VELIKA PROVJERA

REPORTER JUTARNJEG S INSPEKTORIMA U AKCIJI Njih osam pročešljalo je Brač, evo što su otkrili

Inspektori Ministarstva rada i mirovinskog sustava izazvali su u subotu pomutnju među bračkim ugostiteljima.

Čak se osam inspektora iskrcalo s trajekta u Supetru, podijelilo se u timove, te pročešljalo poslovanje bračkih ugostitelja. Jedan dio timova zaputio se u Milnu, dok su inspektori, s kojima su bili i novinari Jutarnjeg, provjeravali rad ugostitelja u Bolu.

S torbama u rukama i u poslovnim kostimima te košuljama, inspektore je bilo lako uočiti. No, za razliku od poreznih inspektora, “radni” se ni ne žele skrivati jer stanje koje zateknu nije moguće fingirati.

Akcija je trajala cijelog dana i dobar dio noći, jer su inspektori htjeli vidjeti radne uvjete i u noćnim klubovima na jednoj od najpopularnijih hrvatskih plaža - bolskom Zlatnom ratu.

‘Nije valjda opet’

- Ajme, pa nije valjda opet. Bili su već jednom ovog ljeta - iznenadio se mladi Đani Kosanović, vlasnik jednog bolskog fast food restorana. No, ispostavilo se da se uplašio bez razloga. Svi papiri bili su ispravni, radi po propisima.

Inspektore je najviše zanimalo poštuje li se radno vrijeme, kakvi su radni uvjeti te ima li radnika na crno, kao i nelegalno zaposlenih stranih državljana. Do popodneva inspektori u Bolu i Milni nisu pronašli nezakonitosti. Rekli su nam da se poštivanje propisa iz godine u godinu poboljšava, jer su ljudi svjesni kako su inspektori neumoljivi, a kazne vrlo visoke.

Zatekli su tek nekoliko učenika i studenata na radu u jednom kafiću, koji doduše imaju valjane ugovore, no treba provjeriti jesu li prilikom njihova angažiranja ispoštovane sve procedure, pa će se inspekcijski postupak u tom slučaju nastaviti - češljanjem papirologije.

Nastavak akcije

- Inspektoru su na terenu tijekom cijele godine i svakog dana, no htjeli smo napraviti jednu ovakvu veću akciju kako bismo snimili stanje na otoku Braču. Veće probleme i nezakonitosti zasad nismo uočili, no akcija se nastavlja i pravo stanje stvari znat ćemo kad sve ovo prođe - rekla nam je Anđelka Štrk, voditeljica Službe inspekcijskih poslova u splitskom Područnom uredu Ministarstva rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:46