NALAZ REVIZIJE

REPOVI NOVE ZAMJENICE MINISTRA KULTURE Dok je vodila HNK Ana Lederer isplatila je sebi u devet mjeseci, uz plaću, i 71.490 kuna honorara

Ana Lederer bila je intendantica zagrebačkog HNK dva mandata, od 2005. do 2013. godine
 Davor Pongračić/EPH

Jedina zamjenica ministra koju je ova Vlada imenovala je ona u resoru kulture - Ana Lederer, bivša intendantica HNK Zagreb koja je iza vođenja nacionalnog kazališta od studenog 2008. do rujna 2013. ostavila mnoge repove.

Nepravilnosti u rukovođenju HNK u mandatu Lederer otkrio je nalaz Državne revizije za 2013. objavljen prije godinu dana, ali i proračunski nadzor Ministarstva financija za prvih devet mjeseci 2012. godine. A na zaboravljene kosture iz ormara zamjenice ministra Zlatka Hasanbegovića iz vremena dok je vodila nacionalno kazalište prvi je upozorio intendant riječkog HNK Oliver Frljić, i to nakon što su zastupnici vladajuće koalicije njega oštro napali i prozvali zbog nepravilnosti koje je Državna revizija pronašla u riječkom kazalištu, premda se radi o periodu u kojem Frljić nije bio ni blizu kazališta, a kamoli na njegovu čelu.

Neuredno poslovanje

Mostovka Ines Strenja Linić čak je zatražila da se Frljića ispita pred saborskim Odborom za obrazovanje i kulturu. Frljić joj je poručio da njegova uprava ne može biti odgovorna za nalaze iz vremena kad nije bila na čelu institucije, ali i ukazao na nalaze revizije zagrebačkog HNK iz vremena vodstva Ane Lederer.

Izvještaj Revizije za HNK Zagreb za 2013. godinu objavljena lani u ožujku potvrđuje da je nova zamjenica ministra kulture iza sebe ostavila priličan nered u kazalištu. Zbog brojnih nepravilnosti Revizija je HNK Zagreb dala uvjetnu ocjenu. Revizori su utvrdili da su u vrijeme dok je na čelu kazališta bila Ana Lederer među ostalim pronađene nepravilnosti u poslovnim knjigama, kupnja mimo postupaka javne nabave, autorski honorari su isplaćivani i zaposlenicima, nisu se vodili popisi imovine, u proračun se nije uplaćivao propisani novac od prodaje stanova, prihodi su se smanjivali...

Dijelili tisuće ulaznica

- Financijski plan kazališta nije uravnotežen, pojedine poslovne promjene nisu evidentirane na propisanim računima, kazalište je plaćalo predujmove veće od 50.000 kuna bez suglasnosti ministra financija, za 1,5 milijuna kuna dospjelih potraživanja nisu se poduzimale učinkovite mjere naplate, 27,5 posto ulaznica je podijeljeno besplatno bez utvrđenih kriterija, nabavljen je plin u vrijednosti od 689.485 kuna bez provođenja postupka javne nabave, naknade su zaposlenici dobivali i za sudjelovanje na sjednicama Kazališnog vijeća u iznosu od 366 kuna po prisutnosti na sjednici … - samo su neki od propusta koje su pronašli revizori.

O stanju koje joj je ostavila revizorima podatke je dalo i novo vodstvo kazališta na čelu s Dubravkom Vrgoč, koje je primjerice otkrilo Državnoj reviziji da su s preuzimanjem kazališta u rujnu 2014. zatekli potraživanja od 600.000 kuna koja su otišla u zastaru jer na vrijeme nisu pokrenute mjere naplate, a dočekao ih je i dug od 4 milijuna kuna za neisplaćene autorske honorare. Revizori su utvrdili da su se mnogi honorari isplaćivali zaposlenicima, i to za poslove koje su u opisu njihova radnog mjesta i za njih već primaju plaću.

Raskošni domjenci

Da su zaposlenici kazališta uz plaću dobivali i izdašne honorare utvrdio je i nadzor Ministarstva financija koji je pročešljao poslovanje u prvih devet mjeseci 2012. godine. Taj je nalaz pokazao da je za honorare samo za taj period isplaćeno milijun eura, a među njihovim primateljima bila je i sama intendantica Lederer koja je za tih devet mjeseci uz plaću od oko 20.000 kuna bruto primila i još 71.490 kuna honorara. Honorare su dobivale i neke druge zaposlenice kazališta, primjerice tadašnja poslovna ravnateljica Stela Telebuh Stazić (88.216 kn), ravnatelj Opere Branko Mihanović (16.142 kn)... Njih ukupno 105 od 517 zaposlenih.

Isti je nadzor pokazao da se u vrijeme intendantice Lederer nije štedjelo na koktel partyjima. Za svaki koktel party trošilo se između 15 i 25 tisuća kuna. A nalaz revizije pokazao je da je HNK Zagreb 2013. godinu zaključio s manjkom u blagajni od 2,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:09