SNIMANA U HRVATSKOJ

REPORTAŽA IZ HRVATSKE U TELEGRAPHU 'Hrvatska ima puno toga zajedničkog s Igrom prijestolja'

LONDON - Popularni britanski dnevnik Daily Telegraph objavio je reportažu o Hrvatskoj koja se prvenstveno dodiruje lokacija na kojima je snimana kultna HBO-ova serija ‘Igra prijestolja,’ te je zaključio kako Hrvatska ima puno više zajedničko sa serijom od samih lokacija.

Reportaža počinje na tvrđavi Klis, za koji Telegraph napominje da je ‘Ključ Dalmacije,’ jer bilo koja vojska koja ga osvoji može vladati krajevima ispod nje.

Novinar potom posjećuje Dioklecijanovu palaču u Splitu, uz opasku da je izgrađena oko 300. godine nove ere, te da je zaštićena UNESCO-ova baština.

Novinarska ekipa potom se uputila prema Dubrovniku, uz opasku da vožnja između Splita i Dubrovnika nužno znači i prolazak kroz Bosnu i Hercegovinu.

U Dubrovniku ih je dočekala Ivana Račić, arheologinja koja vodi turu ‘Igre prijestolja’ po gradu. Obilaske započinje pitanjem ‘tko vam je omiljeni lik iz Igre prijestolja,’ i uz smijeh napominje da odgovor ne smije biti ‘Tyrion.’

- Samo je jednom netko rekao ‘Joffrey.’ Ostali su ga samo pogledali i malo se odmaknuli od njega, rekla je Račić.

Ekipi Daily Telegrapha objasnila je kako je Dubrovnik bio savršena luka, te da je grad svoju slobodu branio političkim odnosima i neutralnošću.

- Venecijanci su nas zvali ‘zemlja sedam zastava,’ jer smo imali posla sa sedam vladara. Mi bi za njih samo rekli: ‘Oni tonu. Mi ne!’

Reportaža podsjeća i da je Dubrovnik bio napadnut 1991. godine, te da je opsada grada trajala osam mjeseci. Unatoč masivnom granatiranju, većina štete je do danas popravljena, ističu uz opasku da su jedine ruševine u gradu znatno starije, očuvane od vremena razornog potresa iz 1667. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:32