ministar aladrović

‘Relaksirat ćemo mogućnosti udomljavanja. Najteže osuđujem grafit ‘Ubojice‘ na Centru‘

Ministar je održao sastanak s predstavnicama inicijative ‘Moramo vam nešto reći‘
Minitar Aladrović s Martom Divjak i Antonijom Skender
 Tomislav Kristo/Cropix

Ministar socijalne politike Josip Aladrović sastao se s predstavnicama inicijative 'Moramo vam nešto reći', Martom Divjak i Antonijom Skender, nakon čega su medijima dali izjave.

"Teme koje smo otvorili su životne, krucijalne su za sve koje se bave ovom tematikom. Vidjeli smo kvalitetnu inicijativu za rješavanje nekoliko pitanja koja će relaksirati odnos udomljavanja. Razgovarali smo o možebitnim zakonskim izmjenama, procesnim izmjenama u samom sustavu socijalne skrbi, djelovanju centara, domova za djecu i rekao bih da smo čuli kvalitetnu inicijativu i ideje od strane predstavnica inicijative", rekao je Aladrović.

Rekao je i kako su razgovarali o budućoj suradnji u zakonskim izmjenama i idejama koje će razmatrati u budućnosti. "Moram naglasiti da primaran interes nas kao ministarstva i Vlade RH su korisničke skupine u sustavu socijalne skrbi i na to ćemo fokusirati svoj rad. Svi koji su dobronamjerni i konstruktivni su dobrodošli sa svojim idejama", rekao je Aladrović.

Zatim su se obratile članice inicijative Marta Divjak i Antonija Skender.

"Tonka je bila udomljeno dijete, ja sam posvojena. Inicijativu smo pokrenuli prije godinu i pol u interesu da educiramo javnost, da bi napravili zajednicu udomljenih i posvojenih koja nikad prije nije postojala. Kasnije smo se počeli baviti konkretnim pitanjima. Na sastanku s Aladrovićem i premijerom predstavili smo točke koje ćemo dati napismeno. Aladrović i premijer su se dogovorili da će se ministar izjasniti po tim točkama u roku od tri tjedna pa očekujemo konkretne solucije i ideje u tri tjedna", kazala je Divjak.

"S ovog sastanka odlazimo s puno očekivanja i s jako puno nade da će ovo biti prva Vlada koja će pokrenuti i izdržati da do kraja izvrši reformu cijelog sustava", rekla je Skender,

Novinari su ministra Aladrovića pitali koliko je teško udomiti dijete.

"Koliko je teško udomiti ili posvojiti dijete, govore dugotrajnosti takvih postupaka. U ministarstvu smo svjesni tog problema i kroz Zakon o udomiteljstvu koji smo donijeli 2019. cilj je bio relaksirati postupke i način na koji se može udomiti dijete u RH. Cilj je kreiranje deinstitucionalizacije, odnosno djecu koja se nalaze u domovima deinstitucionalizirati u obitelji", kazao je ministar Aladrović.

"Dodao sam nekoliko puta da je naš cilj pravo djeteta i pravo na sretniji život i svi pomaci koji će ići u tom smjeru", dodao je.

Na pitanje koliko je teško biti udomljen, Skender kaže: "Nije teško biti udomljen. Posebice nije teško biti udomljen kada imate udomiteljsku obitelj koja je spremna na takvo nešto. Ono što je teško je kad vas se izdvoji iz udomiteljske obitelji i vrati u biološku koja na to nije spremna".

image
Sastanak u Banskim dvorima
Tomislav Kristo/Cropix

Nisu mogle izdvojiti jednu od devet točaka za koju smatraju da je najvažnije izmijeniti.

"Izdvojiti od tih devet točaka koje smo još premalo i napisali? Da izdvojimo par? Nemoguće. To je kao pitanje gdje je problem u sustavu, a gdje nije. Ubrzati posvajanje koje se dugo čeka. Za posvojiti mene su prije malo više od 20 godina čekali tri i pol godine otkad su završili cijeli proces, a mogla sam biti posvojena puno prije. Da se ustroji obiteljski sud koji bi se bavio interesima djece, tu treba ministar surađivati s drugim ministarstvima... Jako je bitno poticati udomiteljstvo jer ima malo udomitelja, a potrebno je. Ima puno djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i nema ih se gdje smjestiti", kazala je Divjak.

"Svjedoci smo događaja koji se dogodio protekli tjedan i tragedije koja je pogodila cijelo društvo. Moram podsjetiti na događaje koji su se ranije događali, poput događaja u Đakovu gdje su stradali i socijalni radnici gdje su žrtve bile socijalne radnice. imamo sustav koji je potrebno reformirati. Međutim, reforme se ne događaju linčem i reforme neće biti uspješnije ukoliko sve društvene strane budu zadovoljne. Moram usvojiti ovaj čin i to je nešto što neće doprinijeti niti poboljšanju sustava, kvalitetnijoj skrbi niti će utjecati da korisnici budu zadovoljniji sustavom. Pozivi na linč su neprimjereni i najteže moguće osuđujem taj čin", kazao je Aladrović referirajući se na grafit 'Ubojice' koji je osvanuo na Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

Ministar je odgovorio i na pitanje i nelogičnostima zakona o udomiteljstvu.

"Kada govorimo o Zakonu o udomiteljstvu iz 2019. godine koji ima određene pretpostavke poput stručne spreme i naknada koje nisu dovoljno poticajne. Imamo sastanak i s udrugama, forumom, s nekoliko udruga koje se bave tim poslom i koje su istaknule da napišu zahtjeve za koje smatraju da ukoliko budu ispunjene da će procesi biti drugačiji. Radit ćemo na popularizaciji udomiteljstva", kazao je ministar.

Nakon konstatacije novinara da djetetu neće pomoći izmjene Zakona s obzirom da je ono preminulo, članici inicijative Tonki Skender je postavljeno pitanje kako je moguće da oni koji su trebali, zapravo nisu primijetili da s obitelji preminule djevojčice nešto nije u redu.

"To je pitanje za njih. Za povratak djeteta u biološku obitelj se moraju ispuniti određeni uvjeti. Ne možemo znati, niti pretpostavljati jesu li ispunjene. Možemo pretpostavljati što je pošlo po krivu jer ne znamo koji su uvjeti trebali biti ispunjeni. Postoji preduvjeti koji se moraju zadovoljiti da bi se dijete vratilo. Roditelji prolaze kroz psihološke testove, barem bi trebali, i nakon toga se odlučuje je li za dijete sigurno vratiti se u biološku obitelj. I trebalo bi se uzimati u obzir koliko je zdravo da ga se iz jedne obitelji premješta u drugo. Nije za djecu poticajno ako odrastaju u udomiteljskoj obitelji, u tako ranoj dobi prebacivati ih u biološku obitelj, posebice kad je ona srednje rizična", kazala je Skender.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:49