REKONSTRUKCIJA UŽASA

REPORTAŽA HRVATSKOG DOPISNIKA IZ HAŠKE SUDNICE Kada je Praljak popio otrov, svi su se pitali je li to samo performans, a onda je krenuo opći metež

Slobodan Praljak pije nešto iz čašice tijekom izricanja presude pred Haškim tribunalom
 ICTY / Reuters

Kada je malteški sudac Carmel Agius u srijedu u 10 sati počeo čitati pravomoćnu presudu hrvatskoj šestorki, nitko nije ni slutio da će se taj dan, posljednji u radu Haškog suda, razvijati tako neočekivano i završiti tako tragično.

Mirno je bilo u sudnici 1 tribunala sve do 11.30 sati sati kada je, čuvši da je osuđen na 20 godina, Slobodan Praljak ustao sa stolice za optuženike, uzviknuo da nije zločinac i popio otrov.

- Nisam ratni zločinac i ne prihvaćam vašu presudu, poručio je sucima i ispio nepoznati sadržaj bočice.

Zavjese na staklenim zidovima što odvajaju publiku i optužene spustile su se, a izravni prijenos iz najveće sudnice tribunala je prekinut. Je li se Praljak stvarno otrovao ili izveo performans, pitali su se svi koji su ostali s onu stranu zavjese.

Sjednica se ne nastavlja, postaje jasno da se događa nešto ozbiljno. A onda su se u predvorje iz sudnice spustili članovi obitelji optuženih Hrvata i bošnjačke žrtve.

- Nešto je popio i srušio se, rekli su nam.

Pohitali smo pred sud javiti redakcijama prijelomnu vijest kada su počeli stizati vatrogasci i policajci, uniformirani i u civilu. U jednom nas trenutku sklanjaju s travnjaka, kažu da uskoro slijeće medicinski helikopter. Vidjeli smo ga, ali samo kako prelijeće sud i odlazi. U međuvremenu dolazi još liječnika i bolničara, trče u zgradu suda s opremom za reanimaciju.

Stižu i specijalne snage za biološko oružje, u teškim žutim odijelima i s nečim nalik bocama kisika na leđima. I oni ulaze u sud koji ne daje nikakve informacije o Praljkovu stanju. Odvjetnici se ne javljaju na telefon ili im je isključen, neizvjesnost raste, s njom i novinarska znatiželja.

Je li Praljak živ i u kakvom je stanju? Pedesetak novinara, snimatelja i fotoreportera u manjim skupinama čekaju pred različitim ulazima u zgradu, očekujući da će kroz jedan izvesti bivšeg vojnog zapovjednika Hrvata u BiH.

Javljaju nam da se pred stražnjim uskomešalo. Dok trčimo onamo, policija je već zaustavila tramvaje i automobile. Sve je blokirano, ne daju nam bliže od 30-ak metara od sporednog ulaza pred kojim je vozilo hitne pomoći.

- Što se to zbiva, pitaju nas stanovnici mirnog Den Haaga.

- Jedan od optuženih je popio otrov, prebacuju ga u bolnicu, odgovaramo.

Tek djelomično, kroz prednje vjetrobransko staklo ambulantnih kola, vidimo kako bolničari nekoga unose. Bio je to Praljak, još uvijek živ. Umro je kasnije, u bolnici. Što je popio i kako se to našlo u sudnici, odgovorit će istraga nizozemskih vlasti.

Kakav šokantan kraj Haškog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:19