PREPUŠTENI 'BOŽJOJ VOLJI'

Remorker nije isplovio iz Dubrovnika zbog oluje i pacijentica je umrla: Što učiniti i kako spasiti život otočaninima za nevremena?

Post- estum zakašnjele intervencije za pomoć na Koločepu: Kad ni remorker ne može isploviti, otočani 'prepušteni Božjoj milosti'
 Željko Šop/CROPIX

DUBROVNIK - Nevrijeme koje je vladalo u dubrovačkom akvatoriju bilo je tako snažno da ni remorker "Antares" splitske tvrtke "Brodospas" nije mogao isploviti prije jutra te se pozivu za pomoć 65- godišnjoj pacijentici koja je doživjela moždani udar na otoku Koločepu nije moglo udovoljiti. Kad je tegljač s liječnicima ipak stigao u 9 sati ujutro, bilo je prekasno jer je pacijentica već preminula .

Rezime je to odgovora Državne uprave za spašavanje (DUZS) o tome zašto remorker s ekipom Hitne medicinske pomoći noću nije isplovio. Centar 112 je poziv dobio 4. veljače oko 1 sat ujutro i preusmjerio ga Hitnoj pomoći. Dvočlana medicinska ekipa s gliserom Pomorske policije PU dubrovačko- neretvanske iz luke Gruž isplovljava u 2,30 sati. Međutim, zbog vjetra i prevelikih valova morali su se pola sata kasnije vratiti u Gruž:

- Centar 112 je u 3,46 sati od Pomorske policije izvješćen da su isplovili s liječničkim timom prema Koločepu, ali su se zbog velikog nevremena morali vratiti. Dežurni iz Pomorske policije je javio kako je u luci Gruž remoker "Antares" s kojeg im je rečeno kako ne mogu isploviti prije jutra, što smo u 3,48 prenijeli Hitnoj pomoći u kojoj nam je djelatnica odgovorila da već sve znaju jer su bili s Pomorskom policijom - ističe se u odgovoru DUZS koji završava tvrdnjom kako Hitna pomoć ima s PU i Lučkom kapetanijom Dubrovnik dogovorene i usuglašene točne procedure za angažman i korištenje njihovih plovila za prijevoz liječnika i pacijenata s Elafita u Dubrovnik i obratno , ali "naglašavamo kako DUZS ne odlučuje o tome koje će plovilo biti angažirano".

Kobne noći na Koločepu liječnika nije bilo: otočki liječnik bio je na godišnjem odmoru, a zamjenskog tek ujutro dolazi iz Grada, a popodne se vraća. Zamjenica ravnatelja Hitne pomoći dr. Sanja Savin o pozivu za noćnu intervenciju na otoku u lošim vremenskim uvjetima ističe kako je to prvi takav poziv uz splet teških okolnosti: - Ipak, uvijek se dogovaramo i pouzdamo u policiju - naglasila je dr. Savin.

Otočani Koločepa s kojima smo pričali, pod uvjetom anonimnosti ističu kako su "u vrijeme delumbija (nepogode), zapravo, prepušteni Božjoj milosti". Zahvaljuju liječnicima i policiji na odlučnosti i hrabrom isplovljenju iz Gruža i svjesni su kako su se morali vratiti u polaznu luku, ali pitaju nadležne gradske, županijske i vlasti u državi: Što učiniti i kako spasiti život otočaninima koji se u slučaju vremenske nepogode nađu u kriznoj situacijI?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:39