DALEKO OD NEZAVISNOG NOVINARSTVA

REPORTERI BEZ GRANICA Hrvatska po slobodi novinara tek na 64. mjestu

ZAGREB - Hrvatska je po slobodi medija donekle napredovala u odnosu na godinu prije, ali još treba ispraviti dosta "prepreka", vidi se iz izvještaja Novinara bez granica za 2013.

"Hrvatska koja u srpnju ulazi u EU na 64. je mjestu, a stanje u njoj "šaroliko. Treba prevladati još brojne prepreke", kaže se u izvještaju o Hrvatskoj, a "teško se riješiti starih navika štetnih za nezavisno novinarstvo". U lanjskome izvještaju Hrvatska je bila na 68. mjestu.

"Izvan EU-a sloboda informiranja u kolapsu je. Unutar njezinih granica Mađarska i Grčka posrnule su, a Balkan je ostao ukorijenjen u represivnoj praksi iz prošlosti", kaže se u izvještaju.

Finska, Nizozemska i Norveška, tri europske zemlje koje su i godinu prije bile prve u Indeksu RSF-a, zadržale su prva tri mjesta i 2013.: Finska je i treću godinu zaredom prva, a Nizozemska se popela za jedno mjesto, a Norveška je ove godine treća.

Iako su upotrebljeni razni kriteriji, od zakona do nasilja protiv novinara, demokratske zemlje na vrhu su indeksa, a diktature su na posljednja tri. I opet su to iste zemlje kao i lani: Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:33