SASTANAK U ANCONI

Republika Hrvatska, Italija i Slovenija proširuju zaštitu Jadrana i na područje sigurnosti

Tri zemlje su dosad na području Jadrana surađivale na zaštite okoliša, plavog gospodarstva i povezivosti

Gordan Grlić Radman

 Tonči Plazibat/Cropix

Hrvatska, Italija i Slovenija u ponedjeljak su na sastanku u Anconi dogovorile da će suradnju na zaštiti Jadrana proširiti i na područje sigurnosti, s naglaskom na nezakonite migracije, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Tri zemlje su dosad na području Jadrana surađivale na zaštite okoliša, plavog gospodarstva i povezivosti.

Na trilateralnom sastanku u Anconi Grlić Radman je razgovarao sa svojim kolegama Antonijem Tajanijem i Tanjom Fajon i izrazio je zadovoljstvo što je u deklaraciju iz Ancone uvršten hrvatski prijedlog da se suradnja triju zemalja proširi i na područje sigurnosti.

"Uz tri područja koja smo definirali kao ključna kada je riječ o zaštiti zajedničkog Jadranskog mora - zaštita okoliša, plavo gospodarstvo i povezivost, drago mi je što je na hrvatski prijedlog naša suradnja proširena i na važno područje unutarnjih poslova, odnosno na područje sigurnosti", rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare.

Suradnja Hrvatske, Italije i Slovenije je, istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova, vrlo je važna u borbi protiv kriminalnih skupina uključenih u krijumčarenje migrantima i trgovinu ljudima, ali i protiv terorizma i ekstremizma.

"S nezakonitim migracijama se možemo uspješno nositi snažnijom zajedničkom suradnjom, kao što će to čine naše policije, ali i usklađivanjem stajališta unutar EU-a. Bitna je i naša suradnja u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, jer se na taj način borimo i protiv kriminalnih skupina uključenih u krijumčarenje migrantima i trgovinu ljudima, ali i protiv terorizma i ekstremizma", rekao je Grlić Radman.

Poručio je da se nezakonitim migracijama mora stati na kraj i dodao da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta da štiti najdužu granicu šengenskog prostora, oko 6600 policajaca.

"Za tu borbu, međutim, potreban je angažman i zemalja zapadnog Balkana i one moraju preuzeti svoju odgovornost", poručio je Grlić Radman, nakon što je slovenska ministrica Fajon ponovila da Slovenija traži raspoređivanje Frontexa na granici Hrvatske i BiH.

Grlić Radman složio se s talijanskim ministrom Tajanijem koji je rekao da se Europska unija, vezano uz nezakonite migracije, treba ozbiljno pozabaviti uzrokom problema, tj. stanjem u Africi.

Eksplozivni koktel u Africi

Tajani je stanje u Africi nazvao "eksplozivnim koktelom" satavljenim od kriminalnih skupina koje trguju ljudima i islamističkih terorističkih skupina, istaknuvši da će se Italija obratiti i NATO-u koji je bio angažiran u borbi protiv somalijskih gusara.

Operacija "Ocean Shield" (Oceanski štit) bila doprinos NATO-a međunarodnim naporima u borbi protiv gusara u vodama Roga Africe od kolovoza 2009. do prosinca 2016.

Vezano za zaštitu okoliša, ministar Grlić Radman je rekao da je dogovoreno daljnje jačanje suradnje u području balastnih voda te da je naglašena važnost tzv. subregionalnog plana intervencija na iznenadna onečišćenja Jadrana.

Od projekata je izdvojio "Dolinu vodika sjeverni Jadran" koji je ispunio uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25 milijuna eura izravnoga financiranja, za razvoj transnacionalne doline vodika između Hrvatske, Slovenije i Furlanije-Julijske krajine.

"U energetskom smislu, vodikov značaj je neupitan. Uz LNG, vodik je jedan od alata za smanjenje ovisnosti o uvozu energenata, ali i ima ulogu pokretača zajedničkog europskog održivog gospodarstva.", rekao je šef diplomacije.

U području plavog gospodarstva, kad je riječ o ribarstvu, Hrvatska je pozdravila nastavak rada u sklopu trilateralne skupine ADRIATICA, dodao je Grlić Radman.

Što se tiče područje povezivosti, istaknuo je da prošli mjesec Lučka uprava Rijeka preuzela je predsjedanje Udruženjem sjevernojadranskih luka NAPA (North Adriatic Ports Association) te se nastavljaju aktivnosti u skladu s glavnim prioritetima, koji uključuju doprinos pomorskoj, prometnoj, teretnoj i željezničkoj integraciji u ključnu TEN-T (TE-EN-TE) mrežu u programima europske teritorijalne suradnje.

"Dio naše trilateralne suradnje, kao i šire suradnje u prioritetnim područjima, odvija se u okviru Strategije EU-a za Jadransku i jonsku regiju, a Hrvatska je prošli mjesec preuzela jednogodišnje predsjedanje tom Strategijom i Jadransko-jonskom inicijativom", rekao je Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:39