MEDIJSKI MAGOVI

REPORTAŽA IZ ROVINJA Weekend Media Festival: Novinarstvo nikad nije bilo bolje ni agresivnije!

'Tiraža nam svima pada, to je realnost, razni internet portali kopiraju naše priče i zarađuju na informacijama za čiju smo produkciju mi uložili financijska sredstva'
 Goran Šebelić / CROPIX

Novinarstvo nikad nije bilo bolje ni agresivnije, a informacije do čitatelja dolaze brže nego dosad i kroz brojne platforme. Unatoč krizi koja trese medije, u odnosu na prije dvadeset godina mediji su se transofrmirali u puno slobodnije i brže prenosioce vijesti.

Zaključili su to gosti panela 'gdje se danas događa novinarstvo', na Weekend Media Festivalu u Rovinju. O raznim problemima koji muče novinare i izdavače razspravljali su Vuk Radić, urednik Nedjeljnog Jutarnjeg, Gojko Drljača iz Večernjeg lista, Plamenko Cvitić iz Bussines.hr-a i Goran Mihajlovski iz makedonskih Vesti.

Brankica Stanković, istraživačka novinarka s B92 i autorica i urednica kontroverzne emisije Insajder, u Rovinj na ovaj panel na kraju nije stigla iz privatnih razloga.

- Novinarstvo se danas događa na istim mjestima i na isti način kao i u prošlosti, međutim, danas se pojavljuje kroz čitav niz platformi i medija pa do čitatelja stiže brže i bolje nego dosad -, rekao je Vuk Radić, dodajući kako se novinari i urednici stalno moraju prilagođavati vremenu u kojem žive.

- U Nedjeljnom Jutarnjem nismo toliko opterećeni brzinom; imamo taj privilegij da se ponašamo kao tjednik. Nemamo problem baviti se temom koja je stara par dana pa i par mjeseci, međutim važno nam je da te priče budu odrađene kvalitetno i do kraja i da čitatelju ponude kompletnu i detaljnu informaciju. Ali i emociju, rekao je Radić.

Gojko Drljača iz Večernjeg kaže kako po njemu novinarstvo nikad nije bilo bolje i agresivnije .

- Nikad manje ljudi nije produciralo toliku količinu vijesti za toliko različitih platformi -, rekao je Drljača, a Plamenko Cvitić dodao kako smatra da se najbolje novinarstvo i dalje dogadja u tiskanim medijima, dakle dnevnom tisku i magazinima.

- Preporučio bih svim mladim novinarima da svoje prve korake odrade u tisku, jer tamo se unatoč svemu stigne raditi s mladim ljudima. Dobrog novinara karakteriziraju znatiželja i istraživanje - rekao je Cvitić.

Sugovornici su se složili da je trenutna situacija u medijima teška, ali optimistično gledaju u budućnost. Pozdravljaju međusobnu konkurenciju jer ih to natjecanje poboljšava, kažu. S druge strane pad tiraže tjera tiskane medije da žure i gube kvalitetu.

- Tiraža nam svima pada, to je realnost, razni internet portali kopiraju naše priče i zarađuju na informacijama za čiju smo produkciju mi uložili financijska sredstva. Kad si prisiljen juriti za tiražom gubiš kvalitetu. Svjedoci smo da su na portalima najčitanije vijesti o silikonima neke starlete, rekao je Goran Mihajlovski, dodajući da će uvijek biti pobornik tiska.

- Osobno volim pročitati novine. Čitatelji na portalima imaju opciju čitati samo vijesti koje odaberu, a to nije dobro jer tako ne širiš svoj horizont. U novinama moraš i možeš pročitati sve. Time čitatelj proširuje svjetonazor, a ne ograničava se na banalne vijesti, objasnio je.

Budućnost je bolja nego što mislimo, a pesimizam nije dobrodošao, zaključili su sudionici panela. Mediji mijenjaju društvo, a iako će neki propasti, bez njih nema uređenog društva.

- Za mene je novinarstvo magija, zaključio je Vuk Radić, urednik Nedjeljnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:37