da je više o tim slučajevima rekao i glavni tužitelj BiH. To je bio poznati slučaj u javnosti prošle godine. Došlo je do niza uhićenja i dekana i profesora koji su sudjelovali u nečasnim radnjama i u toj nekoj korupciji među univerzitetima koji su se spominjali se spominje i Univerzitet u Travniku, zbog toga ova priča - rekla je saborska zastupnica Centra.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje Dabrinu je diplomu priznala, piše N1 Televizija.

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak 2020. predlagala je da se donese zakon obavezne provjere kvalifikacija državnih dužnosnika i direktora javnih poduzeća. Smatra da bi svi trebali jasno objaviti kad su upisali i završili fakultet i napisati točnu kvalifikaciju.

- Službeno se to može poslati od strane poslodavca, to bi sada bila Vlada, ali može i Sabor poslati službeni upit gdje će se pitati kad se netko upisao, što je položio, kada je završio i na taj način se to razrješi. Mi smo to napravili 2020. godine za skoro 70.000 zaposlenih u obrazovanju pa prema tome ako se onda to moglo napraviti isto tako gotovo pa pješke za sve njih, ne vidim zašto se ne bi sad za 40-ak ljudi - rekla je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 11:11