NA LICU MJESTA

Resorni ministri i gradonačelnik obišli radove na obnovi zgrada u Zagrebu

Provjerili su kako teku radovi na Gimnaziji Tituša Brezovačkog, zgradi u Đorđićevoj 20 te zgradama HGZ-a i Agronomskog fakulteta

Tomislav Tomašević, Branko Bačić, Nina Obuljen Koržinek

 Damjan Tadic/Cropix

Resorni ministri Branko Bačić, Radovan Fuchs i Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obišli su u utorak nekoliko lokacija obnove zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu prije tri godine.

Oni su se na licu mjesta uvjerili kako teku radovi na Gimnaziji Tituša Brezovačkog, zgradi u Đorđićevoj 20 te zgradama Hrvatskog glazbenog zavoda i Agronomskog fakulteta.

Za zgradu u Đorđićevoj ugovorena je konstrukcijska obnova u iznosu od 600.000 eura, radovi su započeli u prosincu prošle godine, a ministar graditeljstva Branko Bačić je najavio da se završetak očekuje do kraja godine.

Bačić je istaknuo da je na području Zagreba izniman interes za samoobnovu naročito sada kada je objavljeno da će se u cijelosti na račun ili upravitelja zgrade ili predstavnika stanara ili vlasnika kuće isplaćivati cjelokupan iznos.

"Mi ćemo odmah u startu kada utvrdimo razinu obnove, kada budemo znali radi li se o konstrukcijskoj ili nekontrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenske kuće isplaćivati iznos koji je potreban i za projekt i za izvođenje radova i za nadzornog inženjera", rekao je ministar.

image
Damjan Tadic/Cropix

Pored toga se, ističe, osigurava dio novaca koji je namijenjen za koordinaciju samoobnove, a sredstva se isplaćuju ili upravitelju zgrade ili osobi koju dogovore zajedno vlasnici i koja će u njihovo ime voditi samoobnovu ili pak samo vlasniku zgrade ako se odluči na samoobnovu.

Nakon Đorđićeve, Bačić i Tomašević su zajedno s ministricom kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli zgradu Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici.

Obuljen Koržinek istaknula je da radovi na HGZ-u jako dobro napreduju te će sve biti u roku završeno, a neki dosadašnji trošak je oko sedam milijuna eura.

image
Damir Krajac/Cropix
image

Zgrada u obnovi

Damir Krajac/Cropix

Međutim, dodala je, cjelovita obnova će trajati još oko dvije godine i očekuju da će nakon završetka biti stavljena u funkciju ne samo Velika i Mala dvorana Zavoda nego i brojni dodatni prostori.

"Ovo je najbolji primjer unapređenja jednog prostora kulture koji će nakon obnove dobiti puno novih sadržaja", kazala je Obuljen Koržinek.

Istaknula je i da je zgrada HGZ-a jedan od najvećih projekata u Gradu jer je vrlo teško stradala u zagrebačkom potresu sa značajnim progresivnim štetama nakon petrinjskog potresa.

Nakon HGZ-a ministar Bačić je s državnim tajnikom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivicom Šuškom obišao radove na obnovi zgrade Agronomskog fakulteta zajedno s dekanom tog fakulteta Ivicom Kisićem.

image

Agronomski fakultet

Damir Krajac/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Ukupna vrijednost investicije iznosi 17,08 milijuna eura, a planirani završetak je do kraja kolovoza.

Iz Fonda solidarnosti ugovoreno je 8.1 milijuna eura, planirano je do roka provedbe FSEU potrošiti 12.1 milijuna eura.

U izradi je dodatak ugovora u iznosu 4.04 milijuna eura (u procesu pregleda TOPFD), čime će vrijednost ugovorenih sredstava iz Fonda solidarnosti iznositi 13.03 milijuna eura. Iz NPOO-a je planirano 4,9 milijuna eura.

Prije ovih lokacija, ministar Bačić je s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom i gradonačelnikom Tomaševićem obišao radove na Gimnaziji Tituš Brezovački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 21:39